JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette er de 25 yrkene med lavest lønn

Andreas har en av Norges dårligst betalte jobber: – Uverdig

Servitører havner langt nede på lønnsstatistikken nok et år. – Den lave lønnen er uverdig, sier servitør Andreas Tharaldsen (26).
Andreas Tharaldsen

Andreas Tharaldsen

Ida Bing

ida.bing@lomedia.no

Andreas Tharaldsen har jobbet som servitør helt siden videregående. Han er klar over at yrket og bransjen han jobber i, gir lite å leve for.

– Jeg vil mest av alt være servitør. Men slik lønna vår er nå, er det vanskelig å se for seg hvor lenge man skal klare å holde på. Jeg vil jo ikke være 40 år og fortsatt bo på hybel, sier 26-åringen til FriFagbevegelse.

Det gjenspeiles også i lønnsstatistikken, hvor servitørene i gjennomsnitt tjente 29.800 kroner i måneden.

Det er 17.000 kroner mindre enn en gjennomsnittlig månedslønn for alle ansatte, som lå på 47.290 kroner målt i september i fjor.

Se oversikten over de 25 dårligst betalte yrkene lenger ned i saken.

Samleside: Vi følger lønnsoppgjøret - her får du de siste nyhetene

– Arbeidet har skapt milliardærer

Andreas ble permittert fra jobben ved Hotel Continental 13. mars, hvor han har jobbet som servitør ved bankett- og konferanseavdelinga.

Andreas snakker lidenskapelig om yrket sitt, og selv er han opptatt av å holde serveringsskikk, teknikker og tradisjon ved like. Han mener lønna ikke gjenspeiles i et fysisk krevende og tradisjonsrikt arbeid.

– Jeg jobber på et sted med tariffavtale, men fortsatt er lønna veldig lav.

Allmenn minstelønnssats for servitører uten fagbrev, er på 167,90 kroner. For faglærte er fortsatt lønnsnivået langt under gjennomsnittet. Andreas mener lønna ikke gjenspeiles i en bransje som vokser, og hvor det bygges stadig nye hoteller og restauranter.

– Arbeidet vi gjør har skapt hotell- og restaurantmilliardærer, men selv har vi ikke sett mye til den veksten, sier Andreas.

Les også: Dette er snittlønna i 350 yrker

Trenger flere faglærte

Hvordan er det å ha et yrke som er blant de minst verdifulle målt etter lønn?

– Jeg trives veldig godt som servitør. Dette er en bransje jeg er veldig glad i. Men lønnen er uverdig lav for oss som lever av dette.

Andreas tror hovedgrunnene til den lave lønna handler om lav organisasjonsgrad i bransjen, kombinert med få faglærte og mye midlertidighet.

– Mange jobber på ekstrahjelp-kontrakter, som er veldig utbredt i bransjen. Det er mye midlertidighet, som gjør arbeidstakeren lett å skifte ut.

Han tror bransjen må reguleres bedre, slik at ansatte som for eksempel jobber på tilkalling og som ekstrahjelper, er sikret å få nok timer. I tillegg må antall faglærte opp:

– Tidligere har faglærte servitører tjent mer enn industriarbeiderne. Før var det jo ofte et krav om å være faglært. Jeg mener vi bør tenke mer i den retningen – skal vi komme oss ut av lavlønna, må vi gå kunnskapsveien.

Han legger til:

– Hvis det ikke blir en ny generasjon med faglærte, vil den kunnskapen forsvinne ut. Det kan gjøre at hele faget forsvinner.

Les også: Scandic nedbemannar med 1000 årsverk: – Den svartaste dagen i livet mitt, seier tillitsvald

Gi mer enn 167 kroner timen

Andreas er konserntillitsvalgt for de ansatte ved Continental, og medlem i Fellesforbundet. Han mener servitører og ansatte i hotell- og restaurantbransjen bør løftes i årets lønnsoppgjør.

– Vi må stå på krav om generelle lønnsløft.

Andreas mener lokale lønnstillegg, som bransjen tidligere streiket for å få til, ikke var en seier.

– Arbeidsgivere kan velge å ikke gi noe i lokale forhandlinger. Men det viser seg at det har vært en tapt seier siden, og nesten ingen har fått mer – kun noen øre her og der.

NHO har tidligere flagget at de ikke ønsker en krone i lønnstillegg i år.

Andreas mener det er urettferdig:

– Vi har i utgangspunktet lav lønn, og de som er permittert har levd på enda mindre. Nå har bransjen tapt penger, men samtidig har bedriften blitt kompensert av regjeringen.

Han mener bransjen kan se mot enda verre lønns- og ansettelsesforhold, hvis ikke bransjen opplever et reelt lønnsløft snart:

– Vi må stille oss spørsmålet om hvilke aktører vi vil ha i bransjen – de som ikke overlever hvis de gir mer enn 167 kroner timen, eller de som kan ha ordentlige lønnsforhold.

Andreas peker på at lønnsoppgjøret bør gi bedre bestemmelser i tariffavtalene, og ønsker å se at tekstene skrives om til å begrense bruk av ekstravakter.

• Fikk du med deg denne? Hotellansatte fikk møte med Erna Solberg. Svarene de fikk var ikke beroligende

Dette var månedslønnen i de 25 dårligst betalte yrkene i fjor (gjennomsnittstall fra SSB):

1. Hjelpearbeidere i husdyrproduksjon

26.230

2. Hjelpearbeidere i nyttevekstproduksjon

26.830

3. Gateselgere, mat

26.860

4. Hjelpearbeidere i kombinasjonsbruk

28.170

5. Gatekjøkken- og kafémedarbeidere mv.

28.980

6. Plante- og husdyrprodusenter (kombinasjonsbruk)

29.000

7. Servitører

29.800

8. Bartendere

29.820

9. Kjøkkenassistenter

29.970

10. Intervjuere

30.050

11. Melke- og husdyrprodusenter

30.090

12. Hotellresepsjonister

30.550

13. Servicemedarbeidere (bensinstasjon)

30.820

14. Dyrepassere og -trenere mv.

30.830

15. Hjelpearbeidere i gartneri mv.

31.130

16. Frisører

31.200

17. Andre hjelpearbeidere

31.250

18. Bingoverter, bookmakere mv.

31.310

19. Renholdere i private hjem

31.650

20. Varepåfyllere

31.780

21. Andre håndverkere

31.920

22. Korn- og grønnsaksprodusenter

31.920

23. Bilvaskere

31.940

24. Bud mv.

32.040

25. Sykkelreparatører mv.

32.270

Warning
Annonse
Annonse