Hotellansatte fikk møte med Erna Solberg. Svarene de fikk var ikke beroligende
Ingen lovnad om lengre permitteringstid, ikke feriepenger på dagpenger neste år. Og mange må fortsatt leve under fattigdomsgrensa.
Djevat Hisenaj mener det ikke bare er 1000 personer som rammes av Scandics oppsigelser. Det er langt flere.
Erlend Angelo
helge@lomedia.no
Det er ståa for mange hotell- og restaurantansatte i Norge. De er blant de hardest rammede av nedstengingen og folks endrede vaner under koronapandemien.
De fagorganiserte i hotell og restaurant jobber på spreng for å bedre kårene for sine medlemmer.
Avdeling 10, 250 og 266 innenfor hotell- og restaurantbransjen i Fellesforbundet er i ferd med å bygge opp et bredt nettverk, hvor de tillitsvalgte blant annet møter topp-politikere. Fredag fikk de napp hos statsminister Erna Solberg (H).
– Vi fikk ingen konkrete svar på det som ble etterlyst. Det er skuffende, men egentlig forventet av en statsminister fra Høyre, sier Djevat Hisenaj, leder for hotell - og restaurantforeningen i det gamle Hordaland fylke.
Ikke konkrete svar
Han frykter fattigdommen bare vil øke hvis ikke permitteringstiden utvides til 52 uker.
– Det vil føre til oppsigelser som kunne vært forhindret. Mange ansatte lever under fattigdomsgrensen allerede i dag. Mister de jobben, vil fattigdommen bare øke. Staten vil uansett få regningen, om det er gjennom permitteringsregelverket eller på sosialbudsjettet, sier Djevat Hisenaj til FriFagbevegelse.
Han viser også til at permitterte vil gå glipp av feriepenger neste år, og pensjonsopptjening.
– Det vil ikke bare ramme lommeboka i år, men også neste år, sier han.
Veldig mange av de som vil miste jobben innenfor disse bransjene har innvandrerbakgrunn, og vil stille bakerst i køen på arbeidskontoret.
– Mange nordmenn er i ferd med å bli mer positivt innstilt til innvandrere. Med flere innvandrere i ledighetskøen kan skepsisen komme tilbake med beskyldninger om at innvandrere bare utnytter systemet, legger han til.
Noterte i boka
Merethe Solberg, leder for Fellesforbundets avdeling 10 i Oslo, roser statsminister Erna Solberg for å stille opp.
– Vi er fornøyd med at hun tok seg tid. I hvilken grad møtet vil nytte, er jeg mer usikker på. Hun noterte i alle fall i boka hva vi sa. Hun viste forståelse for at vår næring var den første som ble hardt rammet og at vi kommer til å slite i lang tid framover. Vi representerer tross alt en bransje som er utrolig viktig for landet, for å få turister og dermed penger inn i landet, arrangere kurs og konferanser og bryllup, sier Merethe Solberg til FriFagbevegelse.
Hun tror permitteringsperioden kommer til å bli utvidet, selv om Erna Solberg ikke kan love det nå.
– Signalet hun ga var at hvis situasjonen er slik som nå etter sommerferien, vil den bli forlenget. Men det er skikkelig stressende at vi ikke kan få klarsignal for det allerede nå, sier hun.
– Erna er veldig opptatt av at bedriftene skal overleve. Uten bedriftene har ikke vi våre arbeidsplasser. Men hun kunne jo åpnet godteposen litt for våre medlemmer også. Ikke bare for arbeidsgiverne, mener Merethe Solberg.
Hun frykter solskinnsdagene ikke kommer tilbake over natta.
Scandic har nettopp sagt opp 1000 årsverk. Ifølge Djevat rammer det ikke bare 1000 ansatte - men langt flere personer.
Kantinedriften rundt omkring har heller ikke kommet ordentlig i gang igjen. Med utstrakt bruk av hjemmekontor i framtiden, vil også det få konsekvenser blant annet for kantinedriften senere også. Kurs og konferanser vil også bruke tid på å komme i gang igjen.
Merethe Solberg roser statsministeren for å stille opp på møtet.
Erlend Angelo
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.