JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Ap, Sp og SV har funnet en gyllen middelvei»

SV-leder Audun Lysbakken hadde mest grunn til være fornøyd da budsjettavtalen ble presentert tirsdag, skriver Kjell Werner.

SV-leder Audun Lysbakken hadde mest grunn til være fornøyd da budsjettavtalen ble presentert tirsdag, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Regjeringspartiene og SV ble omsider enige om statsbudsjettet for 2023.

kjell.werner@anb.no

Dermed blir det flertall for budsjettet når Stortinget nå foretar den endelige behandlingen.

Et godt og omfordelende budsjettforslag har blitt enda bedre. SV har naturlig nok fått flere gjennomslag for egen politikk, men det gjennomgående trekket er at budsjettet gir god rødgrønn politikk.

Det skal ikke brukes flere oljemilliarder enn først foreslått, men et ekstra utbytte fra Statskraft ga rom for påplussinger til en rekke gode formål.

Litt uryddig triksing med tall altså, men det formelle er i orden. Dermed får vi et statsbudsjett for 2023 som ikke gir økt press på renta utover det sentralbanksjef Ida Wolden Bache allerede har signalisert.

15. desember får vi Norges Banks dømmende fasit.

Her er noen av de nye godbitene i statsbudsjettet:

Barnetrygden øker, det blir gratis SFO også for andreklassinger, elavgiften halveres, bostøtten økes og minstepensjonistene får litt mer å rutte med.

SV-leder Audun Lysbakken kunne smile bredest da budsjettavtalen ble presentert tirsdag. Men også finansminister Trygve Slagsvold Vedum hadde en god dag. Han kunne blant annet vise til at drivstoffavgiftene blir redusert. Og statsminister Jonas Gahr Støre har fått et budsjett med enda bedre sosial profil.

SV kan juble over at det ikke blir noen ny ordinær konsesjonsrunde for oljeleting i umodne områder på norsk sokkel.

Disse områdene er dessverre «fredet» ut stortingsperioden. Men oljeselskapene vil fortsatt kunne lete i modne områder. Og det er tildelinger i nettopp slike områder som er mest attraktivt for selskapene.

De rødgrønne partiene får kjeft fra begge kanter i det politiske landskapet.

Slik sett er budsjettavtalen et godt bevis på at Ap, Sp og SV har funnet en gyllen middelvei. Mange politiske løfter blir gradvis innfridd.

Samtidig har vi fått et budsjett som er tilpasset den nye økonomiske situasjonen. Krigen i Ukraina, strømkrisen og generell prisstigning har naturlig nok ført til at det må tas nye grep.

Statsminister Jonas Gahr Støre leder en mindretallsregjering som i realiteten er avhengig av SVs støtte i økonomisk politikk.

Ap, Sp og SV er dømt til å bli enige om de årlige statsbudsjettene. Mye kunne imidlertid ha vært annerledes dersom også SV hadde blitt med i den rødgrønne regjeringen i fjor høst.

Sluttresultatet på budsjettprosessen ville riktignok ha blitt omtrent det samme. Men ved å binde SV til masten hadde vi sluppet unødvendig støy, posisjonering og dragkamp.

SV-leder Audun Lysbakken har varslet sin avgang.

På landsmøtet i mars 2023 skal partiet derfor velge ny leder. Den nye SV-lederen kan muligens skape dynamikken som trengs for å bringe SV inn i Støres regjering.

Det er lov å håpe.  

Kommentar: «En skadeskutt regjering må feire sine seire»

Annonse

Flere saker

Annonse