Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ikke sitte i regjering sammen, men er enige om statsbudsjettet for neste år.
Beate Oma Dahle/NTB
Kommentar
«En skadeskutt regjering må feire sine seire»
Enigheten med SV om statsbudsjettet må regnes som en av dem.
«Vi fikk ikke til et regjeringssamarbeid, men dette viser at vi kan lage rødgrønn politikk sammen».
Slik avsluttet SVs leder Audun Lysbakken pressekonferansen i Stortinget da SV og regjeringspartiene endelig kunne fortelle at de var blitt enige om statsbudsjettet for neste år.
Ryktene begynte å sive ut tirsdag formiddag om både enighet og deler av innholdet, og et stykke utpå ettermiddagen kunne NTB melde at nå var de i mål. Det var kanskje ikke helt som den hvite røyken i Vatikanstaten som melder at nå har verden fått en ny pave, men det kunne minne bittelitt.
Endelig var en skadeskutt regjering enige med budsjettpartneren SV, etter «flere netter med lite søvn», kunne de tre partilederne fortelle. Endelig kan Arbeiderpartiet og Senterpartiet få sjøsatt regjeringsprosjektet sitt for alvor, en lenge bebudet ny retning for landet.
Sett med sosialdemokratiske øyne kan man oppsummere budsjettet i følgende setning: Et på mange måter godt budsjett er blitt bedre. Så kommer det an på øynene som ser om dette er et high five-øyeblikk eller en forspilt sjanse.
Om det viktigste er at regjeringen og SV har blitt enige om et budsjett, eller om det er grunn til å gråte bitre tårer fordi budsjettet burde ha vært gjort opp i et regjeringskollegium og ikke i lavintensiv konflikt i offentligheten.
Denne høsten har vært skikkelig tøff for regjeringen. Begge regjeringspartiene er – får vi tro – helt nede på grunnfjellet på meningsmålingene.
Grunnrenteskattjubelen fra noen måneder tilbake er blitt til kystopprør og ordførerstormløp mot egen regjering. Både i offentligheten og i Stortinget påføres regjeringen større og mindre sår, og den sliter med å forsvare seg fordi det er vanskelig å vite om neste angrep kommer fra høyre eller venstre. Fra Rødt (eller SV) eller de borgerlige.
Mye av dette, om ikke alt, kunne ha vært unngått. Om bare de tre partiene som nå er enige om pengebruken det neste året kunne ha blitt enige for litt mer enn ett år siden om å sitte i regjering sammen.
Da hadde kanskje en såkalt exit-skatt på milliardærer som rømmer landet til fordel for sveitsiske eventyr allerede vært på plass. Og finansminister Trygve Slagsvold Vedum ville ikke ha behøvd å hasteinnføre under pressekonferansen tirsdag den nye regelen som sier at det ikke lenger er nok å oppholde seg utenlands i fem år for å slippe å betale skatten sin.
Det er litt som å stenge stalldøra etter at bjellesauen Kjell Inge Røkke har tatt med seg resten av flokken ut på grønnere beite, kunne man jo hevde.
Men før vi roter oss helt bort i forvirrede bilder: De tre partiene er blitt enige om mye god politikk. 26. konsesjonsrunde legges på is til ut stortingsperioden. Letestopp etter olje er et nødvendig signal – selv om kritikken fra industrimiljøene i LO er like hard som forutsigbar.
Det er like nødvendig at de tre partiene er enige om en avtale om hjelp til Ukraina og til fattige land som rammes av krigens ringvirkninger. Og det er viktige velferdsgrep i budsjettet, med blant annet billigere SFO og tannhelsetjeneste for utvalgte grupper.
Regjeringen har brukt tiden som er gått siden den la fram sitt budsjettforslag for snart to måneder siden, til å prøve å tilpasse seg en stadig vanskeligere økonomisk situasjon for land og folk.
I tråd med SVs alternative statsbudsjett kommer det nå en dyrtidspakke med mer penger til minstepensjonister, uføre, barnetrygd, bostøtte og dagpenger. Her setter de tre partiene av i overkant av 3 milliarder kroner.
Det er påkrevd. Så er det selvsagt synd at Arbeiderpartiet har måttet gå kanossagang i offentligheten for sin manglende forståelse for dyrtidens herjinger med vanlige folk før de kunne slå i bordet med en slik pakke.
Og at det ikke er helt enkelt å forstå forskjellen mellom å bruke oljepenger og utbytte fra Statkraft for å betale for slike pakker, og hvordan den ene pengesekken tydeligvis bidrar til inflasjon og den andre ikke.
Dyrtiden og strømprisen har gnaget på regjeringen i høst. Det har også høylytte klager fra venstre om at skattepolitikken ikke er omfordelende nok – og fra høyre om at den er så urimelig at alle må skjønne at milliardærene får nok og rømmer både land og samfunnskontrakt.
Så er det selvsagt også sant at det ikke er en popularitetskonkurranse å styre landet, annet enn hvert fjerde år. Og at vi har en regjering som fikk en stri tørn og må prøve å manøvrere seg ut av en tett på umulig situasjon.
Enigheten med SV er en start på en mulig vei ut av elendigheten. Statsminister Jonas Gahr Støre mener budsjettet oppnår det viktigste: Det hegner om velferdsstaten, og det bidrar til økonomisk trygghet og omfordeling. Så får vi se om regjeringen og SV med dette klarer å roe ned et opphisset folk.
Nå har vi i alle fall et statsbudsjett som peker ut en retning for det neste året, og som prøver å ta folks økonomiske bekymringer på alvor. Og selv om mange nok vil være høylytte i sin skuffelse: Det er ikke mangel på rødgrønn politikk i dette budsjettet.
Og det er kanskje omtrent det vi kan håpe på i vår urolige verden i 2022, i et land der det som burde være politiske allierte ikke klarer å bli enige om å sitte i regjering sammen.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen