JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje og gass

SV tvinger regjeringen til å stanse med oljeleting i flere år

SV har fått gjennomslag for å skyve på 26. konsesjonsrunde ut stortingsperioden. Og CO₂ avgiften for bransjen økes. Jørn Eggum i Fellesforbundet er provosert.
SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

helge@lomedia.no

Det er langt på overtid enighet mellom regjeringen og SV om statsbudsjettet.

SV har fått en gigantisk miljøseier i budsjettavtalen.

I den ferske budsjettavtalen er det slått fast at det ikke blir noen 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel denne stortingsperioden og at CO₂- avgiften for oljebransjen økes med 5 prosent.

Konsesjonsrunde er et uttrykk som brukes om en samlet utdeling av utvinningstillatelser til oljeselskaper for leting etter og produksjon av petroleum på norsk kontinentalsokkel, ifølge Store Norske Leksikon.

– Uheldig signal

Det betyr at det ikke vil bli tildelt et eneste nytt felt for leting etter olje og gass fram til neste stortingsvalg i september 2025. Det er nesten tre år fram i tid.

– Dette har SV vært veldig opptatt av, innrømmet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han presenterte budsjettavtalen i Stortinget tirsdag kveld.

Samtidig poengterte han at det vil bli et høyt og stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener utsettelsen sender et uheldig signal.

– LO har et kongressvedtak som sier at vi skal utvikle, ikke avvikle petroleumsnæringen. Vi hadde forståelse for en utsettelse av 26. konsesjonsrunde ved forrige korsvei, men denne utsettelsen sender et uheldig signal. Norge skal være en stabil og langsiktig leverandør av energi til Europa, er hennes kommentar til nyheten om at konsesjonsrunde 26 utsettes i flere år.

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, er enda skarpere i kanten.

– Jeg er provosert over at dette kommer i tolvte time i en budsjettprosess. Dette er seriøse og viktige spørsmål som fortjener en skikkelig behandling. Jeg tror ikke politikerne forstår konsekvensene dette har for industriarbeidere i Norge, sier Jørn Eggum i en kommentar til FriFagbevegelse.

Han mener det er direkte uansvarlig å gravlegge 26. konsesjonsrunde for tre år fram i tid. Europa skriker etter vår energi. Da kan vi ikke bare legge på røret, sier han.

 Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim kommenterer nyheten slik:

– Europas befolkning går en hard vinter i møte. Både arbeidsplasser og husholdninger må rasjonere energiforbruket sitt. Det siste de trenger å høre fra Norge er at SV får flere seire som skaper usikkerhet om energileveransene fra oss, sier han til FriFagbevegelse.

– Viktig og riktig

Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, synes imidlertid det både er viktig og riktig å utsette 26. konsesjonsrunde.

Hun viser blant annet til at FN har varslet kode rød ved flere anledninger, og ser de store klimaendringene verden rundt.

– Derfor er det ryddig å gjøre mer for å redusere utslippene. Dette er et riktig skritt på veien, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Hun mener også at det er fint at man kan bruke den kompetansen man har fått til å bygge grønn energi, og at kompetansen kan bli frigitt til andre klimanøytrale tiltak. Hun frykter ikke at dette vil føre til mangel på arbeidsoppgaver – men overføres til bruk i andre offshoreaktiviteter.

Forhandlingene om statsbudsjettet mellom regjeringspartiene og SV startet 7. november. Fristen for å komme med en innstilling til finanskomiteen har allerede utløpt. Finansdebatten i Stortinget er allerede førstkommende torsdag.

Sist helg ble forhandlingene flyttet til Statsministerens kontor, med partiledere involvert. De tre partiene møttes igjen tirsdag til en siste runde om statsbudsjettet etter å ha forhandlet nesten hele natta.

Det skal være tilført 6,6 friske milliarder kroner til budsjettet, men bruken av oljepenger er ikke økt.

Warning
Annonse
Annonse