JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Den nye regjeringa må øke studiestøtta!»

Regjeringens tiltak vil ikke hjelpe studentene, skriver Martin Kvalvik.

Regjeringens tiltak vil ikke hjelpe studentene, skriver Martin Kvalvik.

Katharina Dale Håkonsen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Vi har nå fått en ny regjering. En regjering som var i sterk opposisjon og imot det meste som kom fra den konservative Høyre-regjeringen de siste åtte årene.

På ett området derimot ser det ut til at den nye regjeringen vil følge linjene fra den forrige regjeringen: å totalt svikte alle landets studenter.

Den nye regjeringa sier det nå skal være vanlige folks tur. Men både hos den gamle og nå tilsynelatende hos den nye regjeringen, så er ikke landets studenter «vanlige folk». Senterpartiet spesielt har gått kraftig ut mot høye strømpriser og hvordan det berører vanlige folk og bedrifter i hele landet. Er det én gruppe høyere strømpriser vil påvirke mest så er det studentene. I det siste året har vi sett økte priser generelt. Det gjelder matvarer i butikkene, klær og strøm, men også bolig- og leiepriser. For oss som er arbeidstakere i en periode med mangel på arbeidskraft så har vi gode kort når det kommer til neste lønnsoppgjør. Vi kan da komme med krav om at lønningene må øke for å holde tritt med de økte prisene. Studentene derimot har ikke dette forhandlingskortet.

Kommentar: «Så langt er det bare store ord fra næringsministeren»

Støre-regjeringen sier de vil komme med tiltak for de høye strømprisene som er nå. Det vil for det meste være å øke bostøtten. Men bostøtten gjelder ikke for studentene, med mindre de har barn. Regjeringens tiltak vil ikke hjelpe studentene.

Dette er rett og slett begredelig med tanke på at studentene har hatt åtte lange, skuffende år med Erna Solberg (H) som statsminister. Som ikke har sett eller prioritert dem i det hele tatt, spesielt under koronapandemien. Henrik Asheim (H) avslutta sin regjeringstid med å ikke nevne økt studiestøtte i forslaget til neste års statsbudsjett, og det er økt studiestøtte som må være løsninga for landets studenter i møte med de økte prisene i samfunnet.

Det bør være slik at studenter hovedsakelig skal få inntekt fra Lånekassen. Når det i tillegg har vært deltidsjobbene studentene ofte har innenfor salg- og service som har vært jobbene med flest permitteringer og oppsigelser, sitter studentene nå igjen med mindre penger og mindre oppsparte midler til å møte de økte prisene.

Debatt: «Høstens illsinte ordskifte om strømpriser bør ha lært oss hvordan vi ikke skal gjennomføre det grønne skiftet»

Nye tall viser at bare 32 prosent av inntektene for en student i dag kommer fra studielån- og stipend. Sånn kan vi faktisk ikke ha det. Når man har blitt så avhengig av å jobbe mye ved siden av studiene vil det gå ut over studiekvaliteten. Studenter skal hovedsakelig lese, diskutere og pugge fagstoff. Når de også er avhengig av arbeidsinntekt blir man sårbar i møte med kriser som vi har hatt. Det er klart dette vil påvirke de økonomiske forutsetningene og den psykiske helsen negativt.

Vi håper Ola Borten Moe (Sp) og den nye regjeringa ikke fortsetter skuffelsesløpet til Solberg-regjeringa ovenfor studentene og at Støre-regjeringa i tilleggsproposisjonen prioriterer å øke studiestøtten til landets studenter til 1,5 ganger grunnbeløpet i Folketrygden. 

Annonse
Annonse