JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«En unik mulighet for nye arbeidsplasser og lavere strømregninger til folket»

Redusert forbruk av strøm gir lavere priser, og er dermed positivt for alle, skriver Truls Gulowsen.

Redusert forbruk av strøm gir lavere priser, og er dermed positivt for alle, skriver Truls Gulowsen.

Kai Hovden

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
En satsing på energieffektivisering i bygg er den raskeste, billigste og minst konfliktfylte måten å bidra til løsninger på energikrisen på. Og det kan gi mange arbeidsplasser.

En storstilt energiomstilling er nødvendig i Europa, og det aller viktigste Norge kan gjøre, er å redusere energiforbruket.

Det vil bidra til å redusere klimagassutslippene og ta vare på naturen.

Naturvernforbundet mener det er en skandale at det ikke er gjort mer for å hjelpe husholdninger, bedrifter og industri med å redusere forbruket, men nå har regjeringen tidenes mulighet til å ta et krafttak for å bruke strømmen vår på en mer fornuftig måte.

100 ganger mer til forbruk- enn til sparestøtte

Regjeringen har lagt frem forslag til en strømstøtteordning til bedriftene som stimulerer til energisparing. Bedrifter som gjennomfører energikartlegging og tiltak som reduserer energiforbruket får ekstra støtte.

Naturvernforbundet mener det er positivt og må følges opp med økt strømsparestøtte til husholdningene.

I statsbudsjettet som legges frem i oktober forventer vi å se en kraftig økning i tiltak som kan gjøre strømsparing enklere i hus og hjem.

Slik strømstøtteordningen er nå, vil det bli brukt over 40 milliarder på støtte til husholdninger i 2022. Dette er 100 ganger mer enn det som brukes på å støtte tiltak for å spare strøm.

I Det internasjonale energibyråets (IEA) gjennomgang av Norges energipolitikk før sommeren kom de med sterk kritikk. Norge burde heller bruke mer penger på varige tiltak for redusert strømforbruk, enn milliarder av kroner til strømstøtte.

Naturvernforbundet mener at strømstøtten må følges opp med støtte til tiltak som gjør at vi kan redusere strømforbruket. Brukes det penger på tiltak som etterisolering, vinduer, styringssystemer, solceller og varmepumper, gir det lavere strømregninger for all fremtid.

Og redusert forbruk av strøm gir lavere priser, og er dermed positivt for alle.

Det trengs både et massivt arbeid med å informere og gi råd til forbrukere om hva de bør gjøre, og bedre støtte- og låneordninger for å gjennomføre energitiltak.

I tillegg trengs flere virkemidler for å realisere det store potensialet både hos husholdninger, bedrifter, det offentlige og i industrien.

Oversikt: De rikeste tjener mest på strømstøtta

Kan gi 45.000 årsverk

Stortinget vedtok i 2016 et mål om 10 TWh energisparing i bygg innen 2030. I statsbudsjettet i år skal det endelig komme en plan for hvordan målet skal nås. Men potensialet er mye større enn 10 TWh.

Thema Consulting har vist at en rehabiliteringsbølge som sørger for at det spares 13 TWh i bygg innen 2030 vil utløse inntil 45.000 årsverk.

Disse jobbene kommer over hele landet, særlig innen byggebransjen og tekniske fag. Hva venter vi på?

Strømsparing reduserer behovet for å bygge ut mer vann- og vindkraft, og det frigjør kraft som vi trenger til å erstatte fossil energi, for å kutte klimagassutslippene. Et smartere miljøtiltak finnes ikke.

Nå har vi en enestående mulighet til å skape grønne arbeidsplasser og gi lavere strømregninger til forbrukere.

Debatt: «Nei, ACER har ikke skylda for de høye strømprisene»

Warning
Annonse
Annonse