JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Nei, ACER har ikke skylda for de høye strømprisene»

Dette er ikke et innlegg for å idiot-forklare de som reagerer på strømprisen. Jeg reagerer jeg også, skriver Bjørn Fornes

Dette er ikke et innlegg for å idiot-forklare de som reagerer på strømprisen. Jeg reagerer jeg også, skriver Bjørn Fornes

Kai Hovden

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Ulike Facebook-grupper, samt ulike aktører på den ytterste venstre- og høyresida har funnet hverandre i debatten om strømpris.

Det er visstnok EU som har skylda, og på et hemmelighetsfullt kontor sitter noe som kaller seg ACER og gnir seg i henda og detaljstyrer strømprisen i Norge. Tenke seg til.

Uavhengig av hvor mange ganger man forklarer hva ACER er og hvilken myndighet ACER har, hvor mange ganger man henviser til faktasjekker, juridiske råd, politikere eller til den bransjen hvor ACER opererer, så nytter det ikke.

Man må derfor spørre seg om kunnskapsløsheten er så stor, eller om dette er en bevisst strategi fra noen for å demonisere kraftmarkedet og aktørene i Norge og Europa?

Hva er ACER?

ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) også kalt EUs energimarkedsbyrå erstattet fra 2009 et tidligere nettverk der nasjonale reguleringsmyndigheter drøftet tilsvarende spørsmål.

ACER ble opprettet i samband med EU-direktiv 714/2009, bedre kjent som den tredje energimarkedspakken.

ACER har tre hovedoppgaver:

* Bidra til harmonisering av teknisk regelverk

* Føre tilsyn med energimarkeder

* Tilrettelegge for utbygging av nytt strøm- og gassnett, inkludert mellomlandsforbindelser

De fleste vil være enige i at det er lurt å ha et felles regelverk. Det er eksempelvis greit at når man spiller fotball så er landene enige om hvor mange spillere det skal være på hvert lag, og at det holder med èn ball.

De fleste vil nok også akseptere at det er et behov for å føre tilsyn med et marked. ACERs rolle er å følge markedet og rapportere til det enkelte lands myndigheter hvis de registrerer at noe ikke er som det skal. Eksempelvis hvis noen driver med innsidehandel.

Men det siste punktet er antagelig det som skaper debatt. Kan ACER virkelig pålegge for eksempel Norge å bygge en kabel for å eksportere strøm?

«Vi bestemmer ikke om infrastruktur skal bygges eller ikke» Alberto Pototschning, direktør ACER i intervju gjengitt i NTB, mars 2018.

Mye delt: Det kan hende du må legge ut 30.000 kroner for strøm i januar

Nei, de kan ikke det

EU kom i 2013 med en regulering (347/2013) hvor de fremhevet transport av energi (strøm, gass, olje) som et av de viktigste kriteriene for å oppfylle EUs klimamål.

Det er for eksempel lurt å ha felles regler for hva transport av energi skal koste, og ikke minst at et land i unionen ikke stikker unødvendige kjepper i hjula for et annet, at spenningsnivå på nett på begge sider av grensen er like, at et land ikke bygger et gassrør mot ei grense uten at de på andre sida har samme idé.

EU konkluderer i 2013 at det er en rekke slike prosjekter som bør utføres for å effektivisere infrastrukturen for energi. De viktigste prosjektene får status som PCI (Projects of Common Interest).

EU kan da legge til rette for at et slikt prosjekt får en koordinert behandling i de ulike medlemslandene og tar på seg en rådgivende rolle, og kan til en viss grad bidra til å finansiere forprosjekter/studier.

Men – de kan ikke pålegge ett land å bygge et nett, en kabel, eller en gassrørledning derfra til dit.

ACER har fått denne rådgivningsoppgaven og forvalter listen over disse PCI-prosjektene.

Kommentar: «Ingen skal sulte eller fryse i et velferdssamfunn»

Hvordan påvirker ACER Norge?

Hvis det oppstår uenigheter mellom eksempelvis Norge og et land i EU innenfor ACERs myndighetsområde, vil ACER kunne fatte vedtak.

Siden vi ikke er EU-medlemmer skjer dette ved at overvåkningsorganet for EØS-avtalen, ESA, kopierer vedtaket og sender dette til den norske reguleringsmyndigheten (RME).

Oversikt: Disse partiene stemte for ACER i Stortinget

Kan ACER bli noe annet i framtida?

Det er klart at EU kan forandre seg i framtida – det er bare å se på Brexit, men det vil uansett være slik at Stortinget må vurdere om eventuelle nye lover, direktiv og reguleringer fra EU er EØS-relevante.

Så – nede i Slovenias hovedstad Ljubljana utføres det en grunnleggende viktig jobb for at reglene skal være like for alle, for å oppfylle EUs felles klimamål.

De er nok litt overrasket over å få skylda for norske strømpriser – i et marked som norske myndigheter sjøl starta omtrent 19 år før ACER ble påtenkt.

Faktasjekk: Hvem har ansvaret for strømkablene til Tyskland og England?

ACER har ikke invadert Ukraina

Dette er ikke et innlegg for å idiot-forklare de som reagerer på strømprisen. Jeg reagerer jeg også.

Jeg tror ikke noen er uenige om at situasjonen er utfordrende, men regjeringen har etter min mening satt inn treffsikre tiltak med strømstøtten til husholdninger, og nå jobbes det med tiltak for næringslivet og en rekke andre tiltak som kan bedre denne situasjonen.

Men det er ikke ACER som har invadert Ukraina, eller redusert russisk gasseksport til kontinentet.

Det er ikke ACER som har «funnet på» den kapitalistiske regelen om at prisen settes av marginen.

Vi kan godt være uenige om et felles energimarked, men la oss diskutere med utgangspunkt i fakta, og ikke gjennom polariserende påfunn.

Debatt: «Dei som meiner noko anna enn deg i debatten om kraft er sannsynlegvis ikkje dumme»

Annonse
Annonse