JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Giske må få innflytelse»

Jonas Gahr Støre må ta den politiske debatten i full åpenhet. Og Trond Giske må presses til å konkretisere politikken som Nidaros står for, skriver Kjell Werner.

Jonas Gahr Støre må ta den politiske debatten i full åpenhet. Og Trond Giske må presses til å konkretisere politikken som Nidaros står for, skriver Kjell Werner.

Brian Cliff Olguin

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Trond Giske har reist seg som en Fugl Føniks. Nidaros sosialdemokratisk forum har blitt en suksess – på godt og vondt.  

kjell.werner@anb.no

Medlemmene strømmer til i hopetall. På et drøyt år har medlemstallet økt fra 16 til rundt 3.000. Giske leder partilaget i Ap som plutselig har blitt landets største.

Dermed har Giske & co fått betydelig politisk innflytelse i Trondheim, Trøndelag og på riksplan. Den store spenningen knytter seg til om dette ender i et reelt oppgjør med Jonas Gahr Støre på Ap-landsmøtet første helgen i mai.

Trond Giske har åpenbart truffet en nerve blant vanlige sosialdemokrater her til lands. Samtidig tråkker han på partiledelsens ømme tær.

Giske snakker varmt om en varmere eldreomsorg og utfordrer arbeidslinjen ved elegant å kritisere samtidig som han slår inn åpne dører.

Men det er i første rekke Giskes signaler om forsterket strømpolitikk som fenger blant de nyfrelste som har meldt seg inn i Ap via Nidaros-laget.

På årsmøtet 1. februar vedtok Nidaros sosialdemokratisk forum å kreve politisk regulering av utenlandshandelen med strøm.

I uttalelsen poengteres det at «vannkraften og vår energirikdom, og ikke minst flerårsmagasinene, disponeres til det beste for norske forbrukere og norsk næringsliv».

Nidaros har tidligere tatt til orde for at Norge går i forhandlinger med EU og Storbritannia for å sikre nødvendig nasjonal kontroll. Det springende punktet vil være om EØS-avtalen i så tilfelle settes i spill.

Innad i Ap diskuteres det nå hvordan partiet skal takle den nye situasjonen som har oppstått i kjølvannet av Nidaros-suksessen. Det er bare positivt at Giske har kapret 3.000 Ap-medlemmer.

Utfordringen, slik noen ser det, er at om lag halvparten av Nidaros-flokken ikke bor i Trondheim. De strømmer til fra andre deler av landet, og dette er ikke i strid med gjeldende vedtekter i Ap.

Men disse vedtektene kan bli endret slik at Nidaros-makten blir svekket. Lederen i Trøndelag Ap, Ingvild Kjerkol, mener at det bare er Nidaros-medlemmer fra Trondheim som skal telle med når det skal velges delegater til fylkesårsmøtet og Ap-landsmøtet.

Men Trond Giske er bare delvis enig. Han har ikke noe imot et regelverk som fritar utenbys medlemmer innflytelse i Trondheim og Trøndelag, men har vil ikke en slik begrensning nasjonalt.

«De som kommer utenfra til vårt lag er interessert i å påvirke den nasjonale politikken», sier Nidaros-lederen illustrerende.

Trond Giskes tilnærming virker både logisk og fornuftig. Det vil være uklokt å umyndiggjøre halvparten av Nidaros-medlemmene.

Lufta må slippes ut av trykkokeren. Alternativet vil være eksplosivt. Giske & co må derfor få nasjonal innflytelse i tråd med medlemstallet. 

Nidaros-lagets vekst er samtidig et sykdomstegn for Ap.

Kontrasten til de svake meningsmålingene taler et tydelig språk. Ap-leder Jonas Gahr Støre må ta den politiske debatten med Nidaros-leiren i full åpenhet. Og så må Trond Giske presses til å konkretisere politikken som Nidaros står for.

Dette er medlemsdemokrati i praksis. Meninger må brytes, ikke knebles.

Kommentar: «Mange frykter et Giske-comeback»

Annonse
Annonse