JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Høyrepolitikk gir ikke arbeid til alle

Ap vil at folk skal kunne leve av lønna si. Hva Høyre vil, må de nesten forklare selv, skriver Bjørnar Skjæran.

Ap vil at folk skal kunne leve av lønna si. Hva Høyre vil, må de nesten forklare selv, skriver Bjørnar Skjæran.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Arbeiderpartiet ble grunnlagt med målet om å få hele folket i arbeid. Det vil alltid være jobb nummer én for oss.

arbeidspolitisk talsperson for Ap

Det er gledelig at Høyre også hevder de er opptatt flere arbeidsplasser slik nestleder Henrik Asheim skrev i FriFagbevegelse 3. mai. Problemet til Asheim er at Høyrepolitikk ikke vil gjøre at vi når målet om å få hele folket i arbeid.

Det handler ikke om ideologi, det handler om resultater. Tallene forteller en historie.

En historie om at sysselsettingen er høyere i dag enn den noen gang var under de åtte årene da Høyre styrte landet. En historie om at antallet unge uføre doblet seg fra 10.000 til 20.000 på Erna Solbergs vakt. En historie om at siden Arbeiderpartiet kom tilbake i regjering har vi snudd denne utviklingen, og i 2023 ble det for første gang på mange år færre unge på uføretrygd samtidig som flere kom seg i jobb. Flere kommer i jobb med Arbeiderpartiet.

Dette handler ikke bare om konjunkturer og makroøkonomisk utvikling, det handler om målene man har og politikken som føres og her funker ikke Høyres politikk. Dette vet vi. La meg ta et par eksempler på feilslått politikk fra Høyres tid i regjering som de fortsatt hevder skulle få flere i arbeid.

Høyre innførte en generell adgang til midlertidige ansettelser som la til rette for flere midlertidige ansettelser i arbeidslivet. Arbeiderpartiet har strammet inn innleiereglene slik at flere kan komme i fast jobb.

Regjeringen har vedtatt en heltidslov som skal styrke retten til heltid. Hva gjorde Asheim når saken skulle behandles på Stortinget? Han stemte nei. I lag med hele Høyre. Arbeiderpartiet vil at folk skal kunne leve av lønna si. Hva Høyre vil, må de nesten forklare selv.

Høyre innførte en regel som kastet folk av arbeidsavklaringsløpet dersom det hadde gått for lang tid. Det skulle visst gjøre at flere kom i arbeid var tanken. Resultatet var at flere ble raskere sluset over på varig uføretrygd, selv om det var mulighet for at disse kunne kommet tilbake i arbeid. Arbeiderpartiet har fjernet Høyres karensår. Vi vil ha flere i arbeid.

Vår regjering styrker både tiltakene for å få folk i arbeid og for at flere skal inkluderes i arbeidslivet. Vi har innført en ungdomsgaranti som skal gi unge en bedre oppfølging for å komme i arbeid eller utdanning. Vi satser på en aktiv næringspolitikk i hele landet som legger til rette for arbeidsplasser i hele landet.

Under Jonas Gahr Støre har rundt 150.000 flere personer kommet i arbeid og vi skal sikre at folk får bedre råd. Kan og vil du ha en fast jobb skal du ha muligheten til å få det, men samtidig tar vi kampen for et trygt arbeidsliv hvor alle er med i fellesskapet.  

Avslutningsvis vil jeg understreke at jeg er veldig glad for at Henrik Asheim er opptatt av at alle skal ha en jobb å gå til. Men det holder dessverre ikke å ha gode intensjoner når politikken man fører ikke står i stil med ambisjonene.

Bakgrunn: Henrik Asheim har frekkhetens nådegave

Warning
Annonse
Annonse