JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det var etter at jeg begynte med renhold på hotell at jeg forstod hva en tung jobb egentlig er, skriver Jørgen.

Det var etter at jeg begynte med renhold på hotell at jeg forstod hva en tung jobb egentlig er, skriver Jørgen.

Privat

Debatt

«Hvor ofte sier du egentlig noe fint eller takk til en renholder?»

Når jeg sjekker inn på et hotell etter denne påsken, vil jeg ha en helt annen respekt for det å arbeide med renhold.
26.04.2022
09:41
27.04.2022 13:31
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

21 år gammel «mann» sine tanker om det å arbeide en påske som renholder:

Denne påsken har jeg (mann, norsk, 21 år) arbeidet med renhold på et hotell. Ja, du hørte riktig jeg er mann i et kvinnedominert yrke, norsk i et fag med mye utenlandsk arbeidskraft og til slutt bare en ungdom på 21 år.

Da jeg søkte på jobben ble jeg bedt om å gi en referanse som hotellsjefen kunne ringe til. Som referanse oppga jeg en annen butikkmedarbeider på butikken som jeg tidligere arbeidet på. Hotellsjefen spurte referansen min om hvorfor hun skulle ansette en 21 år gammel gutt til «housekeeping?». Nei, hva skulle egentlig referansen min svare da?

Jeg har lang arbeidserfaring. Har arbeidet helt siden jeg var 12 år. Fra før av har jeg arbeidet som avløyser på gård, servitør og som butikkmedarbeider. Jeg vil anse alle jobbene jeg har hatt tidligere som tyngre jobber.

Men det var etter at jeg begynte med renhold på hotell at jeg forstod hva en tung jobb egentlig er: Du skal samle boss, skifte sengetøy, vaske bad, støvsuge, tørke støv og til slutt vaske gulvet. Du skal ikke bare gjøre det en gang, men kanskje opp imot hele 30 ganger i løpet av en dag! Du må heller ikke glemme alle fellesarealene på hotellet, gangene, toalettene og kluter og mopper som igjen skal vaskes.

Til jobben har jeg blitt lært opp en av flink fyr i slutten av 20-årene, som kommer fra Tsjekkia. Han reiser til Norge mellom april og september og arbeider som husøkonom for hotellet. Vi kommuniserer på engelsk og er et veldig bra team. Han har stålkontroll på renhold og gir meg fort beskjed dersom han ser at jeg har glemt en dråpe med tannpuss mellom vasken og speilet. Som renholder ser han den siste touchen som skal til for at mitt og ditt hotellrom skal være gullende rent, før det entres med bagasje, mat og annet dritt.

Jeg begynner på jobb kl. 06.30. Tar alle fellesarealer, vasker toaletter og venter på at gjester skal sjekke ut. Når gjestene begynner å sjekke ut rundt kl. 09.00 er det tid for å støvsuge potetgull, samle ølbokser og tørke bort størknet sminke av vasken til de utsjekkede gjestene. Noen rom går veldig fort, ettersom de ser ganske ok ut, mens andre rom tar selvfølgelig mye lengre tid. Jeg bare lurer på hvilke personer det er som forlater sitt eget hjem, kontoret på jobben eller naturen med søppel og dritt? Jeg snakker om de personene som ikke evner å la det se såpass greit ut at renholdere av hotellrommene kan behandles med litt respekt.

For i løpet av denne påsken har jeg nemlig skjønt hvem som ikke har respekt for renholdere; Det er vakre blondiner, gråe gamle turgåere, de som har den nyeste Tesla-modellen, den nybakte barnefamilien og gutta som skal ha den feteste påsken ever. Med andre ord så er det veldig mange forskjellige personer som ikke har respekt for at noen andre skal vaske og rydde dritten din, etter at du har sjekket ut.

På skjærtorsdag vasket jeg alle fellestoalettene i underetasjen. Jeg var akkurat ferdig med herretoalettene da jeg begynte å vaske gulvet i gangen. Mens jeg vasket gulvet i gangen, gikk det først en herremann inn på toalettet og noen minutter etter gikk det en ny mann inn. Like etter kom jeg på at jeg glemte å sjekke om såpedispenseren var full og gikk derfor inn igjen på herretoalettet, etter at det kun var to personer som hadde vært innom.

Når jeg kom inn på toalettet var den ene dassen «dretet ut» som vi sier på Rogalandsdialekt. Det var dritt langs kanten, under setet og brun dritt i hele doskålen. Jeg vet ikke hvem det var, men det at de begge så meg vaske i gangen rett utenfor toalettet vitner om hvilken respekt disse mennene har for renholdere. For meg var det bare å se til å vaske dassen på ny…

Hotellet som jeg har arbeidet på har gode arbeidsforhold og arbeidsvilkår. Jeg har full forståelse for at det er store svingninger med booking i påsken. Det å arbeide rundt 10 timer med renhold på en dag er normalt i en bransje med store svingninger i antall besøkende. Bare tenk selv hvor deilig det er å slappe av med et glass vin eller en brus fremfor tven i stua di, etter at du har brukt noen timer på å vaske leiligheten eller huset ditt før du tar helg.

La oss si du bruker 2 timer på helgevasken, da mangler du bare 4 runder til med samme helgevask så er du på lik linje med en renholder i hotellbransjen. Du må heller ikke glemme at i din egen bopel vasker du som regel din egen dritt, mens renholdere de vasker… din dritt.

I løpet av påsken var det en litt eldre dame som sa at hun hadde trivdes så mye med oppholdet sitt på hotellet. Hun sa at de ansatte var smilende, maten var god og at det var så rent på hotellet. Det at hun kommenterte renholdet gjorde dagen min litt bedre. Etter å ha arbeidet i noen dager var det deilig å få en bekreftelse fra en gjest. Hvor ofte sier du egentlig noe fint eller takk til en renholder?

Når du spiser er det vanlig folkeskikk å si «takk for maten», men hvorfor sier vi ikke det samme om renhold til renholdere? Jeg selv tror aldri at jeg har sagt direkte takk til en renholder før. Jeg har kanskje gitt et kompliment, men jeg har aldri satt skikkelig pris på den jobben som renholdere gjør. Men etter en påske med hår, blod og diare så skal du være sikker på jeg vil verdsette og ikke minst respektere renholdere for den utrolig viktige jobben som renholdere gjør.

Hvorfor skulle egentlig hotellsjefen ansette meg? Jo, som renholder skal du være tilnærmet perfeksjonist og ha et øye for detaljer. Det å få noe som ikke ser bra ut, til å bli perfekt er en utrolig digg følelse. Jeg tror faktisk ikke at alle kan drive med renhold, men med god opplæring vil de fleste komme langt. Jeg har trivdes godt med å drive med renhold denne påsken. Få utløp for min perfeksjonisme, se hva som befinner seg på gjestenes rom og drive med fysisk arbeid.

For meg holder det med renhold for denne omgang. Jeg må innrømme at for min del har det vært fysisk krevende å drive med renhold. Etter denne påsken har jeg fått en enorm respekt til de som står opp tidlig om morgenen hver dag for å sørge for at det er rent rundt oss.

Når jeg sjekker inn på et hotell etter denne påsken, vil jeg ha en helt annen respekt for den renholderen som har satt den siste touchen på at lakenet er stritt. Jeg vil ha en helt annen respekt for det å arbeide med renhold, og jeg vil ville aldri vært foruten denne påskens innsikt i det å drive med renhold.

Jeg bøyer meg i støvet for alle renholdere der ute, og det håper jeg virkelig at du også gjør neste gang du sjekker inn på et hotell!

Lønnshopp for renholdere: Nå blir det enklere for Felicia å betale regninger

Teksten ble først publisert på Jørgen Nilssens Facebook-side

26.04.2022
09:41
27.04.2022 13:31Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

Berit Baumberger

Skitbyen-Berit med ti råd til Nav

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Martin Guttormsen Slørdal

Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Ylva Lie Bjerke

Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen