Lønnsoppgjøret 2022
Lønnshopp: Nå blir det enklere for Felicia å betale regninger
9 kroner mer i timen. Det er resultatet for renholdere etter årets lønnsforhandlinger. Felicia McGill Cephas i Trondheim er en av dem.
Felicia McGill Cephas har grunn til å smile etter at renholderne har fått et solid lønnshopp.
Jan-Erik Østlie
aslak@lomedia.no
– Den nye lønna betyr veldig mye. Nå blir det litt enklere å betale regninger og få hverdagen til å gå rundt, sier Felicia McGill Cephas, renholder i ISS Facility Services i Trondheim, til FriFagbevegelse.
Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel ble nylig enige om forslag til en ny renholdsoverenskomst fra 2022 – 2024.
Overenskomsten gjelder renholdere som jobber i private renholdsbedrifter. Det har Felicia gjort i snart 20 år.
8,50 mer i timen, økt spy-tillegg og drøfting om ekstra tillegg ved ekstraordinært smitterenhold er noe av det Felicia og kollegene hennes nå kan glede seg over etter årets lønnsforhandlinger.
Felicia er en av renholderne med fagbrev. Det betyr at hun får 50 øre ekstra og 9 kroner mer i timen.
– Vi må jobbe for at så mange renholdere som mulig får fagbrev. Det har mye så mye å si økonomisk. Jeg setter i hvert fall stor pris på dette lønnshoppet, understreker hun.
Glede blant de ansatte
Ettersom ISS-renholderen har vært i yrket siden 2003, og dermed har mer enn ti års ansiennitet, øker timelønna fra 209,99 kroner til 218,49 kroner i timen.
Fagbrevtillegget, som Felicia fikk for fem-seks år siden, øker fra 13 kroner i timen til 13,50 kroner i timen.
– Både jeg og de jeg har snakket med i bedriften er veldig glade for denne lønnsøkningen, sier Feilica etter at partene for andre gang på rad har blitt enige uten å måtte be Riksmekleren om hjelp.
Også nestleder i Arbeidsmandsforbundet og forhandlingsleder Brede Edvardsen er fornøyd med resultatet. Han legger imidlertid ikke skjul på at den økonomiske biten var vanskelig.
Denne skaper debatt: Ann Kristin (35) og familien må bruke feriepengene til å betale regninger
Avføring, oppkast og blod
Foruten jobben i ISS Facility Services i Trondheim, som omfatter renhold i butikker, kontorlandskap og banker, har McGill Cephas i en årrekke hatt ulike verv i Arbeidsmandsforbundet.
Nå er hun nestleder i renholdsforum i Trondheim og med i klubbstyret til ISS i samme by.
– Jeg er glad i å være engasjert og jobbe for at ansatte skal få best mulig lønns- og arbeidsvilkår. Det er både fint og givende, synes Felicia, som tidligere hadde kinoene i Trondheim som arbeidssted. Da var det ikke unaturlig om hun vasket hun både avføring, oppkast og blod på toalettene.
I lønnsforhandlingene mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel ble partene enige om å øke det såkalte spy-tillegget fra 150 kroner til 200 kroner per tilfelle.
– Det er veldig bra at vi som er renholdere har fått mer i spy-tillegg. Det var en ekstra belastning og skikkelig ekkelt å måtte vaske oppkast på kinoene, synes hun.
Les Felicias debattinnlegg fra 2021: «Jeg håper renholdere heves opp fra lavtlønnsyrke etter denne pandemien»
Pandemi-tillegg
Pandemien tvang Feilica og kollegene hennes til å intensivere renholdet. Blant annet skulle alle overflater tørkes med sprit daglig. Iført et heldekkende, hvitt kostyme med hansker, munnbind og briller, jobbet renholderne for å redusere smitten.
Renholderne var dessuten en av yrkesgruppene som var mest utsatt for korona.
I lønnsforhandlingene ble det enighet om å drøfte et ekstra tillegg ved ekstraordinært smitterenhold:
«Ved smitteutbrudd som nødvendiggjør utførelse av ekstraordinært smitterenhold for å forhindre/forebygge smittespredning, skal partene lokalt drøfte om det skal gis et tillegg.»
– Pandemien var en tøff tid, men det hjalp at så mange skrøt av oss og anerkjente den jobben vi gjorde. Det hjelper også at lønnsforhandlingene kom nærmere et pandemi-tillegg, sier Felicia.
Mye lest: Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di