JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Jeg håper renholdere heves opp fra lavtlønnsyrke etter denne pandemien»

Dagene for renholdere er preget av bekymring for permittering, arbeidsledighet og viruset, skriver Felicia Cephas Mcgill.

Dagene for renholdere er preget av bekymring for permittering, arbeidsledighet og viruset, skriver Felicia Cephas Mcgill.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Problemet er at renholderne har så lav lønn, og at mange jobber er i deltid eller på så små stillingsprosenter, at dagpenger ved permittering kan bli umulig å leve på.

Jeg jobber som renholder, på patruljetjeneste i et team. Vi er to personer. Vi har begge fagbrev som renholdsoperatører, og vi jobber på forskjellige plasser i løpet av dagen.

Vi jobber på butikker, på kontorer og andre plasser rundt om i samfunnet vårt. Siden koronaen brøt ut har det blitt nytt fokus på hva som skal gjøres rent, og at vi må være nøye på å følge smittevernreglene. Og å ha gode rutiner på plass, slik at vi kan beskytte oss selv og andre.

Munnbind og hansker har blitt en del av antrekket vårt, slik at vi kan beskytte oss selv og kunden.

Fokuset nå er på allle berøringspunkter, og disse punktene må vaskes mange ganger om dagen. Alle dørhåndtak inn til alle rom skal rengjøres hver gang det er renhold tilstede, alt fra lysbrytere, til gelender, heisknapper, bordflater på kontor og møterom, og knapper på kaffemaskin og kopimaskin.

Debatt: «Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

Det kan være tungt å stå opp og gå på jobb i disse tider. Men det har hjulpet å få kurs og opplæring om håndtering av smitte og det forebyggende arbeidet. Vi fikk også beskjed om at vi skal få vite om det er påvist smitte på de plassene vi skal jobbe på, før vi kommer dit.

Dét er litt slitsomt å tenke på, da man aldri vet. Men det er veldig viktig å komme på jobb nå, og det føles riktig også. At man er med å bidra. Jeg jobber hovedsakelig med å forebygge smitte og å stanse smitte. Vi er med i dugnaden for å kjempe mot koronaviruset!

Dagene for renholdere er preget av bekymring for permittering, arbeidsledighet og viruset. For når regjeringen kommer med strengere tiltak for å kjempe mot smittespredning, er det mange som må ha hjemmekontor, og da kan mange arbeidsplasser gå tapt. Da må noen permitteres. Men problemet er at renholderne har så lav lønn, og at mange jobber er i deltid eller på så små stillingsprosenter, at dagpenger ved permittering kan bli umulig å leve på!

Kronikk: «Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte», skriver Jonas Bals

Det er åpenbart mer oppmerksomhet nå om hvor viktig renholdsyrket er for samfunnet, spesielt i denne vanskelige tida med økt smitte. Det viktigste er at renholdsyrket har kommet på lista over samfunnskritiske funksjoner, og at samfunnet har sett nødvendigheten av vårt arbeid og viktigheten av jobben vår.

Jeg håper renholdsyrkets status heves opp fra lavtlønnsyrke etter denne pandemien.

Dette innlegget ble først publisert på Trønderdebatt

Annonse
Annonse