JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Israels brudd på folkeretten førte til at LO støtter sanksjoner mot Israel»

Når Israel ignorerer folkeretten, er sanksjoner nødvendige, mener Eddie Whyte.

Når Israel ignorerer folkeretten, er sanksjoner nødvendige, mener Eddie Whyte.

Yngvil Mortensen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det er umulig å finne frem til dialogbaserte løsninger, når den ene parten i konflikten aktivt fører en aggressiv koloniserings- og okkupasjonspolitikk.

En viss Eigil Jespersen likte tydeligvis dårlig LO-kongressens vedtak om en enda tydeligere Palestina-politikk som stiller 14 konkrete krav som skal presse Israel til å etterleve folkeretten.

Organisasjonen Jespersen leder, «Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse (VINA)» er ukjent for undertegnede og et raskt Google-søk hjalp lite.

Det er aktuelt å spørre: Hvor mange medlemmer har VINA? På hvilken måte er de tilknyttet den norske arbeiderbevegelsen?

Retorikken til VINA ligner mest på propagandalinjen fra okkupasjonsmakten som vi kjenner til fra før.

For Jespersen og hans likesinnede handler alt om avsporinger om «konflikten» og «dialog», mens «okkupasjonen» er et ord som ikke skal nevnes.

Mye delt: LO vil ha full boikott av Israel

De aller fleste av oss forstår at det er umulig å finne frem til dialogbaserte løsninger, når den ene parten i konflikten aktivt fører en aggressiv koloniserings- og okkupasjonspolitikk.

Det er nemlig Israels grove brudd på folkeretten og manglende vilje til å inngå en meningsfull dialog med palestinerne, som fører til at et samlet norsk LO støtter sanksjoner mot Israel.

Den såkalte konflikten mellom Israel og Palestina handler ikke om krig mellom to likestilte parter. Det er betydelig forskjell mellom okkupanten Israel, som er en av verdens store militærmakter, og de okkuperte palestinerne som har vært flyktninger i eget land i flere tiår.

Okkupasjonsmakten Israel ignorer både folkeretten og verdensopinionen, og koloniserer stadig større deler av palestinsk jord mens Norge og verdenssamfunnet er passive tilskuere.

Og det er akkurat derfor LO-kongressen tok enda et skritt i riktig retning og krever at den norske regjeringen nå setter handling bak ordene i Hurdalsplattformen.

Regjeringen må vise at Norge vil føre en utenrikspolitikk med sterk oppslutning om FN og folkeretten som også inkluderer befolkningen i Palestina. Folkeretten skal gjelde for alle. Norge har allerede innført sanksjoner overfor 20 forskjellige nasjonalstater. Men Israel slipper unna.

Regjeringen må ta sitt internasjonale ansvar på alvor og stå opp for folkeretten.

Fagbevegelsen må fronte en tydelig politikk som både fordømmer Israels mange folkerettsbrudd, og kreve at de følges opp med handling. Norges plass i FNs sikkerhetsråd må brukes til å følge opp FN-vedtakene og sørge for en løsning som respekterer både palestinske rettigheter og internasjonal lov.

Det første skrittet i riktig retning er at okkupasjonen må opphøre.

Svar på dette innlegget: «Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelses mål er å bidra til fredelig sameksistens»

Warning
Annonse
Annonse