JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelses mål er å bidra til fredelig sameksistens»

VINA er bekymret for at LO-kongressens boikottvedtak har gjort LO irrelevant i videre dialog med israelsk og palestinsk fagbevegelse.
I dag er VINAs målsetting i tillegg å skape dialog og gjensidig forståelse mellom kulturer og folkeslag, skriver Eigil Jespersen.

I dag er VINAs målsetting i tillegg å skape dialog og gjensidig forståelse mellom kulturer og folkeslag, skriver Eigil Jespersen.

Yngvil Mortensen

Eddie Whyte fortsetter sine angrep på staten Israel i et debattinnlegg i FriFagbevegelse 15. juni 2022. I tillegg tillater han seg å karakterisere meg og Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse (VINA) på en lite tilfredsstillende måte. Ikke en tillitsmann verdig. Vi har tidligere hatt en meningsutveksling i Dagsavisen.

Jeg har min bakgrunn som mangeårig forbundssekretær i Norges offisers- og spesialistforbund. Relativt nylig avsluttet jeg min karriere som yrkesoffiser i Forsvaret. I tillegg har jeg bakgrunn fra AUF og er medlem i Arbeiderpartiet. I 2009 hadde jeg tjeneste som militær observatør i UNTSO, Golanhøydene på israelsk og syrisk side. Dette ble et meningsfylt og lærerikt år i Midtøsten.

VINA ble stiftet i 1981. Blant stifterne finner vi Aase Lionæss, Randi Bratteli og Paul Engstad for å nevne noen.

Fra det konstituerende møtet 25. juni 1981 kan vi lese: «Vennebevegelsens oppgave er å spre nøkterne orienteringer om Israel og Midtøsten og da med bakgrunn i den politikk Israels Arbeiderparti og Histadrut fører».

Kontakten mellom israelske og norske sosialdemokrater kan spores helt tilbake til fengslingen av politiske fanger i konsentrasjonsleirene under siste krig.

Mye delt: LO vil ha full boikott av Israel

I dag er VINAs målsetting i tillegg å skape dialog og gjensidig forståelse mellom kulturer og folkeslag. Målet er å bidra til fredelig sameksistens i regionen.

Med bakgrunn i ovennevnte målsetting mener VINA at LO-kongressens Palestina-uttalelse 3. juni, bidrar til det motsatte.

VINA er bekymret for at LO med uttalelsene kan ha gjort seg selv irrelevant i videre dialog mellom israelsk og palestinsk fagbevegelse og folk. Vi håper selvsagt at dette ikke vil være tilfelle og VINA vil fortsatt være en bidragsyter til å videreføre, men også styrke, et viktig pågående arbeid.

Så skjønner jeg at Eddie Whyte vil ha meg ut på «slagmarken» for en debatt om «okkupasjon».

Den gleden skal han ikke få, da verken han eller jeg besitter nok kunnskap om temaet.

Imidlertid kan anerkjennelse av staten Israel være en god begynnelse og samtidig slutten på 74-år med lidelser på begge sider.

FriFagbevegelse har spurt VINA-leder Eigil Jespersen hvor mange medlemmer organisasjonen har. Jespersen ønsker ikke å svare på det. Han opplyser at Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse ikke krever at man må være fagorganisert for å bli medlem i organisasjonen.

Annonse
Annonse