JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Laveste pris er ikke alltid den beste prisen

Dette er en investering i vår felles fremtid. Dette er en investering i Norge, skriver Jason Kannemeyer.

Dette er en investering i vår felles fremtid. Dette er en investering i Norge, skriver Jason Kannemeyer.

Vidar Ruud / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Vi må begynne å tenke mer langsiktig. Vi må prioritere mennesker fremfor markedet. Vi må begynne å se verdien i å betale litt mer for å sikre at våre arbeidere har de beste mulige forholdene.

Bergen kommune skal sentralisere vektertjenestene, og har gitt oppdraget til PSS Securitas som hadde tilbudet med den laveste prisen.

Det er trist å se at nok en kommune har prioritert pris over kvalitet og arbeidernes velvære.

PSS er et firma uten tariff, og det er kjent for noen metoder som ikke alltid tåler dagens lys. Noen av disse metodene kan ha blitt forbedret siden jeg jobbet der, men jeg antar at mye er fortsatt det samme.

Jeg vet at PSS har blitt brukt på kommunale institusjoner i Kristiansand, at de vant anbudet for koronavakthold på skoler i Horten (som de mistet), og nå har de vunnet en stor kontrakt i Bergen som moderselskapet Securitas allerede har fra før.

Altfor ofte ser vi at fokus i offentlige anskaffelser legges på å oppnå den laveste prisen, som om det alene er indikatoren for suksess. Vi forstår alle behovet for økonomisk forsiktighet og klokskap i bruken av skattebetalernes penger.

Men målet bør ikke utelukkende være å spare mest mulig. Vi må også sørge for at arbeiderne, som er involvert i disse prosjektene, behandles rettferdig, at de har sikre arbeidsforhold og en lønn de kan leve av.

Vi har et ansvar. Kommuner, fylkeskommuner og staten må balansere kravet til effektivitet og kostnadsreduksjon med behovet for anstendige arbeidsforhold for menneskene som blir hyret inn for offentlige midler, enten det er penger som går til anbud eller til barnehager.

Det er folkets penger som blir brukt i disse avtalene, og folket fortjener å vite at de er brukt på en måte som styrker og støtter arbeidsmiljøet.

Laveste pris er ikke alltid den beste prisen. En høyere pris kan resultere i bedre arbeidsforhold, større arbeidsglede og, i det lange løp, mer effektive og produktive arbeidere.

Vi må begynne å tenke mer langsiktig. Vi må prioritere mennesker fremfor markedet. Vi må begynne å se verdien i å betale litt mer for å sikre at våre arbeidere har de beste mulige forholdene. Dette er ikke bare en investering i deres velvære, men også i samfunnets fremtid.

Offentlige anskaffelser bør ikke bare handle om å oppnå den laveste prisen, men også om å sikre at de som arbeider på disse avtalene har best mulige arbeidsforhold.

Dette er en investering i vår felles fremtid. Dette er en investering i Norge.

Warning
Annonse
Annonse