JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Paradoksalt nok mister landet nå en arbeidsminister som LO-familien har skrytt opp i skyene»

Onsdag varslet Hadia Tajik sin avgang som arbeidsminister.

Onsdag varslet Hadia Tajik sin avgang som arbeidsminister.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Hadia Tajik hadde ikke noe annet valg enn å gå av.

kjell.werner@anb.no

Onsdag varslet Hadia Tajik at hun går av som arbeids- og inkluderingsminister. Stormen rundt vilkårene for en tidligere pendlerbolig ble for sterk. Uværet skygget over arbeidet som minister. Tajik gjentok gang etter gang at hun «beklager, betaler ekstra skatt og går av som arbeidsminister». Slik tok hun ansvar for de feilene hun gjorde i starten av sin politiske karriere for 15 år siden. På den annen side ønsker Tajik å fortsette som Ap-nestleder og gjøre en jobb for Ap-laget på Stortinget.

Da Tajik fikk sin første pendlerbolig i 2006 fikk hun beskjed om at hun måtte skatte av den fordi hun ikke hadde andre boligutgifter. Dermed sendte hun inn nye opplysninger til Statsministerens kontor (SMK), vedlagt en leiekontrakt på en kjellerleilighet. Men Tajik tok aldri i bruk denne leiligheten. Hun flyttet i stedet inn hos foreldrene, og betalte etter sigende for seg der. Problemet var at SMK aldri fikk beskjed om endringen i hennes boforhold i hjemfylket.

Reaksjon: Disse kan ta over etter Hadia Tajik

Hadia Tajik har håndtert denne saken dårlig hele veien. Først i 2006. Videre burde det ha ringt noen bjeller da det stormet rundt flere rikspolitikeres pendlerjuks i fjor. Eksempelvis måtte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gå av som statsråd og KrF-leder. Da VG avslørte Tajiks pendlerhistorie 20. februar, taklet hun situasjonen elendig. Hun forsøkte å bagatellisere ved å si at dette så «uryddig» ut.

Trakk seg: Hadia Tajik går av som statsråd – fortsetter som Ap-nestleder

Når en politiker havner i slikt trøbbel, er det avgjørende viktig å svare for seg fullt og helt med en gang. Hadia Tajik ble presset fra skanse til skanse. Det hører med til historien at LO-topper så seg nødt til å bruke et uvanlig pressmiddel. LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Fagforbundets Mette Nord og Fellesforbundets Jørn Eggum gikk samlet ut i VG for å få Tajik til å klargjøre enda bedre. Trykket fra medlemmer og tillitsvalgte hadde blitt stort, og statsminister Jonas Gahr Støre skal ikke ha forstått alvoret i situasjonen.

Bakgrunn: Tajik fikk kritikk fra LO i saken om pendlerbolig. Nå tar hun selvkritikk

Hadia Tajik hadde i realiteten ikke noe annet valg enn å gå av som minister. Paradoksalt nok mister landet nå en arbeidsminister som LO-familien har skrytt opp i skyene. Hun har på rekordtid levert saker i fagbevegelsens favør. Men det hjelper fint lite nå.

Tillit? LO-lederen vil ikke svare på om hun har tillit til Hadia Tajik som nestleder i Arbeiderpartiet

Det store spørsmålet er om Hadia Tajik vil klare å beholde vervet som nestleder i Ap. Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre har tillit til henne i det vervet. Tajik har potensial til å bygge seg opp igjen og bli gjenvalgt som nestleder på Ap-landsmøtet neste år. I så tilfelle har hun gode sjanser til igjen å bli statsråd. Utfordringen er at motkrefter nå har fått vann på mølla.

Warning
Annonse
Annonse