JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Ta strømmen tilbake i folkets makt!»

Strømprisene rammer vanlige folk og det er de som har minst som rammes hardest, skriver LOs regionkonferanse i sin uttalelse.

Strømprisene rammer vanlige folk og det er de som har minst som rammes hardest, skriver LOs regionkonferanse i sin uttalelse.

Kai Hovden

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Strømmen i Norge er utviklet og eid av folket. Derfor må også krafta tjene folks interesser enten det er snakk om husholdninger eller arbeidsplasser.  

I likhet med resten av samfunnet ser LOs regionkonferanse i Rogaland med stor bekymring på den utviklingen vi har hatt i strømprisene. Dette rammer vanlige folk og det er de som har minst som rammes hardest.

Vi støtter regjeringens tiltak med å kompensere for høyere priser og særskilte tiltak knyttet til bostøtte og annet, men situasjonen viser også at det er behov for en sterkere politisk styring med både produksjon og pris på strøm. Energiloven av 1991 gjorde strømforsyning om fra forvaltning til forretning og med nye overføringskabler til Europa ser vi nå virkningene av dette.

Det må settes ned et regjeringsoppnevnt utvalg som tar en fullstendig gjennomgang av kraftforsyningen med sikte på å utvikle mekanismer som gir bedre forutsigbarhet på pris og forsyningsevne. Her må det blant annet vurderes krav som sikrer fyllingsgrad i magasinene og som sikrer forbrukerne og næring en bedre forutsigbarhet når det gjelder pris. Dette betyr at en må vurdere å igjen endre energiloven.

Produksjon og distribusjon av strøm i Norge eies i all hovedsak av folket gjennom statlig og kommunalt eide selskaper som også gir høy avkastning til det offentlige når prisene er høye. Her må det utviklers mekanismer som stabiliserer produksjon, potensial for fremtidig produksjon og pris til forbrukere og industri i Norge.

Både den kraftforedlende industrien og annet næringsliv er bygd på god tilgang på relativt billig og grønn strøm. Dette er en viktig konkurransefordel som må utnyttes for å utvikle og sikre mest mulig grønn produksjon og trygge arbeidsplasser i landet vårt. Krafta kan ikke være en vare som skal selges til høyest mulig pris, men må forvaltes slik at vi først og fremst sikrer kraft til industri og næringer som kan sikre sysselsetting og velferd i Norge og til husholdningene.

Vi krever derfor at det i tillegg til midlertidige og situasjonsbestemte tiltak straks settes ned et utvalg som skal foreslå mekanismer som sikrer produksjon og levering av kraft til en stabilt lav pris og som bidrar til å sikre både forbrukere og industri tilgang på billig grønn energi.

Kommentar: «Vedum ble grillet om høye strømpriser. Nok en gang var motangrep det beste forsvar»

Kommentar: «Den glemte vannkraften. Dette er løsningen som «alle» vil ha»

Warning
Annonse
Annonse