JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heltid

Eirik (34) var lei jaget etter vakter. Så fikk han et tilbud han ikke kunne si nei til

Han jobba i to stillinger på 44,5 og 7,5 prosent og fylte på med vakter. Så ble Eirik Asphol Stivold en del av «revolusjonen» i Heim kommune. 
SA JA TIL 100 PROSENT: Eirik Stivold er ansatt som assistent, men han er nå i ferd med å ta fagbrev som helsefagarbeider.

SA JA TIL 100 PROSENT: Eirik Stivold er ansatt som assistent, men han er nå i ferd med å ta fagbrev som helsefagarbeider.

Frøy E. Hamstad

berit.baumberger@fagbladet.no

– Når man jobber så mye, har man ikke noe privatliv. I feriene var jeg utslitt. Men så kom kommunedirektøren på besøk her, og han presenterte et tilbud, forteller Stivold.

Over natta gikk kommunen fra en andel på 35 prosent som jobba heltid – til at nærmere 70 prosent gjorde det.

«Fikk» 24,4 nye årsverk

Stivold var én av de mange deltidsansatte i Heim som fikk et tilbud han ikke kunne si nei til: 100 prosent fast stilling i en turnus med jobbing «bare» hver fjerde helg.

Ved å tilby han og alle de rundt 120 deltidsansatte i kommunen full jobb, hentet kommunen inn totalt 24,4 årsverk bokstavelig talt over natta, i fjor høst.

Kommunedirektør Ola Morten Teigen er glad Stivold og mange andre takket ja til kontrakten han la på bordet.

– Det er klart, det er noen ulemper. Blant annet er det nå vanskeligere å få inn vikarer, for «alle» jobber fulltid allerede. Så da blir det overtidsbetaling, eventuelt. Men er det riktig å bruke sine ansatte som vikarpool? Svaret er enkelt, mener jeg, sier Teigen.

Stivold er ansatt som assistent, men han er nå i ferd med å ta fagbrev som helsefagarbeider. Han beskriver et enklere liv med mindre helgejobbing og mer forutsigbare dager.

Mer om forsøket i Heim: Irene gikk fra Europris til full, fast stilling i helse og omsorg

Ville bli tømrer

Stivolds vei inn i helsesektoren startet for tolv år siden. Da hadde han gått to år på videregående for å bli tømrer, men manglet lærlingplass og ble gående på vent.

Han tok småjobber, som å klippe plen for kommunen og hjelpe til på skolen. Så ble han nattevakt ved en omsorgsbolig for folk med nedsatt funksjonsevne. Senere assistent på sykehjemmet.

– Jeg ville utvide horisonten litt, forteller han om den gradvise veien inn i helsesektoren.

For fire år siden begynte han å jobbe på psykiatrisk avdeling.

– Jeg er fascinert av psykiatrien. Utfordringene, de ulike diagnosene … Jeg har ikke bestemt meg ennå, og nå skal jeg uansett først gjøre ferdig fagbrevet, men jeg vurderer mer utdanning innen psykisk helse, sier Stivold.

Dette er som musikk i ørene på tillitsvalgt Eli Norunn Furnes Fjærli, som sitter ved siden av og hører på. Fjærli har kjent Stivold i mange år, og blant annet rådet han til å ta fagbrev.

Stivold kvidde seg for teoridelen, men den har han allerede fullført.

Er en potet

Da Stivold gikk på lavere stillinger, ble han litt som poteten:

– Jeg trillet litt hit og dit, der det var behov. Nå er hverdagen mye mer forutsigbar, forteller Stivold.

I den nye turnusen er det en del langvakter på helg, med 12,5 timer i strekk.

– Noen helger kan være tøffe, men sånn er det bare i dette yrket. Og nå vet man at når helga er over, så er det minst fire uker til neste gang. Det er «kjøle» godt, sier Stivold, som har engasjert seg i Fagforbundet, blant annet som ungdomsleder.

SOSIAL: Stivold liker å prate med kolleger og beboere. – Kjeften står ikke stille, sier han om seg selv.

SOSIAL: Stivold liker å prate med kolleger og beboere. – Kjeften står ikke stille, sier han om seg selv.

Frøy E. Hamstad

Vil ha flere menn

En ting er Stivold ikke helt fornøyd med på jobben:

– Vi er altfor få menn. Kanskje kommunen rett og slett må legge litt bedre kontrakter på bordet for å få flere karer inn i yrket? spør han.

Fjærli sier flere menn søker på jobber nå sammenlignet med før.

– De sier at de søker nå fordi det er hele stillinger. Så vi håper at flere og flere menn ser muligheten. Vi informerer også godt om at det er utrolig mange ulike løp videre med fagbrev på jobb, reklamerer hun.

Stivold, som kan sies å være den yngre garde på jobben, ser langt framover:

– Jeg ser for meg å bli i yrket til jeg går av med pensjon, slår han fast. 

Warning
Annonse
Annonse