JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Etter kort tid som lærling ble Bikeng Sørstrand sendt på kurs om asbest.

Etter kort tid som lærling ble Bikeng Sørstrand sendt på kurs om asbest.

Omar Sejnæs

Arbeidsliv

Hvert år dør 150 i Norge på grunn av asbest. Nå frykter Arbeidstilsynet og Kreftforeningen «en tredje bølge»

Arbeidstilsynet tror asbestfylte bygninger og mangel på kunnskap kan få dramatiske konsekvenser.10.07.2022
12:00
08.07.2022 14:59

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

Da hun var barn, elsket Hildegunn Bikeng Sørstrand (29) å kaste flint i fjæra.

Fiskesprett

Fiskesprett

Flickr

De beste kastesteinene var hvite og ruglete. Hun kunne ikke forstå hvorfor foreldrene nektet henne å røre dem. 

– De sa at steinene var farlige. Jeg tror de hadde vært brukt til tak. På den tida dumpet jo folk alt mulig i fjæra, sier Bikeng Sørstrand.

– Først nå, etter å ha vært på kurs, har jeg skjønt at det var asbest. Nå legger jeg også merke til hvor mange bygg jeg går forbi hver eneste dag som har materialet i vegger og tak, fortsetter Bikeng Sørstrand.

Hun jobber som byggdrifter med ansvar for en barneskole, omsorgsboliger, et bofellesskap og et sykehjem i Kristiansund.  

Glemt fare

Asbest har vært forbudt i Norge i nesten 40 år.

Nå frykter Arbeidstilsynet og Kreftforeningen «en tredje asbestbølge».

– Det er fortsatt altfor mange som dør av asbestrelatert sykdom. Likevel er det få som vet hva asbest er i dag. Det frykter vi innebærer en økt risiko for framtidas arbeidstakere, sier rådgiver Ingvild Berg i Kreftforeningens seksjon for forebygging.

Den første bølgen rammet de som lagde produkter av asbest. De neste ofrene befant seg blant de som brukte produktene, for eksempel de som bygde hus.

– Mange av dem er syke eller døde i dag. I den tredje bølgen er det de som skal renovere alt som ble bygd av asbest vi er engstelige for, sier Berg.

– Kombinasjonen av dårlig kunnskap og flere titalls tonn asbest i gamle bygg gjør at vi er nødt til å forebygge, sier yrkeshygieniker og sjefingeniør Kari Mork hos Arbeidstilsynet.

Som byggdrifter tilhører Hildegunn Bikeng Sørstrand en yrkesgruppe de mener kan være spesielt utsatt. Andre utsatte yrkesgrupper er tømrere, rørleggere, elektrikere, brannfolk, brannforebyggere og offshorearbeidere. 

Mirakelmaterialet

Da asbest kom på markedet rundt 1920, fremsto det krystalliske silikatmineralet som et mirakel: Det var vanntett, isolerende, støydempende, syrebestandig og brannhemmende – og ble brukt i alt fra juledekorasjoner og sigarettfiltre til arbeidstøy og bygningsmaterialer.

Fra andre verdenskrig og fram til 70-tallet ble produksjonen av asbest tidoblet på verdensbasis.

På et punkt forsto leger og forskere at risikoen for å bli syk av asbest var stor.

På et punkt forsto leger og forskere at risikoen for å bli syk av asbest var stor.

Arbeiderbevegelsens fotoarkiv

Så dukket krefttilfellene opp.

Snart forsto leger og forskere at risikoen for å bli syk av asbest var stor, og at sykdommen kunne ulme i kroppen i flere tiår. I dag vet man at det kan gå fra 10 til 40 år før en person som har pustet inn asbeststøv utvikler lunge- eller lungehinnekreft.

Cirka 200 personer i Norge blir syke hvert år på grunn av asbest. 150 dør årlig av samme årsak. For det potensielt helseskadelige materialet er slett ikke borte. Det kan finnes både utvendig og innvendig i bygg fra 1920 til 1985. 

Nøyaktig hvor er vanskelig å si: Etter tilsyn i 319 kommuner og sju fylkeskommuner i perioden 2018–2022, kunne Arbeidstilsynet konstatere at tre av fire kommuner mangler gode nok rutiner for å kartlegge asbest i byggene sine. 

Farligst på frifot

Konsekvensene finner du ved et søk i nyhetsarkivene: 

Smaalenes Avis: «Mandag 4. april i år ble elevene ved Spydeberg barneskole møtt av en lapp på døra med beskjeden «Midlertidig stengt». Ei takplate som hadde blitt fjernet under rehabilitering av den nesten 100 år gamle skolen, viste seg å inneholde asbest. 70 elever måtte tilbringe den siste uka før påske utendørs».

Bergens Tidende: «I slutten av april fikk alle ansatte i Bergen tinghus tilbud om helsesjekk etter at et rør som ved en feil ble sagd over, viste seg å være isolert med asbest».

NRK: «I månedsskiftet mai/juni ble nærmere 500 teoriprøver avlyst etter funn av asbest på Vegvesenets trafikkstasjon på Risløkka i Oslo».

Moss Avis: «I Ekholt ballklubb i Moss står 400 barn og ungdommer uten garderober etter at asbestfunn i vinter førte til at klubbhuset først ble stengt og så måtte rives».

Doffin: «Og i juni lyste Oslo kommune ut en anbudskonkurranse om renovering av rådhuset. Første punkt på arbeidslista: «Asbestsanering"».

– Når asbestholdige materialer ligger i ro og er uskadd, utgjør de ingen fare. Asbest er først farlig når asbestfibrene blir frigjort og kan pustes inn, som for eksempel ved rivning- og rehabiliteringsarbeid. Resirkulerings- og gjenbrukstrenden vi opplever nå gir ekstra grunn til å være på vakt, mener Arbeidstilsynets Kari Mork.

Fra blank til bevisst

Arbeidsdagen til byggdrifter Hildegunn Bikeng Sørstrand starter gjerne med at hun hjelper til med søppel og skittentøy på sykehjemmet, deretter sjekker hun ventilasjon og varmesystemer gjennom sentraldriftsanlegget.

Mens omsorgsboligene og bofellesskapet er bygd på 2000-tallet, er skolen fra begynnelsen av 70-tallet – «en gylden tid for asbesten», som Bikeng Sørstrand sier. 

Hildegunn Bikeng Sørstrand.

Hildegunn Bikeng Sørstrand.

Rønnaug Jarlsbo

Inntil hun begynte som lærling i byggdrifterfaget, var hun helt blank når det gjaldt vidundermaterialet fra forrige århundre.

Heldigvis har hun en arbeidsgiver som er opptatt av informasjon og forebygging. Allerede etter kort tid som lærling ble Bikeng Sørstrand sendt på kurs.

– Noe av det viktigste jeg har lært er hvilke årstall man bør være oppmerksom på og hvor mye ulikt som kan inneholde asbest. At det ikke bare ble brukt i tak- og veggplater utvendig, men også i alle mulige innvendige bygningsdeler.

Dessverre er ikke alle arbeidsgivere like opptatt av de ansattes helse:

Arbeidstilsynet har avdekket at bare 25 prosent av landets kommuner gir nødvendig informasjon og opplæring om asbest til «vaktmestere og annet driftspersonell».

– Hvor stor risiko er det egentlig for at du kommer borti asbest?

– Risikoen for at jeg går inn i et bygg der det finnes asbest er nok ganske stor, og uten opplæring og informasjon er det veldig vanskelig å vite om noe faktisk inneholder asbest.

– Jeg vet for eksempel at det kan være i gulvbelegg eller i limet som er brukt til gulvbelegget, men jeg vet fortsatt ikke hvordan slike gulvbelegg ser ut. Den eneste måten å finne ut det på, er, etter det jeg har lært, å ta prøver, sier Bikeng Sørstrand.

Asbest-kahoot

«Hvordan kommer asbest inn i kroppen?» «Hva heter kreftsykdommen som nesten alltid kommer av asbest?» «Hvilket år ble asbest forbudt i Norge?»

På Kreftforeningens vitensenter i Skippergata i Oslo avsluttes asbest-opplæringa for nærmere 80 av framtidas arbeidstakere med Kahoot.

Kahoot om asbest.

Kahoot om asbest.

Rønnaug Jarlsbo

Allerede fra fjerde spørsmål ligger Magnus Gyrre (18) fra elektrolinja på Ullern videregående an til seier.

Kahoot-vinner Magnus Gyrre.

Kahoot-vinner Magnus Gyrre.

Rønnaug Jarlsbo

– Jeg fulgte vel med, da, sier han og gliser når seieren er i boks.

Men han skynder seg å legge til at noe av suksessen må tilskrives læreren som forberedte besøket med filmer og historier om asbestgruver i Russland, pluss litt grunnleggende info om asbest og yrkesliv.

Mer obs

En undersøkelse Kreftforeningen har gjort, viser at bare halvparten av nordmenn mellom 18 og 24 år vet hvilke farer det lille ordet på seks bokstaver bærer bud om.

Kanskje ikke så rart: Asbest og skadevirkninger er ikke pensum i skolen.

Elevene fra helse- og oppvekstlinja i Nome i Telemark og elektrolinja på Ullern videregående i Oslo har lærere som mener dette likevel er svært relevant kunnskap for deres elever:

– Elevene på elektrofag skal ut i yrker hvor de må jobbe i bygg hvor det kan være asbest. Da er det viktig at de er oppmerksomme på farene for å forhindre framtidig sykdom. De bør også vite at det fins regler for håndtering av farlige stoffer og materialer, sier Geir Paul Hansen, som er lærer på Ullern videregående.

– Vi har elever som skal bli ambulansearbeidere, helsefagarbeidere eller ha andre jobber i helsevesenet. De vil med stor sannsynlighet møte på pasienter som er blitt syke av asbest. Da kan det være relevant å vite at årsaken til sykdommen kan ligge mange år tilbake i tid, sier lærer og sykepleier Sofie Katrine Rønning Jensen fra Nome.

Kaja Fossland (16) er en av elevene fra Nome som planlegger å bli sykepleier. 

Kaja Fossland går på helse- og oppvekstlinja i Nome i Telemark.

Kaja Fossland går på helse- og oppvekstlinja i Nome i Telemark.

Rønnaug Jarlsbo

– Jeg er usikker på hvor stor risiko det er for at jeg vil komme i kontakt med asbest, men etter å ha sett bilder her kommer jeg i hvert fall til å være mye mer obs, sier hun.

I likhet med Kahoot-vinner Magnus fra Ullern er hun mest overrasket over hvor mange som hvert år utsettes for og blir syke av asbest.

– Det er skremmende, særlig med tanke på at asbest bare er et helt vanlig byggemateriale, sier Kaja og legger til:

– I hele dag har jeg tenkt på noen jeg kjenner. Jeg har veldig lyst til å be dem ta en ekstra sjekk av materialet i taket sitt.

Les også: Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Fakta asbest

Asbest er fellesbetegnelse på en gruppe fibrøse mineraler.

Materialet isolerer godt, hemmer brann, er motstandsdyktig mot fukt, demper lyd og har høy mekanisk styrke.

Før totalforbudet i 1985, ble det brukt i en rekke bygningsmaterialer og installasjoner:

• Bygningsplater i tak og vegger, både innendørs og utendørs (eternitt-, asbestolux-, pernitt -, og internitplater).

• gulvfliser, banebelegg, gulv- og fliselim, avrettingsmasse, maling og murpuss.

• Ventilasjonsanlegg, som isolasjonsmateriale rundt varme og kalde rør, som gnistvern i el-skap, og i vannledningsnettet (asbestsementrør).

Når asbest rives eller bearbeides, vil det ofte frigjøres asbeststøv med ørsmå asbestfibre. Helserisikoen er knyttet til asbestfibre i luften som pustes inn.

Å puste inn asbestfibre øker risikoen for lungekreft og kreft i lungehinnen (mesoteliom)

Fra en person har fått i seg asbest til sykdom bryter ut, kan det ta over 40 år.

Det antas at over 200 personer får asbestrelatert kreft per år i Norge i dag. Tilfellene skyldes i hovedsak eksponering tilbake i tid.

I utgangspunktet er både bruk og håndtering av asbest og asbestholdig materiale forbudt i Norge, men det fins fortsatt mye asbest i bygninger og installasjoner.

Arbeidsgivere har ansvar for at ansatte i yrker som kan komme borti asbest, har nødvendig opplæring. Hvis du som arbeidstaker mistenker at et bygg inneholder asbest, skal arbeidet stanses umiddelbart og arbeidsgiver/byggherre/verneombud varsles.

Alle virksomheter som utfører arbeid på asbestholdige materialer skal ha tillatelse til dette fra Arbeidstilsynet, som har et register over virksomheter med tillatelse. 

Kilde: Arbeidstilsynet

10.07.2022
12:00
08.07.2022 14:59Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Torgny Hasås

Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

Nå streiker de for første gang på 52 år

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Strømstøtten har blitt godt mottatt: Bare to av ti er misfornøyd

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene


Flere saker