JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Ingen streik for kulturarbeidere: Slik er den nye løsningen for pensjon

Over fem timer på overtid kom meldingen om at Fagforbundet er blitt enige med Spekter om pensjon for kulturarbeidere.
Endelig enighet. Fagforbundets folk hos Riksmekleren.

Endelig enighet. Fagforbundets folk hos Riksmekleren.

Kristian Brustad/LO Stat

marte.bjerke@fagbladet.no

Dermed er en åtte år lang dragkamp over, skriver Fagforbundet i en pressemelding.

Den nye løsningen innebærer at den såkalte hybridpensjonsordningen skal være hovedregelen for kulturarbeiderne. Denne ordningen sikrer en livsvarig og lik tjenestepensjon for kvinner og menn, noe som var hovedkravet i den sju uker lange kulturstreiken i fjor høst.

– Vi er tilfredse med at vi har nådd fram til en ny, kollektiv pensjonsordning. Alt i alt fikk vi fram en løsning vi kan anbefale for medlemmene. Vi måtte strekke oss langt for å unngå konflikt, men sitter nå med en løsning vi mener tjener alle våre medlemmer, sier forhandlingsleder og nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen i pressemeldingen.

Det blir også mulig å velge en innskuddspensjon for de ansatte som ønsker det.

Fagforbundet og Spekter hos Riksmekleren. I midten: Odd Haldgeir Larsen. Ved enden av bordet: Mekler Jussi Erik Pedersen.

Fagforbundet og Spekter hos Riksmekleren. I midten: Odd Haldgeir Larsen. Ved enden av bordet: Mekler Jussi Erik Pedersen.

Kristian Brustad/LO Stat

– Skulle gjerne hatt bare én ordning

LO-forbundene NTL og Creo ble i forrige uke enige med Spekter om en todelt og valgfri ordning for de ansatte, men Fagforbundet ville ikke gå inn for det samme.

Da partene satte seg ned ved Riksmeklerens bord denne uka, var det et viktig mål å unngå en ny streik.

– Det var viktig for alle parter å unngå konflikt. Vi skulle gjerne sett at vi fikk en avtale med bare én ordning, men dette var så langt vi kom og vi kan stå for dette resultatet. De ansatte i kultursektoren har fått rettighetene sine ivaretatt på en god måte, sier Larsen.

Hybridpensjon gir, ifølge Fagforbundet, et bedre sikkerhetsnett enn innskuddsordningen, i og med at den legger til grunn livsvarige og kjønnsnøytrale pensjoner. Det spares mer for kvinner enn for menn, den er kollektiv, og arbeidsgiver må dekke mer av kostnadene.

Spekter er fornøyd med å unngå streik

Arbeidsgiverforeningen Spekter er ordknappe om resultatet av meklingen på sine nettsider, men skriver følgende:

– Med hjelp fra Riksmeklerens kontor, har vi kommet til enighet med LO Stat om pensjon også for Fagforbundets medlemmer i teatre og operaene. Spekter og våre berørte kulturmedlemmer er fornøyd med at pensjonsspørsmålet nå er endelig avklart, og at vi unngår en ny kulturstreik, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Warning
Annonse
Annonse