JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Kulturansatte får ny pensjon: – Vi kunne ikke akseptere en ordning der kvinner kom dårligere ut

NTL og Creo er enige med Spekter om pensjon i kultursektoren. Fagforbundet fortsetter meklingen.
NTL og Creo ble enige med Spekter om pensjonsordninger i kultursektoren natt til torsdag. Her fra streiken i fjor, med Creo-nestleder Christine Thomassen til høyre.

NTL og Creo ble enige med Spekter om pensjonsordninger i kultursektoren natt til torsdag. Her fra streiken i fjor, med Creo-nestleder Christine Thomassen til høyre.

Frank Holtschlag/nyebilder

anders@lomedia.no

Etter åtte år med utredninger, forhandlinger, meklinger og streik, er striden om pensjonsordningen i kultursektoren over for medlemmene i Norsk Tjenestemannslag og Creo.

De ble enige med Spekter om en ny ordning 5. mai. Fagforbundet er ikke en del av enigheten, og fortsetter meklingen som har frist ved midnatt 10. mai.

Løsningen NTL, Creo og Spekter ble enige om går ut på at de ansatte kan velge mellom pensjonsordninger. For NTL og Creos medlemmer innføres hybridordningen som standard ordning, mens ansatte kan velge å fortsette i den midlertidige innskuddspensjonsordningen som gjelder i dag.

– Vi har sikret våre medlemmer en livsvarig og kjønnsnøytral pensjon, som er det vi har kjempet for i åtte år, sier Fredrik Oftebro, nestleder i NTL.

Ingen streik for kulturarbeidere: Slik er den nye løsningen for pensjon

– Streiken var verdt det

I fjor streiket de ansatte i kultursektoren i 52 dager, før partene ble enige om å finne fram til en ordning som var livsvarig og kjønnsnøytral. Disse forhandlingene førte ikke fram, og dermed ble spørsmålet en del av årets tariffoppgjør og dermed ny streikefare. Fredrik Oftebro er fornøyd med utfallet.

– Vi kunne ikke akseptere en pensjonsordning der kvinner kom dårligere ut enn menn. At vi nå har sikret en likestilt pensjonsordning for våre medlemmer er helt avgjørende. Ingen ønsket en streik i høst, men enkelte kamper må kjempes for at vi skal ha det arbeidslivet vi ønsker, og denne var verdt det, sier Oftebro i en pressemelding. 

Oftebro opplyser at pensjonsordningene har noen ulike egenskaper, men er ellers likeverdige, noe loven krever hvis en virksomhet skal ha parallelle pensjonsordninger.

Mye delt: Tidligere NTL-leder beklager og spår pensjonsopprør: – Visste ikke hva vi sa ja til

Fredrik Oftebro, nestleder i NTL.

Fredrik Oftebro, nestleder i NTL.

Ole Palmstrøm

Stolt Creo-nestleder

Nestleder Christine Thomassen i Creo er veldig godt fornøyd med resultatet.

– At vi nå har sikret en likestilt pensjonsordning for våre medlemmer er helt avgjørende. Med dette har Creo også tatt sin del av ansvaret for likestillingskampen i Norge. Det mener jeg det står respekt av, sier hun.

Hun er glad de slapp å streike på nytt.

– Vi har vært i frivillig mekling i tre døgn. Løsningen vi nå har fremforhandlet innfrir på alt det vi har avtalt, sikrer en god pensjon for alle våre medlemmer, og bidrar til å hindre en ny opprivende konflikt i kultursektoren. Summen av dette gjør at dette virkelig er en gledens dag, uttaler hun.

Debatt: «Pensjonsreformen er en svært usosial reform»

Dette sier arbeidsgiverne

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten er også glad for at de har blitt enige med NTL og Creo, og satser på å også oppnå enighet med Fagforbundet.

– Spekter og våre medlemmer er fornøyd med at vi med bistand fra riksmeklerens kontor har funnet kompromisser og kommet til enighet med Creo og NTL om pensjon i teatre, orkestre og operaene. Vi håper det også vil være mulig å komme til enighet med Fagforbundet i mekling neste uke, slik at vi unngår en ny kulturstreik, sier Bratten.

Hun sier at kulturinstitusjonene er fornøyde med resultatet, og at spørsmålet er avklart – i alle fall for NTL og Creos medlemmer.

– Det har vært en lang og krevende prosess for å finne fram til en pensjonsløsning som er akseptabel både for de berørte kulturinstitusjonene og for Creo og NTL. Spekter og våre berørte medlemsvirksomheter er tilfreds med at denne saken nå er avklart med Creo og NTL, sier Bratten. 

Mye lest: Bengt (58) vurderte å gå av som 62 åring. Så sjekket han pensjonskontoen sin

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse