TOK EN SJEKK: Bengt Magnussen logget inn på norskpensjon.no for å få oversikt over hva han skal leve av som alderspensjonist. Hvor lenge vil han jobbe og hvor lenge må han jobbe for å få en ålreit inntekt? – Jeg veit ikke om folk veit hvor stor forskjell det er på å slutte ved 62 og 67, sier Magnussen. Han mener pensjonssystemet virker å være «lagd for folk med lette jobber og høy inntekt».
Yngvil Mortensen
Pensjon
Bengt (58) vurderte å gå av som 62 åring. Så sjekket han pensjonskontoen sin
– Jeg har sett nok folk som var halvdaude da de gikk av med alderspensjon som gamle. Hva er vitsen med det? spør Bengt Magnussen, anleggsarbeider og hovedtillitsvalgt i Hæhre.
yngvil@lomedia.no
– Før spratt vi opp i maskina. Nå bruker vi trappetrinna, sier Bengt Magnussen og ler.
Han hadde nesten bestemt seg for at snart er det nok, og gå av med avtalefestet pensjon når han fyller 62 år. Kanskje ta noen oppdrag på si i hjemtraktene?
Han stortrives i «hytta» bak spakene i maskina som presser sammen underlaget til tomter og veianlegg.
Men det gjelder å få mange gode år som pensjonist, og fylle livet med barn og barnebarn i huset han deler med kona midt i skauen ved Lillehammer. Skiløypa er rett utafor døra. Den vil han gjerne bruke mye.
– Hvis jeg kan gå av tidlig og sitte igjen med en grei økonomi, er jeg ikke i tvil om hva jeg skal gjøre, sier han.
Så sjekket han pensjonskontoen sin.
Sjekk din pensjon
FriFagbevegelse får være med når Magnussen setter seg foran pc-en og logger seg på norskpensjon.no, et nettsted drevet av de største selskapene innen pensjonssparing.
Her logger han inn med BankID, legger inn årslønna som i dag er rundt 670.000 kroner, og svarer ja eller nei på noen spørsmål. Så regner en kalkulator ut hva han sannsynligvis vil få i pensjon. Datamaskinen tenker litt og han får opp en oversikt som viser hvor mye han trolig vil få i folketrygd, tjenestepensjon fra arbeidsgiver, avtalefestet pensjon (AFP), og annen forsikring.
Bengt må tenke igjen
Det lønner seg å jobbe så lenge som mulig, viser tallene. Hvis helsa holder.
• 300.000 kroner. Hvis Bengt går av med pensjon når han er 62 år, vil han få rundt dette beløpet hvert år til han dør, etter dagens kroneverdi.
• 430.000 kroner. Hvis Bengt går av med pensjon når han er 67 år, vil han få rundt dette beløpet hvert år i pensjon til han dør, etter dagens kroneverdi.
Forskjellen er på over 130.000 kroner i året, før skatt.
– Hva tenker du når du ser den forskjellen?
Han svarer med en gang:
– Jeg må tenke meg om en gang til. Forskjellen er surrealistisk. Dette var en strek i regninga, sier Bengt Magnussen (58).
– Skulle det ikke vært nok å ha jobbet siden du var 16 år, og få en ålreit pensjon for det?
– Jo. Hvis jeg slutter når jeg er 62 år, har jeg jobba i 46 år!
Han mener pensjonssystemet virker å være «lagd for folk med lette jobber og høy inntekt».
– Det svir ekstra å tenke på dette: Hva hvis jeg ikke klarer å jobbe så lenge? Hva hvis jeg blir skadd året før jeg skal gå av? Hva skjer da? Få uføretrygd? Miste avtalefestet pensjon?
De som er så uheldige å bli uføre, mister avtalefestet pensjon. Det er en ekstrapensjon for folk som jobber i bedrifter med tariffavtale, for mange verdt flere titusen kroner i året hele livet.
– Nå har vi lagt mye vei
Hvor lenge har en anleggsarbeider vært i yrket? Du ser det på sittestillingen, beskriver Bengt Magnussen. Statisk lent framover med henda på spakene. Det rister og vibrerer. 12-timers arbeidsdager i 14 dager i strekk, og så 14 dager av, er vanlig. Mange får problemer med armer, skuldre og rygg. Noen presser seg for mye.
– Jeg tror det handler om at en ikke skal være «svak». Mange kommer fra harde kår da folk sto med lua i hånda, og kjenner kanskje derfor at de må yte ekstra. «Her jobber oss!» Det sitter kanskje litt igjen i den eldre generasjonen arbeidere, mener Bengt.
Dumper og gravemaskin er i full drift hele dagen, så det er alltid noe å gjøre for den som styrer valsen. Noen ganger må føreren vente litt før han slipper til, så det dukker noen småpauser opp. Men da blir man gjerne værende i setet.
Bengt forteller at han styrer arbeidsdagen sin selv. Han har litt variasjon i arbeidsdagen, og er med på å teste og godkjenne tettheten av stein, kult og finstoffet som blir lagt før asfalten, for å finne svakheter.
– Det sies at man bør ta en tur ut av maskina og gå en runde, annenhver time, og strekke på kroppen. Du merker at du blir bedre av det. Men mange er ikke flinke nok til å gjøre det. Ikke jeg heller, sier Bengt.
– Hvorfor er det sånn, tror du?
– Kanskje samvittighet og ære gjør at du skal drive på, bli ferdig med jobben. Og du vil ikke at andre skal vente på deg. Kanskje den eldre generasjonen er enda mer slik. Men også en del av de yngre er likedan. Når skiftet er ferdig, skal vi kunne si «nå har vi lagt mange meter med veg». Vi konkurrerer litt med mot-skiftet vårt.
– Er ditt inntrykk at folk presser seg til å jobbe lenger fordi de vet at de da vil få mer i alderspensjon, selv om de har helseproblemer?
– Jeg veit ikke om folk veit hvor stor forskjell det er på å slutte ved 62 og 67.
Så innrømmer han:
– Jeg begynte å tenke på dette i fjor høst. Det har kanskje noe å gjøre med at jeg nærmer med pensjonsalderen, sier han.
Bengt Magnussen ble 20. april valgt til hovedtillitsvalgt i Hæhre, en av landets største anleggsbedrifter. Klubben har rundt 500 medlemmer og er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Nå får alle pensjon fra første krone: Hva betyr egentlig det?
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin