JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

LO-sjefen vil ha høyere lønn til ansatte i kommunene

Peggy Hessen Følsvik ønsker at LO skal kreve et ekstra lønnsløft til de ansatte i landets kommuner i vårens lønnsoppgjør.
– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Derfor må de få et ekstra løft i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Derfor må de få et ekstra løft i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Werner Juvik/Fagforbundet

per.flakstad@fagbladet.no

I et intervju med VG sier hun at det kan ikke være sånn at ansatte i privat sektor drar ifra lønnsmessig år etter år.

Følsvik mener det øker ulikheten i samfunnet, og undergraver frontfagsmodellen, som er den norske måten å forhandle lønn på.

Norske lønninger har økt: Høyeste vekst siden 2008

– Kommuneansatte har tapt

– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Det går ikke lenger. Derfor må de ansatte i kommunene sikres et skikkelig lønnsløft i år, sier hun til VG.

Følsvik viser til følgende tall:

• I 2020 fikk frontfaget: 2,2 prosent, kommunene 1,7 prosent.

• I 2021 fikk frontfaget: 3,1 prosent, kommunene: 2,6 prosent.

– Tallene for 2022 er ennå ikke klare, men ifølge SSBs lønnstall nylig er lønnsveksten for helse- og sosialsektoren 3,6 prosent. Mye tyder på at de igjen er blant taperne, sier LO-lederen.

Sammenlign lønna di: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Bryter ikke med frontfagsmodellen

I Norge forhandler de ansatte i den konkurranseutsatte industrien først. Resultatet av disse forhandlingene blir normgivende for de andre lønnsoppgjørene som følger etterpå.

Dette kalles frontfagsmodellen, og sikrer en koordinert lønnsdannelse.

Ifølge Følsvik vil det ikke bryte med denne modellen å løfte de kommuneansatte ekstra.

– Vi snakker ikke om enkeltgrupper, men en hel sektor, KS-området, som har blitt hengende etter, sammenlignet med privat sektor. I LO handler det om å løfte hele laget, sier hun.

Hun mener en av styrkene til frontfagsmodellen er at den også kan løfte andre grupper enn frontfaget når enkeltområder sakker etter. Innenfor frontfagsmodellen er det fullt mulig å rette opp skjevheter, som har oppstått mellom offentlig og privat sektor.

Syns du norske priser øker mye? Se hva resten av Europa betaler

Mette Nord: Vi har ikke råd til at kommuneansatte blir hengende etter

Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet setter pris på støtten fra LO-lederen.

– Realiteten er at lønnsveksten i privat sektor har vært langt høyere enn i kommunene. Vi og kommunene har ikke råd til at de kommunalt ansatte blir lønnsmessig akterutseilt, fordi det dreier seg om å beholde arbeidskraft, sier Mette Nord til VG.

Av Fagforbundets drøyt 400.000 medlemmer arbeider mellom 160.000 og 170.000 i kommunene. KS-avtalen gjelder ikke ansatte i Oslo kommune som er et eget tariffområde med egen tariffavtale.

Mye lest: Prisene vil øke mer enn lønna også i år

Warning
Annonse
Annonse