JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisvekst

Prisene vil øke mer enn lønna også i år, spår SSB

Prisene har økt med 7 prosent. Kjøpekrafta vil gå ned, tror SSB-forsker Espen Kristiansen.
SSB tror ikke lønnsoppgjøret klarer å hente inn prisveksten.

SSB tror ikke lønnsoppgjøret klarer å hente inn prisveksten.

Brian Cliff Olguin

herman@lomedia.no

Det er den årlige prisveksten fra januar 2022 til januar 2023 som er på 7 prosent. Det var ventet at den ville ligge på cirka 6,5 prosent.

– De viktigste årsakene til den høye prisveksten er fremdeles utviklingen i strøm- og matvareprisene. I januar i år økte også prisene på biler mye som følge av en avgiftsendring, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

I desember var tolvmånedersveksten i KPI på 5,9 prosent. Utviklingen i strømprisene er den viktigste årsaken til at den i januar økte til 7 prosent.

Reallønnsnedgang

SSB spådde allerede før jul at det ville bli reallønnsnedgang i 2023 på grunn av den høye prisveksten. Det betyr at lønningene stiger mindre enn prisene.

– Arbeidstakersida ønsker selvfølgelig en reallønnsvekst som er høyere enn den forventa prisveksten, sier Kristiansen til NRKs Nyhetsmorgen.

Han understreker også at frontfaget også er knytta til lønnsomheten i industrien, så det er flere ting som spiller inn på hvor høy lønnsveksten blir.

– SSB tror ikke at vi kommer til å få en reallønnsvekst. Vi fikk det ikke i 2022, og vi tror heller ikke vi kommer til å få det i 2023, sier forskeren til NRK.

Det betyr at kjøpekrafta vil gå ned, forklarer Kristiansen.

Aktuelt: NTL krever reallønnsvekst i år: Tillitsvalgte maner til streik

Voldsom økning i strømpriser

Økningen skjer til tross for at prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt med 10 prosent fra desember 2022 til januar 2023. Likevel var strømprisene 15,4 prosent høyere i januar 2023 enn i januar 2022.

Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE), endte på et rekordnivå, med en oppgang på 6,4 prosent fra januar 2022 til januar 2023. Det er nok en gang det høyeste SSB har målt siden beregningene startet i 2001.

Forrige toppnotering var i oktober, da tolvmånedersveksten i KPI-JAE var på 5,9 prosent.

Mye delt: Lønna kan øke med inntil 100.000 kroner hvis de lykkes med streiken

Sterk prisøkning på det aller meste

– Vi ser fortsatt en bred og sterk prisoppgang på de fleste varer og tjenester når vi sammenligner mot januar i fjor, sier Espen Kristiansen.

Prisstigning på biler bidro også mye til økningen i tolvmånedersveksten i januar.

Fra januar i fjor til januar i år steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 12 prosent. Fra desember til januar 2023 økte prisene med 1,6 prosent.

– Det er ikke uvanlig at prisene på mat og drikke øker i januar etter tilbud på en del typiske julevarer i desember, sier Kristiansen.

Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 1,1 prosentpoeng og uten strømstøtte ville tolvmånedersendringen for KPI vært på 8,1 prosent i januar.

Annonse

Flere saker

Annonse