JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

NTL krever reallønnsvekst i år: Tillitsvalgte maner til streik om det ikke oppnås

Etter to år med lønnsnedgang, snakker tillitsvalgte allerede nå om å ta i bruk streikevåpenet.
– Er vi klare for å gå til kamp? Jeg er i alle fall det. Vi må forberede oss på en streik, sier Sturla Søpstad fra NTL NTNU. (Illustrasjonsfoto)

– Er vi klare for å gå til kamp? Jeg er i alle fall det. Vi må forberede oss på en streik, sier Sturla Søpstad fra NTL NTNU. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

anders@lomedia.no

Landsstyret til Norsk Tjenestemannslag (NTL) vedtok sin tariffpolitiske uttalelse onsdag, og målet er klart: Rammen for lønnsoppgjøret må sikre reallønnsvekst.

For de statsansatte mener NTL at det skal skje gjennom sentrale, generelle kronetillegg. Forbundet avviser å ha lokale forhandlinger i staten i år. Og de vil redusere forskjellene mellom høyt og lavt lønte.

I debatten på understreket flere av de tillitsvalgte hvor viktig dette er ved å allerede nå, flere måneder før oppgjøret vanligvis er klart, ta til orde for å gå til streik dersom de ikke når fram.

– I år må vi stå på kravene

Sturla Søpstad fra NTL NTNU mener dette er året der NTL virkelig kan gå inn i forhandlingene og stå hardt på prinsippene sine, blant annet fordi Unio har skiftet tariffavtale.

– Er vi klare for å gå til kamp? Jeg er i alle fall det. Vi må forberede oss på en streik, og tørre å ta den selv om vi skulle tape så det synger. Medlemmene forventer at vi skal stå på kravene for å få gjennomslag, sier han.

Han pekte også på at den rødgrønne regjeringen kan trenge en påminnelse om at de nå må levere.

Natalia Zubillaga fra NTL Universitetet i Oslo synes det blir spesielt viktig å avvise lokale forhandlinger i år.

– Om vi sier «reallønnsvekst», kan vi sette makt bak kravene våre. Vi skal forberede oss på å streike, og er villige til å streike. Og da kan ikke oppsummeringa etter oppgjøret i år være at vi er «glade vi slapp» å streike, mener hun.

Kommentar: «Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»

NTL UiOs Natalia Zubillaga er klar for å streike for å oppnå kravene til NTL.

NTL UiOs Natalia Zubillaga er klar for å streike for å oppnå kravene til NTL.

Anders Hauge-Eltvik

Vil sikre mest til de som har minst

Øyvind Bakke Reier i NTL Universiteter og høgskoler poengterte at det er de som har minst som trenger mest i år for å kunne betale regningene sine. Det er han villig til å streike for.

– Jeg opplever at vi står foran to streiker som vi kanskje må ta. Den ene i år for å sikre reallønnsvekst, som vi må være villige til og noe medlemmene forventer at vi gjør. Den andre er neste år, da vi må stoppe galskapen hvor staten med vilje har gått inn og ødelagt sitt eget lønnssystem, sier han.

Ingvild Vaggen Malvik i NTL Riksrevisjonen mener også forbundet må forberede seg på streik.

– Det er viktig å ha en bevissthet om at vi har et ris bak speilet, og at vi kanskje må ta det fram for å legge makt bak kravene våre, sa hun.

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

NTL-tillitsvalgte Ingvild Vaggen Malvik, Sturla Søpstad og Øivind Bakke Reier er blant dem som understreker at forbundet må være klare til å gå til streik for å sikre medlemmene reallønnsvekst i år.

NTL-tillitsvalgte Ingvild Vaggen Malvik, Sturla Søpstad og Øivind Bakke Reier er blant dem som understreker at forbundet må være klare til å gå til streik for å sikre medlemmene reallønnsvekst i år.

Anders Hauge-Eltvik

NTLs nestleder: Må ha økning av reallønna

NTL-nestleder Ellen Dallen gikk nærmere inn på hva NTLs inngang til forhandlingene er.

– Vi legger til grunn at vi har hatt reallønnsnedgang to år på rad. I år trenger vi ikke å bare opprettholde reallønna, men en økning, sier hun.

Samtidig er fordeling av tilleggene like viktig. For å sikre alle og å løfte de som trenger det mest er det generelle kronetillegg som er NTLs klare valg.

– Det hjelper ikke med en veldig stor kake, dersom det er noen andre som spiser den opp. Vi vet det er mulig å finne en profil som sikrer mindre forskjeller og likelønn, og samtidig sikrer lønnsvekst for de store arbeidstakergruppene. Det står bare på vilja, sier Dalen.

Hun legger til at andelen lavtlønte i staten øker, noe hun mener er uakseptabelt samtidig som de i toppen «stikker av». Nestlederen la også merke til kampviljen blant de tillitsvalgte:

– Vi noterer oss kampviljen og anser at den gjelder rammen for oppgjøret men også på fordelingen av lønnstilleggene. Det skal vi ha med oss inn nå når streikeforberedelsene starter, sier hun.

Lønnsoppgjøret 2023: Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene

LO Stat-lederen tror de må slipe knivene

Egil André Aas, leder i LO Stat, er den som leder forhandlingene på vegne av LO-forbundene i staten.

Han fastslo at han noterte de mange innspillene fra landsstyret. Også diskusjonen om streik.

– Det er betryggende at vi er klare til å gå til kamp. Jeg tror vi må slipe knivene, vi kan fort havne der. Om vi tar grep og er klar om det trenges, er det et virkemiddel vi i ytterste konsekvens må ta i bruk. Det er viktig at vi er klare om vi kommer dit, sier han.

LO Stat-leder Egil André Aas kan ikke huske et oppgjør med mer usikkerhet rundt enn i år.

LO Stat-leder Egil André Aas kan ikke huske et oppgjør med mer usikkerhet rundt enn i år.

Anders Hauge-Eltvik

I forkant av årets oppgjør sier Aas at han ikke kan huske et år der det har vært så mye usikkerhet som i år.

– Akkurat nå kniper det godt i lommeboka til folk flest. Folk blir tynt, og dette er våre medlemmer, sier han.

Aas minnet om at løsningen ikke er å kreve 12–15 prosent i lønnstillegg, siden en lønnsspiral og svekket konkurransekraft for industrien ikke er en farbar vei.

– Samtidig er det nå medlemmene trenger pengene. Det klokeste vi kan gjøre for å sikre at alle medlemmer får uttelling er å gi et sentralt og avtalt og likt kronetillegg til alle. I år er det kanskje viktigere enn noen gang, sier Aas.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse