JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Ny streik i private barnehager: 42 ansatte er tatt ut i dag

Nok en gang streiker de ansatte for en pensjonsløsning i private barnehager. Se hvor det blir streik.
Nå må Anne Green Nilsen i Fagforbundets toppledelse igjen besøke streikevakter utenfor private barnehager. Dette bildet er fra PBL-streiken i fjor.

Nå må Anne Green Nilsen i Fagforbundets toppledelse igjen besøke streikevakter utenfor private barnehager. Dette bildet er fra PBL-streiken i fjor.

Birgit Dannenberg

per.flakstad@fagbladet.no

Natt til torsdag brøt meklingen sammen, og dermed er det streik i seks private barnehager med NHO-avtale.

Til sammen 42 ansatte er tatt ut i streik fra i dag tidlig.

– Dette er en streik for rettferdighet, sa Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen til Fagforbundets egen nettside da meklingen brøt sammen i natt.

Forhandlingene for de ansatte i en gruppe ideelle og private barnehager med NHO-avtale er det siste av fjorårets lønnsoppgjør.

Fra før har de ansattes organisasjoner kommet fram til en ordning som mange kaller «barnehagepensjon» med Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Norlandia-barnehagene og FUS.

Kjønnsnøytral og livslang pensjon

Barnehagepensjonen som er forhandlet fram med de andre private barnehagene, er en ordning som gir lik pensjon til kvinner og menn og som varer fra de tar ut pensjon og livet ut.

Den har mange likhetstrekk med ny offentlig tjenestepensjon, som er ordningen for de ansatte i de kommunale barnehagene.

Fagforbundet krevde at også NHO-barnehagene skulle ha den samme ordningen, men det har NHO så langt sagt nei til.

Heller ikke i gårsdagens mekling, med frist i natt, klarte partene å komme fram til et resultat, og dermed var streiken et faktum.

Her blir det streik:

• Auglendsdalen, Frelsesarmeen barnehage i Stavanger AS 

• Solgry, Frelsesarmeens barnehage i Drøbak 

• Trollstua, Frelsesarmeens barnehage i Asker AS 

• Teisentoppen, Frelsesarmeens barnehage i Oslo AS 

• Birralee internasjonale Kindergarten, Trondheim 

• Ås barnehage, Stord 

Beklager

– Det er beklagelig at Fagforbundet velger å ta ut barnehager i streik nå. Dette rammer uskyldige og sårbare grupper, og setter familier i en vanskelig situasjon sier Birgit Abrahamsen, forhandlingsleder i Abelia til VG.

Les også: Nå streiker ansatte hos populær Oslo-restaurant: – Vi har ikke en verdig lønn

Vil ha lik pensjon for alle ansatte i private barnehager

– Barnehageansatte er på ingen måte blant lønnsvinnerne i Norge. Nå vil arbeidsgiver nekte oss den samme pensjonen som alle andre i barnehagesektoren har, sier Green Nilsen.  

Hun sier at Fagforbundet ikke ønsket streik, men at de tar en konflikt hvis de er nødt til det.

– Pensjonen vi ber om blir dekket gjennom offentlig tilskudd, og vi lurer på hvorfor ikke NHO-barnehagene kan tåle å gi sine ansatte den samme pensjonen som alle andre barnehager har sagt ja til. Vi krever kun en like god pensjon som alle andre i barnehagesektoren har, sier Anne Green Nilsen.  

Hun sier at det har vært viktig for Fagforbundet å få på plass en barnehagepensjon også i NHO for å ikke undergrave pensjonsordningene i hele sektoren.  

Frykter tariffhopping

– Hvis vi gir etter i dette oppgjøret og godtar en billigere og dårligere ordning, åpner vi samtidig for såkalt tariffhopping, sier hun.

Tariffhopping betyr at arbeidsgiver bytter tilknytning til en annen arbeidsgiverorganisasjon for å spare penger på billigere og dårligere ordninger for sine ansatte.

– Vi vil unngå at barnehager går fra de gode avtalene de har og til en billigere ordning i NHO. Det kan undergrave pensjonsordningen i hele barnehagesektoren, mener Anne Green Nilsen.

Warning
Annonse
Annonse