JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Svein har styrt kommuner i 27 år. Han tror årets budsjettrunde kan koste folk jobben

Norske kommunetopper er bekymret etter at statsbudsjettet ble lagt fram.
BEKYMRET: – Jeg er redd prisveksten og kommunenes utgifter kommer til å bli høyere enn regjeringen har anslått i forslaget til statsbudsjett, sier Svein Skisland, kommunedirektør i Vennesla og leder i Fagforbundet for kommunedirektører og andre toppledere.

BEKYMRET: – Jeg er redd prisveksten og kommunenes utgifter kommer til å bli høyere enn regjeringen har anslått i forslaget til statsbudsjett, sier Svein Skisland, kommunedirektør i Vennesla og leder i Fagforbundet for kommunedirektører og andre toppledere.

Bjørn A. Grimstad

per.flakstad@fagbladet.no

– Høstens budsjettprosess kommer til å bli en av de tøffeste jeg har vært med på i mine 27 år som kommunedirektør, sier Svein Skisland, leder i Fagforbundet for kommunedirektører og andre toppledere.

Svein Skisland er leder i Fagforbundet for kommunedirektører og andre toppledere. Han er ikke alene om å være bekymret for kommunenes økonomi etter at forslaget til statsbudsjett nylig ble lagt fram.

Mange er skuffet

– Hele budsjettet bærer preg av at pengene skal hentes langs kysten gjennom økt skatt på oppdrettsnæringen. Dette vil gå utover utviklingen i kommunene langs kysten, sier ordfører Tom Georg Indrevik (Høyre) i Øygarden kommune utenfor Bergen til NRK.

Ny lakseskatt: Skatt må ikke stå i veien for utviklinga i havbruket, advarer Fellesforbundet

Ordfører Marianne Landaas (H) i Tvedestrand mener kommunen går en svært krevende tid i møte.

– Politikernes oppgave blir å kutte. Samtidig ser vi hvert år at vi ikke klarer å tilby våre innbyggere lovpålagte tjenester med de pengene vi setter av, sier hun til Tvedestrandposten.

– Vi er overrasket og skuffet over at det ikke kommer klart fram hvordan vi skal dekke inn strømutgifter. Kommunen har store merutgifter på mellom 40–50 millioner i år, og det hadde vi forventet et klart og tydelig svar på, sier kommunedirektør Lars Bjerke i Asker til Budstikka.

Men det er ikke alle ordførere som er like negative:

– Jeg liker profilen der gjennomgangsmelodien er omfordeling. Jeg er glad kommunene er prioritert og at regjeringen styrker inntektene ut over det som ble skissert i vår, sier ordfører Gaute Straume Epland (Ap) i Stord kommune til NRK.

Aktuelt: Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

– Bommer på anslaget for prisvekst

Svein Skisland var klar over at statsbudsjettet ville bli stramt og at økonomien blir utfordrende for kommunale ledere som i løpet av høsten skal legge fram sine forslag til kommunebudsjetter.

– Sånn sett var dette budsjettet ingen stor overraskelse. Men det kommer til å bli en svært tøff budsjettprosess i min og sikkert også i mange andre kommuner, sier han.

Det han er mest skeptisk til, er regjeringens anslag for prisveksten. Regjeringens anslag per 1. juli i år er at økningen i utgifter vil være noenlunde like stor som veksten i inntektene i år.

– Her mener jeg regjeringen bommer med anslaget sitt. Jeg er redd prisveksten og kommunenes utgifter kommer til å bli høyere.

Kommunale arbeidsplasser kan bli et relevant spørsmål

Ifølge Skisland vil ikke bare det private næringslivet, men også kommunene merke at arbeidsgiveravgiften på ansatte med inntekt over 750.000 kroner økes.

– Dette kommer til å slå kraftig ut for mange kommuner, sier han.

– Kan dette bli så tøft for kommunene at kommunale arbeidsplasser står i fare?

– De fleste kommuner er så store og mangfoldige når det gjelder arbeidsoppgaver at det skal mye til før folk mister jobben. Samtidig tror jeg nok dette kan bli et relevant spørsmål i enkelte kommuner.

Håper på full kompensasjon for ekstrautgifter etter koronapandemien

I forslaget til statsbudsjett sier regjeringen ingenting om kompensasjon for kommunenes ekstra koronautgifter.

– Her har regjeringen sagt at det skal komme noe i november, og vi har klare forventninger til at kommunenes utgifter blir kompensert fullt ut, sier Skisland.

Positiv til fastlege-penger

Han er positiv til at regjeringen nå tar fastlegekrisen på alvor og har satt av penger i budsjettet slik at kommunene skal bli bedre i stand til å rekruttere fastleger.

– Fastlegeordningen har vært og er en stor utfordring for kommunene, og det er veldig bra at regjeringen nå tar tak i dette. Beløpet i forslaget til budsjett er for lavt til å løse utfordringene fullt ut, men det er en god start under forutsetning av at dette blir fulgt opp i senere budsjetter, sier Skisland.

Warning
Annonse
Annonse