JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krass kritikk av LO-forslag om AFP

Aksjonen Pensjon for alle vil med ti punkter overbevise Fellesforbundets landsmøte om å si nei til AFP-forslaget fra LO.
Eystein Garberg er redd verdien av tidligpensjonen AFP vil bli kraftig redusert dersom LOs forslag vinner fram.

Eystein Garberg er redd verdien av tidligpensjonen AFP vil bli kraftig redusert dersom LOs forslag vinner fram.

Herman Bjørnson Hagen

torgny@lomedia.no

Eystein Garberg er leder i Elektroarbeidernes forening i Trondheim. Han er en av de skarpeste kritikerne av forslaget til reformert AFP. De kommende dager kommer Fellesforbundets landsmøte til å diskutere AFP.

– Hva er din viktigste kritikk av reformert AFP?

– Det er vanskelig å si hva som er viktigst. Derfor har jeg oppsummert det i et skriv med ti grunner til å si nei til halvert AFP, sier Garberg.

LES MER: De skal bestemme hva Fellesforbundet skal mene om AFP

Mindre verdifull AFP

Garberg er sentral i aksjonen Pensjon for alle, og de skal dele ut Garbergs oppsummering til delegatene på landsmøtet som åpnet fredag for å påvirke dem til å si nei til reformert AFP. På nettsidene til aksjonen kan du lese argumentene.

– LO sier at reformert AFP vil være et viktig verktøy for å organisere. Det er jeg uenig i, sier Garberg.

Men det viktigste argumentet er at reformert AFP vil gi mindre penger til AFP-pensjonistene. Det er spesielt den lange opptjeningstida, 40 år for å få en pensjon på nivå med dagens, som bekymrer.

Garberg mener at dette er altfor lang tid, og vil føre til at mange som ikke jobber i en AFP-bedrift i hele livet vil tape.

– NHO mener at det skal være 40 års opptjeningstid, men er ikke dette et forhandlingsspørsmål?

– Jo, det er det. Men i utredningen som LO og NHO leverte i 2020 er det brukt 40 år som opptjeningstid, så det er rimelig å ta utgangspunkt i det.

Ødelegge offentlig AFP?

Garberg er også opptatt av at reformert AFP skal være en mal for AFP i offentlig sektor. At den nye AFP-en i privat sektor vil ødelegge den gode AFP-ordningen i offentlig sektor.

Han mener også at prosessen med å utarbeide ny AFP har vært altfor lukket. Det er nesten ingen som kjenner matematikken bak det nye forslaget.

– Jeg er også svært kritisk til at det ikke blir en egen uravstemning om forslaget. Selv LOs representantskap i 2019 vedtok at det skal være en egen avstemning om dette forslaget. Nå ser det ut til LOs ledelse har løpt fra dette vedtaket, sier Garberg. 

Annonse
Annonse