JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Det er vanskelig å være i en organisasjon som har så sterkt fokus på konflikten i Midtøsten når man møtes, mener Gøril Madsen.

– Det er vanskelig å være i en organisasjon som har så sterkt fokus på konflikten i Midtøsten når man møtes, mener Gøril Madsen.

Skjalg Bøhmer Vold

– Ikke lett å være Israel-venn i fagbevegelsen

Palestina-skjerf preger landsmøtet til Fellesorganisasjonen. Gøril Madsen synes det er problematisk at sosialarbeidere tar side i Midtøsten-konflikten.

18.11.2023
08:48
18.11.2023 09:09

anne@lomedia.no og

oystein@lomedia.no

Mens svært mange delegater på Fellesorganisasjonens landsmøte bærer Palestina-skjerf, har Gøril Madsen et smykke med Davidstjernen rundt halsen. Hun er ikke jøde, men Israel-venn.

– Det er ikke lett å være Israel-venn her, sier Madsen, nestleder i FO Troms og Finnmark.

Gøril Madsen bærer davidstjernen rundt halsen og kaller seg Israel-venn. Hun sier at flere i FO vet hva hun står for og at hun blir respektert.

Gøril Madsen bærer davidstjernen rundt halsen og kaller seg Israel-venn. Hun sier at flere i FO vet hva hun står for og at hun blir respektert.

Skjalg Bøhmer Vold

At folk vil bære skjerf på landsmøtet synes hun er greit. Men hun undrer seg på om FO-delegatene også forfekter politiske holdninger i jobbene sine.

– Det synes jeg man skal være forsiktig med. Det kan gjøre det vanskelig for menneskene vi sosialarbeidere møter i jobbene våre, sier Madsen, som er utdannet vernepleier.

Vet ikke om hun orker

Landsmøtet skal ta stilling til en uttalelse om Palestina som landsstyret har innstilt på:

FO fordømmer alle angrep og overgrep mot sivilbefolkningen i Palestina og Israels kollektive avstraffelse, utsulting og tvangsflytting av sivilbefolkningen i Gaza. Vi fordømmer alle pågående brudd på folkeretten som sivile utsettes for i denne krigen.

Palestina-skjerf preger landsmøtet til FO som foregår på Oslo Kongressenter 15.-19. november.

Palestina-skjerf preger landsmøtet til FO som foregår på Oslo Kongressenter 15.-19. november.

Skjalg Bøhmer Vold

Madsen vurderer å gå på talerstolen for å si at hun ikke støtter uttalelsen i sin helhet.

– Men jeg vet ikke om jeg orker. Det er så emosjonelt. Det handler om tro og hvordan jeg leser Bibelen. Her er det konflikt mellom to folkegrupper fra Abrahams tid, sier hun.

Hun understreker at hun sympatiserer med alle som lider og at krig er fryktelig trist.

Les også: Matkøene vekker krigsminner hos Ap-veteran: – En stor skam

Sårbare folk

Når FO er samlet opplever hun at det blir et ensidig blikk på konflikten i Midtøsten. Hun savner nyanser når folk snakker sammen om den såre situasjonen begge folkeslag er i.

– Det israelske folket er også et sårbart folk, med alt de har opplevd med Hitler og Holocaust. Hvorfor tenker man ikke mer på å vise solidaritet også med dem? spør hun.

Hun vet at det er flere i salen på FOs landsmøte som synes det er problematisk at FO så tydelig tar side, men at de vegrer seg for å snakke høyt om det.

– Hadde svenskene kastet stein inn i vår hage og drept våre barn, så ville vi også forsvart oss. Vi må prøve å se dette fra flere sider. Sannheten er ofte et sted imellom.

– Hvorfor synes du det er problematisk at sosialarbeidere tar tydelig side med ett folk?

– Vi er lært opp til å se ting fra flere sider. Vi glemmer det i denne saken, sier hun.

Synlig muslim

Fatema Al-Musawi er delegat på landsmøtet for FO-studentene. Hun bærer Palestina-skjerf på landsmøtet og har et hodeplagg hun kaller for en moderne hijab.

– Jeg tar aktivt stilling mot folkemordet. Det betyr ikke at jeg er imot den israelske befolkningen. Jeg er imot det staten Israel gjør.

Fatema Al-Musawi studerer master i barnevernsarbeid i Stavanger og sitter i sentralstyret til FO-studentene.

Fatema Al-Musawi studerer master i barnevernsarbeid i Stavanger og sitter i sentralstyret til FO-studentene.

Hanna Skotheim

Hun understreker at symbolikken i skjerfet handler om å støtte det palestinske folket.

– Det betyr solidaritet med et folk, ikke med et styresett. Hvis folk tenker at jeg støtter Hamas ved å bære skjerf, så vil det være å tolke meg i verste mening.

– Hvordan tror du det er å være Israel-venn på landsmøtet?

– Vi vet at det er betent og harde fronter, men det er viktig at vi ivaretar hverandre og snakker sammen om dette på en god måte.

– Det er jeg skeptisk til

– Kan det være problematisk at sosialarbeidere er aktivister?

– Det er et betimelig spørsmål. Jeg er synlig muslim og vil møte på brukere som er uenig i meg i religion, men da må vi huske på å ha respekt for hverandre.

– Ville du brukt politiske plagg på jobb?

– Det er jeg mer skeptisk til. Vår jobb handler ikke om å markere oss politisk. Vår jobb er å hjelpe familier med utfordringer de har og ikke forfekte politiske synspunkt, sier hun.

Men hun legger til at det er en viktig diskusjon.

– Å være synlig i standpunkter burde være greit. Samtidig skal vi sosialarbeidere inn i møter med sårbare mennesker. Skal jeg møte en familie med andre perspektiver enn meg, vil det være mer sårbart om jeg møter dem med politisk markerte plagg.

Les også: Flere får sosialhjelp – særlig én gruppe øker kraftig

Lånte et skjerf

Kathrine Haugland Martinsen, leder av FOs Yrkesetisk råd lånte et Palestina-skjerf før hun gikk på scenen og la fram beretningen fra rådet.

– For meg var det viktig å bruke anledningen til å ha fokus på den grufulle konflikten. Det handler om solidaritet med kvinner og barn som lider, sier hun til Fontene.

Leder av yrkesetisk råd, Kathrine Haugland Martinsen tok på seg Palestina-skjerf da hun skulle tale til landsmøtet.

Leder av yrkesetisk råd, Kathrine Haugland Martinsen tok på seg Palestina-skjerf da hun skulle tale til landsmøtet.

Hanna Skotheim

Hun var ikke betenkt på å ta på skjerfet, selv om hun leder et råd som skal ta standpunkt i etiske saker.

– For meg er Palestina-skjerfet symbol på menneskets ukrenkelige verdi. Jeg tar ikke stilling til verken styresett eller Hamas ved å bære det, sier Martinsen.

– Sånn må det være

– Ville det vært aktuelt for deg å bære Davidstjerne, for å vise støtte til det jødiske folket?

– Nei, det ville ikke vært aktuelt. Min lojalitet går til det palestinske folket.

Hun understreker at hun fordømmer angrepet på Israel 7. oktober og at hun selvsagt ikke støtter urett som begås mot jødene.

– Men FO skal alltid ta side med den svakeste parten og de som undertrykkes. Derfor er det naturlig at FO står opp for det palestinske folket. Sånn må det være, sier Martinsen.

– Sosialarbeidere er politiske

– Kan det være problematisk at sosialarbeidere er aktivister?

– Å være sosialarbeider er å være politisk. Det er problematisk hvis vi ikke tar standpunkt.

– Sosialarbeidere møter mennesker fra mange kulturer og med ulike politiske ståsteder.

Bør man ikke da tenke over hvordan man oppfattes av brukere?

– Vi må faktisk skille på hvordan man ter seg på et landsmøte hvor fagforbundet er samlet og hvordan man ter seg på arbeidsplassen sin, sier hun og utdyper:

– Å bruke skjerf og synlige symboler på et landsmøte er noe annet enn om man gjør det i jobben sin. Som alt annet er det kontekstuelt. Man må alltid spørre seg hva som fremmer eller hemmer arbeidet man skal gjøre, sier hun.

En plikt å være solidarisk

Einar Ingebrigtsen leder valgkomiteen i FO. Han synes ikke det er noe problem å være både sosialarbeider og aktivist.

– Tvert imot. Som sosialarbeider er du nesten pålagt å være solidarisk med folk som lider og er undertrykt.

Einar Ingebrigtsen har aldri opplevd at skjerfet skaper en avstand eller sterke reaksjoner hos andre.

Einar Ingebrigtsen har aldri opplevd at skjerfet skaper en avstand eller sterke reaksjoner hos andre.

Skjalg Bøhmer Vold

Han har jobbet som vernepleier i tjenester til utviklingshemmede, i barnevernet og i psykiatritjenesten i Bergen kommune. Nå er han pensjonist.

Ingebrigtsen ville ikke hatt betenkeligheter med å bære skjerfet på jobb.

– Det kan hende jeg har hatt det på meg noen ganger, men jeg har ikke brukt det systematisk.

Hvis det kom en klient som reagerte veldig sterkt på at han hadde skjerfet, så kunne det hende han ville valgt å ta det av, i respekt for vedkommende.

– Men i det store og hele mener jeg at jeg må kunne gå med dette skjerfet, selv om jeg har respekt for at andre kan mene noe annet om det.

Vil signalisere støtte

Sølvi Folkedal, sosionom og styremedlem i FO Vestland forteller at hun har hatt Palestina-skjerfet på seg i mange år.

– Jeg vil signalisere støtte til det palestinske folket, og at vi må handle og vise støtte til dem som jobber aktivt nå, slik som Palestina-komiteen og Line Khateeb, sier hun.

Folkedal er selv medlem i Palestina-komiteen.

– Hvordan ser du på det å være aktivist og sosialarbeider?

– Det er ikke feil å være det. Jeg er først og fremst sosialarbeider, men jeg syns det er viktig med aktivisme. Aktivisme er en del av min måte å formidle verdier på.

Har brukt det på jobb

Folkedal understreker at ingen har reagert negativt på at hun har båret skjerfet på jobb.

Hun jobber i Askøy kommune, som folkehelserådgiver og SLT-koordinator, som er en samordningsmodell for lokale, forebyggende tiltak mot rus- og kriminalitet.

Terroren som rammet Israel den 7. oktober, da Hamas massakrerte flere hundre sivile i Israel, syns Folkedal var forferdelig.

– Kunne du hatt et israelsk symbol for å støtte folk i Israel?

– Det hadde vært vanskelig for meg å gjøre nå. For det er noen bindinger der. Palestinerne er under okkupasjon og er undertrykket, derfor trenger de støtte.

Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen (FO) er Norges største fagforening for sosialarbeidere.

Forbundet organiserer barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere.

Antall medlemmer: Cirka 35.000.

Fellesorganisasjonen (FO) er med i LO.

18.11.2023
08:48
18.11.2023 09:09

Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen (FO) er Norges største fagforening for sosialarbeidere.

Forbundet organiserer barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere.

Antall medlemmer: Cirka 35.000.

Fellesorganisasjonen (FO) er med i LO.
Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Tri Nguyen Dinh

Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen


Flere saker