JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Mange av medlemmene våre er oppgitt og forbanna, og det med god grunn, sier Mimmi Kvisvik.

– Mange av medlemmene våre er oppgitt og forbanna, og det med god grunn, sier Mimmi Kvisvik.

FO/Sara Angelica Spilling

Lønnsoppgjøret 2022

Nå er kommuneoppgjøret i gang: – Vi skal ha kompensert det vi fikk mindre i fjor, punktum finale

Sosialarbeidernes forbundsleder, Mimmi Kvisvik i FO, sier at kommuneansatte må få mer enn privat sektor i årets lønnsoppgjør. Sosialarbeiderne ble provosert i fjor.07.04.2022
09:12
08.04.2022 13:53

simen@lomedia.no

Vi møter Mimmi Kvisvik, på kontoret hennes noen timer før hun og resten av LO-delegasjonen skal møte kommunenes organisasjon KS til forhandlingsoppstart i kommuneoppgjøret i Kommunenes hus onsdag.

Vil ha mer penger

Årets lønnsoppgjør blir spesielt på mange måter. Pandemi, krig, varslede renteøkninger og en truende prisstigning, gjør at inngangen ikke blir enkel. Anslått prisvekst i år er justert opp til 3,3 prosent.

Når attpåtil kommunesektoren ble lønnstapere i fjor, har FO-lederen nok å tenke på før forhandlingene starter.

– Mange av medlemmene våre er oppgitt og forbanna, og det med god grunn. I fjor avtalte vi at vi skulle bruke én prosent av ramma til lokale forhandlinger, men det ble brukt 0,3 prosent mindre. Det provoserer, sier Kvisvik, før hun kommer med en klar melding til KS:

– Vi skal ha kompensert det vi fikk mindre i fjor, punktum finale.

Det kan bety at LO Kommune, som FO er en del av, vil kreve så mye som 4 prosent i årets lønnsoppgjør.

FO-lederen mener også at mer av potten må fordeles sentralt når arbeidsgiver ikke klarer å bruke opp det som er satt av lokalt.

– For oss handler det om økt kjøpekraft, sikre de lavtlønte og likelønn. Det beste likelønnsgrepet er å prioritere helse- og sosialsektoren, med den tunge kvinnerepresentasjonen sektoren har, sier Kvisvik.

– Vil lavtlønte få mer enn høyskoleutdannede?

– Nei, jeg mener på ramme alvor at hele laget skal med. De lavtlønte merker prisveksten, men det gjør også nyutdannede med høyere utdanning, som har stort studielån merker også prisveksten godt. Dumt å krangle om hvem som fortjener mest.

Kommentar: «Fagbevegelsen står mer splittet enn på lenge»

Fortvilet over «alles kamp mot alle»

Mimmi Kvisvik har den siste tiden advart mot at det årets lønnsoppgjør skal bli en alles kamp mot alle, men hun ser ikke ut til å bli hørt.

På Politisk kvarter onsdag morgen var LO Kommunes forhandlingsleder Mette Nord i debatt med Norsk Sykepleierforbunds Lill Sverresdatter Larsen.

Nord som kommer fra Fagforbundet og representerer mange medlemmer som har fagbrev, mener det er de lavtløntes tur i år. Larsen mener kommunene må prioritere gruppene de sliter med å rekruttere, som sykepleiere, vernepleiere og andre med høyere utdanning.

Mimmi Kvisvik representerer et LO-forbund som har ganske lik medlemsmasse som Sykepleierforbundet: ansatte med høyere utdanning. Hun liker ikke at arbeidstakerorganisasjonene hakker på hverandre ved inngangen til kommuneoppgjøret.

– Jeg syns det er en ganske fortvilende diskusjon. Vi som er forhandlingsledere for de respektive forbund må passe på våre grupper, men vi har også et ansvar for å tenke på helheten i offentlig sektor. Hvis det blir en alles kamp mot alle, er jeg redd arbeidsgiver tjener på det, sier hun.

Hvis vi kan løfte oss og tenke kommunal sektor som samlet sektor som skal ha rimelig rettferdig lønnsoppgjør, hvor vi tar hensyn til kjøpekraft, lavlønn og likelønn, vil det være en mer hensiktsmessig inngang.

Hun gjentar det hun og LO har sagt den siste tiden: hele laget skal med.

«Alle mot alle»: – Vi godtar ikke at vernepleiere settes opp mot sykepleiere i lønnsoppgjøret, sier Mimmi Kvisvik

– Sosialarbeidere forstår ulikhet

– Sykepleierforbundet mener at partene i lønnsoppgjøret må prioriterer grupper kommunene sliter med å rekruttere. Er du ikke enig i det?

– Kommunal sektor har en kompetanseutfordring, og vi er nødt til å tenke på hvordan vi skal få løst det. Lønna er en grunnplanke, men det handler også om at folk får mulighet til å utføre et godt stykke arbeid, at kompetansen blir verdsatt og at det er muligheter for etter- og videreutdanning, sier Kvisvik.

– Er det vanskelig overfor egne medlemmer å skulle prioritere hele laget når Sykepleierforbundet går hardt ut? Alle FOs medlemmer har jo i likhet med Sykepleierforbundet høyere utdanning.

– Overfor enkeltmedlemmer kan det være det, men FOs medlemmer er tross alt sosialarbeidere som kan noe om ulikhet, og at ulikhet i et samfunn og et arbeidsmiljø ikke bare har fordeler med seg, sier Kvisvik.

– Men FOs medlemmer er vel også opptatt av egen lønn?

– Selvfølgelig. Jeg har stor forståelse for at våre medlemmer syns det er et betimelig krav å få uttelling for kompetansen sin, og det må vi selvfølgelig ta på ramme alvor. Derfor er et av våre sentrale krav likelønn og uttelling for kompetanse. Ikke minst syns vi det ligger en urimelighet i at en del medlemmer har kompetanse de ikke får betalt for.

Ser etter andre muligheter: Unio vurderer å bryte tariffsamarbeidet med LO: – Vi skal pushe på

Vil øke lønna for treårig utdanning

På Politisk kvarter onsdag morgen uttalte Lill Sverresdatter Larsen at det burde vært større forskjeller mellom ansatte med fagbrev, bachelor og master.

Mimmi Kvisvik mener det er en diskusjon som må tas.

– Men det er en minstelønnstabell, og mange av FOs og Sykepleierforbundets medlemmer ligger over minstelønnssatsen, så vi må vurdere den reelle lønna. Samtidig speiler lønnstabellene hvordan man verdsetter kompetanse, sier FO-lederen.

– Er det store nok forskjeller?

– Det er nok behov for å gjøre noe med lønnstabellen både i bunnen og på toppen. Vårt grunnleggende krav er at lønnstabellen burde vært justert for stillinger som krever treårig høyre utdanning, inngangslønna burde vært høyere. Samtidig er hoppet fra 10 til 16 års ansiennitet altfor lavt for de med tre års utdanning.

– Når dere sitter og forhandler om lønna, hvor mye tenker du på om FOs medlemmer kommer til å bli fornøyde?

– Det er med oss hele veien, og det er også grunnlaget for vår vurdering når vi sender ut et forslag på uravstemning. Hvis medlemmene ikke er enige med oss, er det mulig å stemme nei.

Kommuneoppgjøret: Så mye har du allerede fått i lønnsøkning

KS: Må sikre kommunene kompetent arbeidskraft

Klokken 14 overleverte LO Kommune, Unio og de andre arbeidstakerorganisasjonene sine krav til kommunenes organisasjon KS. LO Kommune, som Fellesorganisasjon (FO) er en del av, krever økt kjøpekraft til alle, sikre de lavtlønte og likelønn.

– Tariffoppgjøret må sikre kommunene kompetent arbeidskraft innenfor en bærekraftig økonomisk ramme, slik at kommunene fortsatt kan tilby innbyggerne gode tjenester, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Gangsø understreker at tariffoppgjøret må ta hensyn både til konkurranseutsatt næringsliv, kommunenes økonomi og kommunenes behov for arbeidskraft.

– KS er lojale mot frontfagsmodellen for en koordinert lønnsdannelse i hele arbeidslivet. Frontfaget i industrien skal legge en norm for lønnsveksten over tid, og det har vist seg å fungere godt. Frontfaget har i år anslått en ramme på 3,7 prosent, som er betydelig over anslått prisvekst. Det er et troverdig anslag, sier Gangsø.

07.04.2022
09:12
08.04.2022 13:53Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår


Flere saker