JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Espen Barth Eide, energiloven, Acer, NorthConnect:

Arbeiderpartiets viktigste seier i Acer-striden var norsk eierskap over utenlandskablene. 11 måneder senere har ingenting skjedd

For 11 måneder siden ble det vedtatt at regjeringen snarest skal komme med en endring av energiloven som sikrer eierskap over utenlandskablene. Nå kommer den tidligst til høsten.
Espen Barth Eide er utålmodig.  Nå vil han ha lovforslaget på bordet.

Espen Barth Eide er utålmodig. Nå vil han ha lovforslaget på bordet.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Saken står om kraftkabelen mellom Norge og Skottland, kalt NorthConnect, og at denne og andre fremtidige kabler skal eies og driftes av Statnett.

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide, etterlyser nå lovforslaget, og forsøker pent å minne olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg på dette i form av et skriftlig spørsmål.

– Det er vedtatt at det skal bli en endring. Jeg er egentlig ikke bekymret for utfallet av det. Men i det vedtaket som Stortinget vedtok for 11 måneder siden sto det at det snarest skulle utarbeides et lovforslag. Nå har vi fått vite at det ikke kommer til Stortinget denne våren. Denne saken skaper et stort engasjement. Derfor er det så viktig at loven slår fast at det er Statnett som skal ha monopol på eventuelle utenlandsforbindelser, sier Espen Barth-Eide til FriFagbevegelse.

Fellesforbundets Per Skau lanserer kortere arbeidsdager, men ikke for at arbeidsfolk skal få mer fritid

Snudde regjeringen

Da striden rundt Acer og EUs tredje energipakke 3 raste for snart ett år siden, vant Arbeiderparti en stor seier da de inngikk kompromiss med regjeringen. Frp, Høyre, Venstre, Ap og MDG ble alle enige om at Statnett skulle eie og drifte alle eksisterende utenlandskabler. Betingelsen var at regjeringen snarest komme tilbake til Stortinget med lovforslag om gjeninnføring av Statnetts monopol på utenlandsnett. Det var betingelsen Ap satte for å støtte regjeringens forslag, etter lange tautrekkinger og store protester fra deler av fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk.

Følgende kom inn i vedtaket som ble fattet 22. mars:

«Norge skal selv avgjøre om vi skal bygge utenlandskabler, alle utenlandskabler skal eies og driftes av staten og det skal ikke bygges flere før man har sett grundig på konsekvensene av de to som nå er under bygging».

Eies av fire selskaper

Nå er Barth Eide engstelig for regjeringens somling med å sikre norsk suverenitet over kablene. I mellomtiden posisjonerer utbyggerne av NorthConnect seg, mener Barth Eide.

NorthConnect er eid av kraftselskapene Agder Energi, Lyse, E-CO Energi og Vattenfall.

– NorthConnect er svært aktive, og søker blant annet om unntak for reglene. Da bekymrer det oss at vi ikke ser noe til lovendringen som Stortinget har bestilt fra regjeringen, mener Barth Eide.

– Er du bekymret fro at det er trenering for at vedtaket skal omgjøres?

– Hvis man skal unngå at det spekuleres i nettopp det, er det jo bare å legge det fram, sier Barth Eide.

Uten Aps støtte hadde ikke regjeringen, som da besto av Venstre, Frp og Høyre, fått flertall for å si ja til Acer.

Olje- og energiministeren vil svare representanten skriftlig før han uttaler seg om saken.

Gruvedirektør: – Nussir har tøffe ambisjoner om å bli en av de mest miljøvennlige gruvene i verden

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse