JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hussaini vil ha svar om Norse Production og Elvebakken barnehage

AUF-lederen utfordrer arbeidsministeren: – Vi har fått amerikanske tilstander

Nå kan regjeringen virkelig vise at de støtter opp om det organiserte arbeidslivet, mener AUF-leder Mani Hussaini.
AUF-leder Mani Hussaini liker ikke at vi er i ferd med å få amerikanske tilstander i norsk arbeidsliv.

AUF-leder Mani Hussaini liker ikke at vi er i ferd med å få amerikanske tilstander i norsk arbeidsliv.

Jan-Erik Østlie (arkivfoto)

helge@lomedia.no

Det nye selskapet som ble opprettet etter konkursen i Norse Production har ikke funnet plass til noen av de som var fagorganisert. 63 NNN-medlemmer står dermed uten jobb etter at Norse gikk konkurs, og Sund Laksepakkeri tok over driften.

Samtidig streiker fire barnehageansatte for tariffavtale ved Elvebakken barnehage. Eieren vil heller legge ned barnehagen enn å fortsette med tariffavtale.

Dette provoserer både AUF-leder Mani Hussaini og stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) kraftig.

Fagorganiserte får ikke jobb i nytt selskap etter konkursen i Norse Production

– Fagforeningsknusing

– Vi i AUF vil ikke ha amerikanske tilstander i norsk arbeidsliv, hvor bedriftseiere kan drive med regelrett fagforeningsknusing, sier Mani Hussaini til FriFagbevegelse.no.

Han møter for tiden som varamann på Stortinget, og har benyttet sjansen til å stille et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminster Anniken Hauglie (H).

– Nå må regjeringen vise at de mener alvor med å støtte opp under det organiserte arbeidslivet. Det har vært knusende stille fra regjeringen hittil. Man kan nesten mistenke de for å ikke ha noe imot disse tilstandene. Derfor stiller jeg spørsmål til arbeidsministeren og gir henne en mulighet til å svare de ansatte ved Norse Productions og Elvebakken barnehage som nå mister jobben, poengterer AUF-lederen.

Fire barnehageansatte streiker for tariffavtale. Eier truer med å legge ned barnehagen

– Ansatte som har organisert seg og som har brukt lovlige virkemidler for å få tariffavtale, opplever at hele innsatsen deres blir lagt i grus fordi bedriftseierne heller slår bedriften konkurs enn å betale fornuftig lønn og pensjon. Dette handler om de ansatte og deres trygghet, mener Mani Hussaini.

I spørsmålet viser han til regjeringens politiske plattform, hvor det står at regjeringen vil «legge til rette for et organisert arbeidsliv og et velfungerende trepartssamarbeid».

Hussaini vil vite om arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er enig i det som står i plattformen og hva hun i så tilfelle vil gjøre for å stanse bedrifter fra å slå seg selv konkurs og bruke det som et pressmiddel for å unngå tariffavtaler.

FriFagbevegelse.no har prøvd å få en kommentar fra departementet, men ikke fått svar, siden spørsmålet besvares i Stortingets spørretime.

Konkursen i Norse Production: – Sekkingstad driver med fagforeningsknusing

– Ikke ønskelig

Arild Grande sitter i arbeids- og sosialkomiteen for Arbeiderpartiet. Han er helt på linje med AUF-lederen.

– Det er en utvikling som vi absolutt ikke er ønsker i norsk arbeidsliv. Dette er to hårreisende eksempler på arbeidsgivere som ikke anerkjenner folks rett til å organisere seg og at det er organisasjonsfrihet i Norge, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.no.

– Samtidig gjennomfører bedriftene grep som i realiteten innebærer at de svekker sin egen virksomhet. De som lykkes, er de som har et godt samarbeid med sine ansatte, og som driver et utviklingsarbeid i bedriften sammen med de tillitsvalgte. Det er mange eksempler på at de som rendyrker dette, er de som lykkes med omstilling og i konkurransen. Bedrifter som befinner seg i verdenstoppen kommer dit nettopp takket være kompetansen til de ansatte og et godt partssamarbeid. Det både Norse og Elvebakken gjør er å sage over greina de sitter på, poengterer han.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse