Fagorganiserte får ikke jobb i nytt selskap etter konkursen i Norse Production
I det nye selskapet som ble opprettet etter konkursen i Norse Production er ingen av de fagorganiserte blitt tilbudt jobb.
Jan-Erik Østlie (illustrasjonsbilde)
torgny@lomedia.no
Onsdag i forrige uke ble firmaet Sund Laksepakkeri stiftet. Det har overtatt driften i lokalene til laksegiganten Sekkingstad på Sotra utenfor Bergen etter at produksjonsselskapet Norse Production gikk konkurs.
Sund Laksepakkeri har begynt å ansette nye folk, men ingen av de fagorganiserte ved bedriften har fått jobb i det nye selskapet.
• Konkursen i Norse Production: – Sekkingstad driver med fagforeningsknusing
Langvarig konflikt
Det har vært en langvarig konflikt knyttet til Sekkingstads virksomhet: Først da Sekkingstad selv drev virksomheten, og betalte sine polske ansatte dårligere enn de norske, under tarifflønn.
Før jul i 2012 ble selskapet Norse Production opprettet. Sekkingstad sa opp alle sine ansatte og overførte produksjonsutstyret til det nye selskapet for å sno seg rundt likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet. Men det var til liten nytte da tariffavtalen ble allmenngjort og det ble ulovlig å betale under tarifflønn.
Konflikten ved Sekkingstad fortsatte da Norse Production i fjor nektet å inngå tariffavtale. Det endte med fire ukers streik. 6. april gikk Norse konkurs. Nå er virksomheten blitt overført til det nye selskapet Sund Laksepakkeri.
Sekkingstad hadde i 2016 et overskudd på nesten 70 millioner kroner og sender valgkampstøtte til Hordaland Høyre.
• – Høyre bør gi Sekkingstad-pengene til arbeiderne som har mistet jobben, sier Lysbakken
Uten fagorganiserte
Ifølge bostyrer Bjørn Åge Hamre er det drift i det nye selskapet. Men etter det er nesten ingen av de tidligere ansatte som har fått jobb der, og ingen av de fagorganiserte er tilbudt nytt arbeid.
– Vi er rundt 63 personer som nå er uten jobb, forteller Maciej Marwicz, nestleder i NNN-klubben i Norse Production.
Det er tre personer som står som eiere av det nye selskapet Kjersti Solberg, Eva Solhaug og
Liudas Vainauskas. De er tidligere arbeidsledere ved Norse.
– Når jeg har spurt dem om hvordan det blir med jobb, har de bare svart at de vet ikke. Men i produksjonen nå har de personer fra Polen og Litauen, forteller han.
• Norse Production konkurs – skylder på LO og NNN
I en rerkrutteringsprosess
– Har noen av de tidligere fagorganiserte blitt tilbudt ny jobb?
– Vi er under oppbemanning og vi kommer til å kontakte de som vi vil ha med videre, svarer Vainauskas.
– Er dere klar over at dere er forpliktet til å tilby de tidligere ansatte ny ansettelse ifølge norsk lov?
– Vi skal selvfølgelig følge norsk lov, forklarer Vainauskas.
Han vil ikke bekrefte eller avkrefte at de har tatt inn ny arbeidere fra Polen og Litauen i stedet for de som var ansatt i Norse Production. Han henviser bare til at de er i en rekrutteringsprosess.
Streiken i fjor ble avsluttet 11. oktober etter tre uker, men selv om de ansatte vant og fikk tariffavtale, har det ikke vært slutt på problemene. Etter streiken har flere av de ansatte fått mindre arbeid, tapt betydelige inntekter og dermed kommet i økonomiske vanskeligheter.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Et angrep på hele fagbevegelsen
Organisasjonsmedarbeider i Norsk Nærings- og Nyttelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Vigdis Vestvik, forteller at fagbevegelsen i Hordaland har startet en innsamlingsaksjon. LO i Bergen og omegn vedtok på årsmøtet sitt etter forslag fra NNN avdeling 9 å starte en Vipps-aksjon for å vise at fagbevegelsen bryr seg.
– Dette er et angrep ikke bare på de ansatte på Norse, men et angrep på hele fagbevegelsen. Derfor er det viktig at vi viser solidaritet nå, sier Vestvik til FriFagbevegelse.no.
Flere av de polske fiskeriarbeiderne føler at nok er nok, og vurderer å flytte hjem til Polen, andre vil gjerne fortsette å bo i Norge, men jobbe et annet sted.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside