JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norse Production konkurs – skylder på LO og NNN

I høst streiket nesten 100 polske arbeidere i Norse Production for tariffavtale. De fikk tariffavtale. Nå slår bedriften seg konkurs.
Pawel Skiba og Marwicz Maciej lytter til Vigdis Vestvik på streikens første dag i fjor høst. Nå er bedriften slått konkurs.

Pawel Skiba og Marwicz Maciej lytter til Vigdis Vestvik på streikens første dag i fjor høst. Nå er bedriften slått konkurs.

Jan-Erik Østlie (arkivbilde)

torgny@lomedia.no

Fredag begjærte Norse Production seg konkurs. Selskapet fikk alles øyne rettet mot seg i fjor høst etter at de ansatte var nødt til å gå til streik for å få opprettet tariffavtale.

Norse Production ble opprettet i 2012 da fiskeforedlingsgiganten Sekkingstad sa opp alle sine ansatte for å unngå å betale polske arbeidere det samme som sine norske ansatte. Samtidig ble de ansatte stående uten tariffavtale. Den fikk de tilbake i fjor høst etter en fire ukers streik.

Seier for de streikende arbeiderne på Norse Production. Nå får de tariffavtale

Drevet mot konkurs

I en pressemelding som daglig leder og hovedaksjonær i Norse, Tom Lerberg, sendte ut fredag ettermiddag, heter det ifølge nettstedet iLaks.no: «NNN og LO har hatt nødvendig kunnskap til å kunne forstå at de drev selskapet mot en konkurs.»

«LO har også reist økonomiske krav mot bedriften for forhold som går tilbake til tiden før tariffavtale ble inngått. Ett av kravene fra LO utgjør cirka tre millioner kroner. Den 23. mars fikk vi nytt streikevarsel fra NNN med plassfratredelse 7. april.»

Hordaland fylke vedtok støtteerklæring til de streikende ved Norse Production

Lovpålagt betaling

– Vi ser at selskapet skylder på inngåelse av tariffavtale og et økonomisk krav fra medlemmene som årsak til at bedriften nå er konkurs. De økonomiske krav som er rettet mot bedriften er utelukkende lovpålagt betaling som de ansatte skulle hatt for blant annet overtid, sier nestleder Jarle Wilhelmsen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

I en pressemelding skriver forbundet at ansatte ved Norse Production har en allmenngjort minstelønn, som er det absolutt minste man kan betale per time innen lakseslakteri i Norge. NNN stiller seg undrende til at bedriften ikke skal kunne drive lønnsomt med de priser og betingelser som laksenæringen har i dagens marked. Dette vil gjelde for alle selskap som ønsker å drive virksomhet i Norge.

Disse polakkene streiker for norsk lønn. Slik beskriver de hverdagen i Norse Production

Tariffoppgjøret

Wilhelmsen mener at dersom Norse Production ikke kan drive lønnsomt med norske lønns- og arbeidsvilkår, må en rette søkelyset mot bedriftens ledelse og oppdragsgiver, og de vilkår de setter for slakting og prosessering.

Når Norse skriver at de har mottatt et streikevarsel fra NNN så henger det sammen med tariffoppgjøret som ble avsluttet med en meklingsløsning nå i helgen. NNN skriver at Norse har mottatt det samme varselet som alle tariffbundne bedrifter som en følge av bruddet i forhandlingene mellom LO og NHO 22.mars.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Produksjonen fortsetter

Til tross for konkursen fortsetter produksjonen ved bedriften.

– Vi opprettholder produksjonen for å sikre verdier, og for å tilrettelegge for mulig videreføring dersom vi lykkes med å finne nye eiere. Arbeidsplasser og store verdier står på spill, noe som gjør at vi er tjent med å unngå stans i produksjonen. Vi må se hvor lenge vi kan være i en slik mellomfase før vi får en avklaring. Det bør skje så fort som mulig, sier bostyrer Bjørn Åge Hamre til Bergensavisen.

Konkurransefordel

AUF-leder Mani Hussaini har også engasjert seg i saken:

– Det kan ikke være slik at en bedrift som blir pålagt å følge norsk lov plutselig skal slå seg konkurs fordi de mister konkurransefordelen de har ved å bedrive sosial dumping, sier han i en pressemelding.

Få nyhetsbrevet vårt

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse