JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundet for ledelse og teknikk

Forbundsleder i LO kan bli kastet under landsmøtet

Lederen i LO-forbundet FLT kan få en motkandidat under landsmøtet som starter lørdag.
Leder i Forbundet for ledelse og teknikk (FLT), Jonny Simmenes, ble enstemmig gjenvalgt under forbundets landsmøte i Oslo i 2013. Ved landsmøtet som starter til helga er det ikke sikkert at det blir like idyllisk.

Leder i Forbundet for ledelse og teknikk (FLT), Jonny Simmenes, ble enstemmig gjenvalgt under forbundets landsmøte i Oslo i 2013. Ved landsmøtet som starter til helga er det ikke sikkert at det blir like idyllisk.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Det ligger an til harde tak når LO-forbundet FLT starter sitt landsmøte kommende lørdag.

Forbundsleder Jonny Simmenes vil gjerne fortsette, men en avdeling vil kaste ham fordi han «har problemer med å håndtere uenigheter».

Opprøret mot Simmenes har utspring i Rogaland, og avdelingen der har sendt inn et forslag der de mener at Simmenes bør få avløsning. Forslagsstilleren vil ikke utdype forslaget offentlig.

FLT organiserer funksjonærer, teknisk personale og arbeidsledere. Forbundet har 21 000 medlemmer. Det siste året har forbundet vært i fokus etter rapporten «Milliarder – ikke mennesker» om superprofitt innenfor attføringsbransjen. FLT har mange medlemmer som jobber for attføringsbedrifter.

Faktasjekk av regjeringen

Kraftige beskyldninger

Rogalendingene ved avdelingens leder, Helge Stølen Reiestad, kommer med kraftige beskyldninger mot sittende leder i forkant av landsmøtet. I forslaget som de har sendt til forbundet skriver Reiestad: «Han (Simmenes) har problemer med å håndtere uenigheter og velger da heller en ovenfra og nedtone som gjør at mange av forbundsstyrets medlemmer har vanskelig for å argumentere mot forbundsleder. Det ble også våren 2017 lagt fram en arbeidsklimaundersøkelse for forbundsstyret som tilsier at forbundet blir ledet på en lite inkluderende måte.»

Reiestad skriver også at 2. nestleder (Arnstein Aasestrand red. anm.) «ikke har levert det som kan forventes av leder av organisasjonsavdelingen. En mulig årsak til dette er at han ikke har hatt den nødvendige handlingsfrihet for å kunne levere på bakgrunn av at forbundsleder på grunn av sitt kontrollbehov.»

Vi trenger en ny kompetanse-reform

«Lukkete rom»

Simmenes har svart på anklagene i en e-post til forbundets tillitsvalgte. Der refererer han først til anklagene, og så skriver han:

«Kjære FLT tillitsvalgte

1. Arbeid gjerne for deres kandidater til forbundsledelsen, men stå frem i åpenhet både med konkrete begrunnelser for deres kandidater og hvorfor andre må vike etter deres mening. Å bli valgt til forbundsledelsen handler om ha tillit for det du har gjort og vil gjøre, men spill med åpne kort. Bare gjennom en slik åpenhet kan landsmøtet ta stilling til sakene og hvem som fortjener tillit.

2. Samle gjerne støtte til deres saker og kandidater. Men hold dere til fakta og det dere kan stå åpent frem med før og på landsmøtet enten det nå gjelder sittende ledelse, ansatte eller arbeidsmiljøet i administrasjonen.

Jeg tåler nok dette, men kan ikke sitte passiv når det spres rykter som det ikke gis anledning til å forsvare seg mot fordi dette foregår i "lukkede rom".

Jeg mener videre at det er min plikt å informere om disse forhold. Jeg skriver dette derfor direkte og åpent til dere nettopp for å få en ærlig og åpen debatt før og på landsmøtet. Det mener jeg at forbundets medlemmer fortjener.»

Nestleder som rykker opp

Rogalandsavdelingen foreslår at nåværende første nestleder, Ulf Madsen, rykker opp til å bli forbundsleder. De foreslår at Lars Christian Nilsen blir 1. nestleder.

Det spesielle med et slikt valg vil være at begge to kommer fra samme avdeling, avdeling 29 på Kongsberg.

I siste utgave av forbundets blad: «Ledelse og teknikk» annonserer Simmenes at han tar gjenvalg. «Jeg har fortsatt mye å gi, og jeg kjenner forbundet», sier han til bladet.

«– Det har aldri vært takt og tone i FLT å annonsere sitt kandidatur på forhånd?

– Nei, jeg er klar over det. Det er derimot helt vanlig i LO sentralt og i de andre forbundene. Jeg mener at en åpen diskusjon er å foretrekke, medlemmene, avdelingsstyrene og ikke minst delegatene på landsmøtet har krav på å kunne diskutere dette i god tid. Jeg vil heller si at slik dette har blitt behandlet tidligere så har det ført til ryktespredning. Det har ikke vært bra for demokratiet i organisasjonen. Derfor bryter jeg den tradisjonen.»

Ingen kommentar

Forrige uke var det siste forbundsstyremøte før landsmøte. Der var det tøffe diskusjoner. Leder for forbundets avdeling 22, i Rogaland, Helge Stølen Reiestad, argumenterte der for et lederskifte.

Reiestad er imidlertid ikke så meddelsom overfor LO-Aktuelt:

– Til lørdag er det landsmøte i forbundet. Du har sendt inn et forslag der du kritiserer deler av forbundsledelsen. Har du noen kommentar til det?

– Nei, det har jeg ikke, svarer Reierstad når LO-Aktuelt ringer ham opp.

– Men du har sendt inn et forslag?

– Ja, jeg har sendt inn et forslag til valgkomiteen, men det var ikke ment for offentligheten. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Reierstad før han avslutter telefonsamtalen.

Heller ikke 1.nestleder, Ulf Madsen, som er foreslått som ny forbundsleder vil komme med noen kommentar. Han vil heller ikke bekrefte overfor LO-Aktuelt om han er kandidat til å overta som forbundsleder eller ikke.

– Dette foregår til behandling i de rette kanaler, forklarer han.

Gjenvalg i FLT

Opp til landsmøtedelegatene

Forbundsleder Jonny Simmenes bekrefter at de har mottatt et forslag fra Rogalands-avdelingen.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen som de kommer med. Jeg er for en åpen debatt, men dette er ikke en måte å fremme et slikt forslag på, sier Simmenes. Han bekrefter at saken har vært til behandling i forbundsstyret.

– Tror du at du blir gjenvalgt?

– Det vet jeg ikke, og jeg vet heller ikke rekkevidden av dette og hvordan landsmøtedelegatene vil reagere når det kommer fram, sier Simmenes som synes hele saken er lei.

Simmenes ble valgt til leder i FLT på landsmøtet i 2009, og er klar til å gå på sin siste periode. Før han ble forbundsleder var han nestleder i to perioder, først under Magnus Midtbø og så en periode under Jarle Molde.

FLTs landsmøte avholde i Oslo kongressenter og starter lørdag 4. og avsluttes tirsdag 7. november.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse