JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommersialisering av attføringssektoren

Slik gikk det da Linn Herning faktasjekket regjeringen

Forbundet for ledelse og teknikk har satt kommersialisering av velferdssektoren på dagsorden med rapporten «Milliarder – ikke mennesker». Den ble debattert på Arendalsuka tirsdag. 

LO-Media

torgny@lomedia.no

Forbundet for ledelse og teknikk hadde satt kommersialiseringen av attføringssektoren på dagsorden. I 2014 innførte regjeringen anbud på attføringstjenester og det førte til en sterk kommersialisering av et område hvor det hadde vært forbud mot å ta utbytte tidligere.

FLT organiserer mange av de ansatte i attføringsbedriftene, og de har tatt initiativ til rapporten «Milliarder - ikke mennesker» som Linn Herning og Johan Martin Leikvoll har utarbeidet.  Det var denne rapporten som var grunnlaget for dagens møte.

•Hele rapporten: Milliarder – ikke mennesker

Faktasjekk av regjeringa

Herning gjennomgikk hovedpunktene i rapporten og sa at utgangspunktet deres var å faktasjekke regjeringa.

Da det ble bestemt å åpne attføringsfeltet for kommersielle aktører skrev regjeringa at de ønsket større mangfold, flere ideelle aktører, forenklet forvaltning, bedre pris på tjenestene og større valgfrihet.

I sitt innlegg oppsummerte Herning at det var bare på et felt at regjeringen hadde åpnet det som de satte som målsetting, og det var at tjenestene antagelig var blitt billigere.

– Det har blitt mindre mangfold, færre ideelle aktører, forvaltningen var blitt mer byråkratisk og det hadde blitt mindre valgfrihet, sa Herning som fikk ordet etter at forbundsleder Jonny Simmenes hadde åpnet møte

Lav pris til hvilken kostnad

– Det har blitt lavere pris, men til hvilken kostnad, spurte Herning.

Hun hevdet at tjenestene var blitt dårligere og kunne se mange eksempler på det hun karakteriserte som «fløteskumming» at de private aktørene bare tok på seg oppdrag med brukere som det var lettest å få ut i jobb, at de skydde de kompliserte brukerne.  Hun viste også at det var blitt færre ideelle tilbydere av attføringstjenester, men flere kommersielle.

– Det er forskjell på finansfond og Frelsesarmeen.

Anne Siri Koksrud Bekkelund fra Civita slapp så til med en «faktasjekk» av rapporten. Hun er prinsipielt for konkurranse på de aller fleste områder. Men hun kunne etter å ha lest rapporten oppsummere at den peker på noen relevante svakheter ved dette anbudsregimet. Blant annet mente Bekkelund at det er beklagelig at regjeringen ikke har tatt lærdom fra andre land når det gjelder faren for markedskonsentrasjon.

Rapporten avdekker at det i løpet av de tre årene det nye anbudsregimet har virket har de kommersielle aktørene tatt svært store markedsandeler. For eksempel har ett firma, Dine tjenester, fått en firedel av hele markedet.

Forsvar for regjeringa

Som avslutning ble det en politikerdebatt. Steffan Heggelund fra Høyre forsvarte regjeringens politikk, mens Dag Terje Andersen fra Arbeiderpartiet og Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet hadde motsatt posisjon.

De som hadde ventet at Heggelund skulle legge seg flat for kritikken ble skuffet. Han var tvert imot en offensiv forsvarer for kommersialiseringen av attføringssektoren.

– Når en hører mine meddebattanter så skulle en tro det var rosenrødt i attføringssektoren før også, men det var det ikke. Det var behov for å gjøre noen grep for å rydde opp, påpekte han.

Arbeiderpartiet vil snu

Dag Terje Andersen var ikke enige i denne beskrivelsen og mente at var det et område som ikke egnet seg for kommersialisert anbudsutsettelse så var det velferdssektoren.

– Du vet like godt som jeg at når det er anbudskonkurranse så er det alltid pris som gjelder. Det er aldri kvalitet som avgjør en slik konkurranse, sa Andersen henvendt til Heggelund.

Han lovte langt på vei at Arbeiderpartiet kom til å gjøre om på denne ordningen hvis de kom i regjering etter valget i september.

Ramsalt kritikk

Lundteigen var langt på vei enig med Heggelund i at det var dårlig stilt med attføringssfeltet før.

Han serverte en ramsalt kritikk av NAVs innsats, og snakket fra egne erfaringer når han hadde forsøkt å hjelpe folk i møtet med systemet.

– Det var som å møte en vegg, sa han, men understreket at hans kritikk ikke var rettet mot den enkelte saksbehandler hos NAV, men var rettet mot ledelsen og systemet i NAV.

– Høyre buker den dårlige praksisen til å kommersialisere enda et område. Å gjøre dette til butikk er helt feil, sa han.

FLT høstet ros for rapporten både fra Fellesforbundet som organiserer flere av brukerne i attføringssystemet og fra NTL som organiserer de NAV-ansatte som administrer attføringsfeltet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse