JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heismontørene stoppet leveranser til byggeplass etter påstått streikebryteri

Et hundretalls streikende heismontører og sympatisører protesterte torsdag mot det de mener er streikebryteri.
AKTIVITET: Mange heismontører og sympatisører samlet seg foran kjøreporten for å markere motstand mot de de mener er streikebryteri ved Oslofjorden Convention Center.

AKTIVITET: Mange heismontører og sympatisører samlet seg foran kjøreporten for å markere motstand mot de de mener er streikebryteri ved Oslofjorden Convention Center.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Det var tidvis ampert da streikende heismontører og tilreisende sympatiserende fagforeningskamerater fysisk hindret at heismateriell ble kjørt inn til ett av byggene som er under oppføring på Oslofjorden Convention Center. De mener det foregår streikebryteri på plassen.

Streiken er inne i sin syvende uke og for andre gang i løpet av disse ukene ble det i dag arrangert fanemarkering på det tidligere tidligere Brunstad konferansesenter i Stokke i Vestfold.

Heismontørene i Orona streiker for tariffavtale

Syv elektromontører i streik: Tar den tunge kampen for å få tariffavtale

Hindret innkjøring

Dagfinn Lindberg fra entreprenøren ILC Constructions sier han støtter heismontørenes rett til å streike, men reagerte på at de hindret innkjøring av heismateriell og samtidig sperret en nødutgang til en del av hotellkomplekset der det i dag allerede bor folk.

Utstyret skulle kjøres via en underjordisk gang fra denne porten til en del av anlegget som er i ferd med å ferdigstilles. Folk satte seg på komponentene da gaffeltrucken skulle kjøre utstyret inn i kjelleren og nektet å flytte seg.

Mens fanemarkeringen foregikk satt heismontører fortsatt vakt utenfor kjøreporten for å sikre at utstyret ikke ble kjørt inn i deres fravær. Aksjonen fortsatte også etter at bussene med folk og faner hadde forlatt stedet.

Strid om innleie

Orona er inne som leverandør av heiser på konferansesenteret, med en stor leveranse hvor rundt 40 heiser er bestilt.

Men med 19 Orona-montører i streik – de fleste av dem tilknyttet avdelingene i Vestfold, Telemark, Oslo og Akershus og Østfold – har det bydd på problemer for selskapet å levere som planlagt.

Heismontørenes fagforening (HMF) mener Orona gjennomfører streikebryteri på Brunstad, og i tillegg driver med det de mener er sosial dumping ved å bruke utenlandsk arbeidskraft som ikke er godkjent for å jobbe selvstendig med heiser i Norge.

Orona på sin side sier de ikke driver noen form for ulovlig innleie av arbeidskraft, at de følger alle norske regler når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår og de ikke har noen annen tilgang til sertifisert arbeidskraft utover det som finnes i de enkelte heisselskapene.

Selskapet Oslofjord Property AS, eid av Brunstadstiftelsen, står bak utbyggingen et storstilt hotellanlegg, i tilknytning til blant annet en allerede bygd svømmehall, flere fotballbaner og flerbrukshall. Utbyggingen som startet i 2013 avsluttes i 2020 og har en prislapp på rundt 3 milliarder kroner.

EL og IT: – Gratispassasjerer

Forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, som holdt første appell under markeringen, mente bedrifter som velger å ikke inngå overenskomster er gratispassasjerer på den norske modellen.

– Vi har snakket om gratispassasjerer før. Da gjaldt det folk som ikke ville organisere seg, nå har vi fått et større gratispassasjerproblem, nemlig bedrifter som velger «avtalefrihet». De benytter seg av sin mulighet til å være gratispassasjerer, sa Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

APPELL: Jan Olav Andersen holder appell under fanemarkeringen på Brunstad i Stokke i Vestfold i dag.

APPELL: Jan Olav Andersen holder appell under fanemarkeringen på Brunstad i Stokke i Vestfold i dag.

Knut Viggen

Han mener det er gode muligheter for å tjene penger i det norske arbeidsmarkedet, som er bygd opp gjennom blant annet tariffavtaler i en årrekke. Men nå blir det mer og mer vanlig at noen skal være gratispassasjerer i dette systemet.

– Stopper ikke vi denne utviklingen, vil norsk arbeidsliv endre seg dramatisk. Vi skal stoppe den gjennom å vinne de kampene for tariffavtaler vi står oppe i, sa EL og IT-lederen.

Endringer i arbeidslivet

Andersen konstaterer at forbundet ikke hadde vært oppe i en eneste kamp for å få opprettet tariffavtaler før i 2013. Etter 2013 har forbundet vært i fire slike konflikter. Streiken i Orona er en av to pågående streiker i Norge for retten til å opprette tariffavtaler. Den andre er i Traftec, og begge er i regi av EL og IT Forbundet. Elkjøp-streiken, med samme krav, ble avsluttet torsdag kveld.

Forbundslederen mener det er åpenbart at det skjer noen forandringer i arbeidslivet som truer det organiserte arbeidslivet og folks forutsigbarhet for lønn og inntekt.

– Og det er vår soleklare plikt og rett å søke å gjøre denne streiken mest mulig effektiv ved å skape størst mulig oppmerksomhet rundt den. Vi har ingen intensjon om å godta streikebryteri. Derfor samles vi når vi vet at det foregår. Vi har fått overveldende støtte til både denne streiken i Orona og også streiken i Traftec. Det er vi veldig takknemlig for. Vi kommer til å fortsette denne kampen og vi kommer ikke til å gi oss før vi har fått tariffavtale i begge disse bedriftene, sa Andersen.

Dårlige erfaringer

Joachim Espe i Rørleggernes Fagforening / Fellesforbundet sier han og andre som er ute ser at arbeidsgivere systematisk undergraver partssamarbeidet.

– I byggfagene har vi de siste årene erfart hvordan innleie påvirker arbeidslivet vårt. Særlig gjennom innleie fra bemanningsbyråer og fiktive underentrepriser er det blitt en forretningsmodell å holde seg med billig utenlandsk arbeidskraft, sa Espe.

Heismontørenes streik for tariffavtale er et forsvar av den norske modellen, mener El og IT-lederen

Han viste til at Rørleggernes Fagforening i fjor, i samarbeid med en rekke andre fagforeninger, laget en rapport som viste at på byggeplassene i Osloområdet er fire av ti innleide og 85 prosent av disse innleieforholdene ulovlige, enten ved at de ikke har tariffavtale eller at de ikke har forhandlet med de tillitsvalgte før innleie.

– Konsekvensen av dette er en synkende organisasjonsgrad, en svekket fagbevegelse, det fører til uthuling av opparbeidede rettigheter, lønns- og arbeidsvilkår og det fører til en forvitring av det vi kaller den norske arbeidslivsmodellen.

– Vi har sett arbeidsgivere spekulere i at arbeidere fra land med lave lønninger og høy arbeidsledighet skal la seg bruke til å jobbe for dårligere vilkår enn de vi har kjempa fram. Svaret på dette er at vi skal gi dem et fellesskap og slåss sammen for våre felles interesser og felles rettigheter, sa Espe.

Også LO-leder i Oslo, Roy Pedersen, samt representanter fra forbundet holdt appell. I alt 14 faner var representert og et hundretalls streikende og sympatisører fra flere forbund og fagforeninger.

Snakker sammen

Salgssjef i Orona Norway AS, Bjørn Ove Bertelsen, skrev i Hamar Arbeiderblad i forrige uke at Orona allerede har godtatt den gjeldende overenskomsten for heisfaget, men insisterer på at alle andre krav fra HMF / EL og IT – som lønn, pensjon (OTP), opplæring og innleie – skal avklares mellom bedrift og den lokale klubben.

Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, bekrefter at fagforeningen og ledelsen i Orona Norway AS nå snakker sammen og at det er et ønske om å finne en løsning, men at det fortsatt gjenstår ting de er uenige om. Det gjelder ikke minst spørsmålet om innleie.

I mellomtiden fortsetter streiken på ubestemt tid.

I STREIK: Gutta i Orona Norway AS er inne i sin sjuende uke med streik, men de har ikke tenkt å gi seg før tariffavtale er på plass.

I STREIK: Gutta i Orona Norway AS er inne i sin sjuende uke med streik, men de har ikke tenkt å gi seg før tariffavtale er på plass.

Knut Viggen

STØTTER: Joachim Espe, leder i Rørleggernes Fagforening/Fellesforbundet.

STØTTER: Joachim Espe, leder i Rørleggernes Fagforening/Fellesforbundet.

Knut Viggen

AKSJON: En representant for entreprenøren, Dagfinn Lindberg, syntes heismontørene gikk langt over streken da de i formiddag hindret innkjøring av heismateriell til byggeplassen på Brunstad i Stokke i Vestfold.

AKSJON: En representant for entreprenøren, Dagfinn Lindberg, syntes heismontørene gikk langt over streken da de i formiddag hindret innkjøring av heismateriell til byggeplassen på Brunstad i Stokke i Vestfold.

Knut Viggen

SAMMEN: Forbundsleder Jan Olav Andersen og leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, har stått skulder ved skulder i kampen for tariffavtale på Orona Norway AS.

SAMMEN: Forbundsleder Jan Olav Andersen og leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, har stått skulder ved skulder i kampen for tariffavtale på Orona Norway AS.

Knut Viggen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse