JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Syv elektromontører i streik: Tar den tunge kampen for å få tariffavtale

Syv elektromontører fra Rogaland streiker for å få tariffavtale. Det kan bli en lang og slitsom kamp, selv om de har en kampklar fagforening, et helt forbund og en samlet fagbevegelse i ryggen.
SYV I STREIK: Fra venstre, Ole Andreas Idland (nestleiar), Kjartan Rasmussen, Geir Osmundsen (klubbleiar), Trym Vintervold (styremedlem), Olav Haugvaldstad, Torgeir Magnarson Kalvenes (sekretær) og Bjørn Soltvedt (kasserer).

SYV I STREIK: Fra venstre, Ole Andreas Idland (nestleiar), Kjartan Rasmussen, Geir Osmundsen (klubbleiar), Trym Vintervold (styremedlem), Olav Haugvaldstad, Torgeir Magnarson Kalvenes (sekretær) og Bjørn Soltvedt (kasserer).

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg innrømmer at det var tungt i helgen da jeg hørte at mange hadde trukket seg. Da var jeg ganske langt nede. Men det dro seg opp igjen da vi først kom i gang, sier Torgeir Kalvenes, sekretær i Traftec-klubben og en av de syv montørene som nå fra mandag av er i streik ved Rogalandsavdelingen til selskapet Traftec AS.

Nekter tariffavtale

Å streike for noe av det mest grunnleggende i norsk arbeidsliv – en tariffavtale – skulle man tro hørte fortiden til.

Men flere norske bedrifter vegrer seg for å gi sine ansatte en tariffavtale. Det er en økende trend skal vi tro EL og IT Forbundet og LO. Og det forekommer helst i privat sektor.

Han ser flere bedrifter som vil unngå tariffavtaler. Nå går syv EL og IT-medlemmer ut i streik

Traftec er en av bedriftene som nekter tariffavtale. Først avviste de kravet om landsoverenskomsten for elektrofag (LOK), som ble reist 25. april. Heller ikke under meklingen tidlig i juni var ledelsen til å rikke.

En dårlig start

Streiken er inne i sin tredje dag når Nettverk/frifagbevegelse.no kommer på besøk til de streikende. De har lagt streikekontoret sitt til EL og IT Forbundets lokaler i Lagårdsveien i Stavanger, men holder ellers til i Klepp og i Haugesund.

Streiken fikk en dårlig start. EL og IT Forbundet varslet 8. juni plassfratredelse for 12 medlemmer fra og med 18. juni og ytterligere ett medlem fra uka etter.

Heismontørenes streik for tariffavtale er et forsvar av den norske modellen, mener El og IT-lederen

Da stemte alle medlemmene, unntatt én, for streik.

Før forrige helg, 15. juni, meldte fem medlemmer seg ut av forbundet – tre fra Haugesund og to fra Orstad (Klepp). En hadde sluttet og hadde sin siste dag allerede 31. mai, lenge før streiken startet.

Dermed var det bare igjen syv av de opprinnelige 12 som det var meldt plassfratredelse for.

Liten mot stor

– Vi er en liten gruppe som står imot noe stort, sier klubbleder Geir Osmundsen. Han er den av montørene som har jobbet lengst i Traftec. Han begynte to og et halvt år etter at selskapet ble startet opp.

De andre har kortere fartstid.

Geir kommer fra Haugesund og jobbet i 17 år på Hydro Karmøy som prosessoperatør før han omskolerte seg og ble elektriker.

– At jeg havnet i Traftec skyldtes en rekke tilfeldigheter. Jeg var i Bravida da de kjøpte opp Siemens, kom inn i veigruppa, så ble det OneCo Samferdsel, som i sin tur ble kjøpt opp av Roadworks, forteller Osmundsen.

Traftec avdeling Sør-Rogaland er et datterselskap i konsernet Roadworks. Traftec driver med installering og vedlikehold av lys og elektrotekniske anlegg for vei og tunnel, og selskapet har flere avdelinger rundt i Norge.

Hektisk bransje

Felles for mange av de streikende er at de kommer fra tidligere tariffbundne bedrifter og ønsker seg de samme rettighetene på sin nye arbeidsplass, det vil si blant annet AFP-ordning og ikke minst en ordentlig kompensasjon for ubekvemme arbeidstider.

Særlig hektisk er det i Stavanger-området og i Rogaland der det for tiden bygges tre store veitunellsystem, der det skal installeres mange kilometer med kabelgater. Bare i ett av tunellsystemene er det satt opp 13 kilometer med kabelstiger.

(Saken fortsetter under bildet)

TUNELLJOBB: Eiganes-tunellen på E18 utenfor Stavanger er en av arbeidsplassene de streikende i Traftec har jobbet på.

TUNELLJOBB: Eiganes-tunellen på E18 utenfor Stavanger er en av arbeidsplassene de streikende i Traftec har jobbet på.

Knut Viggen

Men Traftec driver også mye med vei-vedlikehold og det arbeidet skal helst skje nattestid.

Bare i Sør-Rogaland er det 160 kulverter som skal sjekkes jevnlig og det er arbeid som fortrinnsvis må gjøres nattestid.

Startet i Trøndelag

Organisasjonssekretær i Rogaland Elektromontørforening, Geir Ove Bernhoff, sier Traftec-saken startet med at de fikk melding fra fagforeningen i Trøndelag om at det ble jobbet alt for mye overtid ved Traftec-avdelingen der oppe. Trønderne oppfordret alle distriktene i EL og IT Forbundet om å starte en offensiv vervekampanje mot Traftec, med mål om å opprette tariffavtaler.

– Da begynte vi å organisere medlemmer her. Det var på høstparten i fjor, sier Bernhoff.

Bjørn Soltvedt har vært medlem i EL og IT Forbundet siden 1997 og har bakgrunn fra blant annet YIT (nå Caverion).

– Jeg føler at jeg har bidratt til å få hjulene i gang, sier han.

Bedriften ville i fjor si opp Soltvedt, og fagforeningen bisto ham i et såkalt 17-3-møte, på Traftecs hovedkontor i Froland i Agder, et møte som endte med at oppsigelsen ble trukket tilbake.

– Jeg hadde ikke vært i Traftec i dag hvis det ikke hadde vært for Geir Ove og EL og IT Forbundet, sier Soltvedt.

Leverte biler og telefoner

Torgeir Kalvenes er til vanlig bas for Traftec-laget som kabler Eiganes-tunnelen. Han sier de streikende måtte levere inn alt av utstyr til bedriften før streiken. De får ikke lov å komme inn i byggene hverken i Orstadveien på Klepp eller i Haugesund. Ledelsen har til og med overtatt de private telefonnumrene til flere av de streikende.

Bjørn Soltvedt sier det har vært vanskelig å ha noe forhold til ledelsen i bedriften, som for det meste sitter på Sørlandet, Froland.

Først 1. juni fikk Rogalands-avdelingen en egen avdelingsleder.

– Traftec har avdelinger over hele landet. Det kan hende de kommer til å sende folk fra andre deler av landet hit. Det er vanskelig å stoppe andre fra å jobbe, sier han.

Av 156 ansatte i Traftec er cirka 30 mann organiserte i ett eller annet forbund og av dem syv i EL og IT i Rogaland.

De streikende ønsker ikke å gå så hardt ut, hverken mot kameratene som trakk seg ut, eller mot ledelsen i selskapet. De har nemlig fortsatt et håp om at ting skal ordne seg til slutt.

Støtteerklæringer

De har fått flere støtteerklæringer. Onsdag ettermiddag var det kommet inn i alt åtte.

Tirsdag overleverte klubbleder i Rønning Elektro sin støtteerklæring på streikekontoret i Lagårdsveien.

Torsdag, kom det også støtteerklæring fra Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Kari Nessa Nordtun (Ap), som besøkte de streikende.

På Facebook har mange tillitsvalgte i forbundet, inkludert forbundsleder Jan Olav Andersen, lagt inn nye billedrammer med «Gi elektrikerne i Traftec tariffavtale!».

Andersen skrev torsdag også innlegg i Stavanger Aftenblad der han blant annet sa at dette er en streik som handler om mye mer enn lønns- og arbeidsvilkårene til de syv streikende.

Traftec svarer

Daglig leder i Traftec, Øystein Stebekk, bekrefter i en epost til Nettverk/frifagbevegelse.no at det er en pågående konflikt i Traftec AS sin Rogalandsavdeling.

– Denne konflikten handler om at noen tillitsvalgte i Rogaland har krevd å innføre tariffavtale i bedriften, mens bedriften ønsker å benytte seg av retten til å ha avtalefrihet, skriver Stebekk.

Han sier det er kostnader i forhold til systemet de har i dag som gjør at bedriften motsetter seg kravet til tariffavtale.

– Selskapet Traftec AS har totalt 156 ansatte fordelt på flere avdelinger. Det vil være svært utfordrende å organisere en tariffavtale for kun Rogalandsavdelingen på 20 ansatte. Etter selskapets vurdering er det ikke interesse for tariffavtale i andre avdelinger i bedriften, skriver Stebekk videre.

Tilbudt særavtale

Daglig leder sier at de tillitsvalgte forut for konflikten ble tilbudt en forhandling med bedriften om en lokal særavtale for avdeling Rogaland. Dette ble avslått av de tillitsvalgte.

– Konflikten er en konsekvens av rettigheter de tillitsvalgte og bedriften har i henhold til gjeldende lovverk , konstaterer Stebekk, som mener konflikten ikke skal medføre noen ulempe for kunder i Rogaland. Bedriftens kapasitet vil imidlertid være noe redusert så lenge streiken varer.

– Bedriften ønsker at konflikten løser seg snarest mulig, avslutter Stebekk.

STØTTE: Klubbleder i Rønning Elektro (t.v.) overrekker støtterklæring til Geir Osmundsen (t.h.), leder i Traftec-klubben på fagforeningskontoret tirsdag.

STØTTE: Klubbleder i Rønning Elektro (t.v.) overrekker støtterklæring til Geir Osmundsen (t.h.), leder i Traftec-klubben på fagforeningskontoret tirsdag.

Rogaland Elektromontørforening

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, besøkte de streikende torsdag. Bak t.v. leder i Distrikt Rogaland, Arvid Erga.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, besøkte de streikende torsdag. Bak t.v. leder i Distrikt Rogaland, Arvid Erga.

Rogaland Elektromontørforening

STØTTE: Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, besøkte de streikende og kom med sin støtteerklæring under et besøk på streikekontoret torsdag. Ved siden av på trappa, Arvid Erga, leder i Distrikt Rogaland.

STØTTE: Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, besøkte de streikende og kom med sin støtteerklæring under et besøk på streikekontoret torsdag. Ved siden av på trappa, Arvid Erga, leder i Distrikt Rogaland.

Rogaland Elektromontørforening

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse