JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon fra første krone:

Ina (41) og Anita (48) gjør den samme jobben, men bare én får pensjon fra første krone

I morgen demonstrerer fagbevegelsen foran Stortinget. De krever opptjening fra første krone for alle. Dette betyr det for Ina (41) og en million lønnstakere.
TAPER PÅ ALLE FRONTER: Anita Lund (t.v.) har hatt god lønnsutvikling og solid pensjonsavtale. Ina Steffensen (t.h.) har lønn som stagnerer og dårligere pensjonsavtale.

TAPER PÅ ALLE FRONTER: Anita Lund (t.v.) har hatt god lønnsutvikling og solid pensjonsavtale. Ina Steffensen (t.h.) har lønn som stagnerer og dårligere pensjonsavtale.

Werner Juvik

ola.tommeras@fagbladet.no

Du har sikkert hørt den før, den tørre frasen «opptjening til obligatorisk tjenestepensjon fra første tjente krone».

Det høres ikke ut som opptakt til en thriller, men denne vinteren er det nettopp det. Utfallet bestemmer hva én million arbeidstakere i privat sektor skal sitte igjen med når de går av med pensjon.

Et lovforslag fra SV og Arbeiderpartiet vil gi alle opptjening fra første krone, men forslaget møter kraftig motstand fra regjeringspartiene. Det trenger støtte fra KrF. På grunn av KrFs nye retningsvalg er saken utsatt til januar.

Fire endringer som kan gi én million nordmenn bedre pensjon, hvis venstresida får flertall

Betaler prisen for anbud

I morgen demonstreres det foran Stortinget. Men hva betyr kravet for ansatte?

Fagbladet har møtt to som gjør tilsvarende jobb for samme kommune; helsefagarbeider Ina Steffensen (41), som jobber for det Aleris-drevne Lambertseter sykehjem, og hjelpepleier Anita Lund (48), som er kommunalt ansatt i hjemmetjenesten.

Steffensen har vært ansatt i privat sektor de siste åtte årene, siden Høyre/Frp-byrådets anbudsbølge med sykehjem i Oslo fra 2010 til 2012. Det betaler hun og kollegene allerede dyrt for. Lønna hennes har stagnert og er i dag nær 100.000 kroner lavere enn lønna til kollega Lund som fortsatt er kommunalt ansatt.

Nå står slaget om hva hun skal tape når hun blir pensjonist.

Jon (55) får ikke tjenestepensjon, selv om han jobber fulltid

Forskjell på opptjening

Saken er i korthet: De som jobber i privat sektor uten å være godt lønna med særskilt pensjonsavtale, får ikke opptjening til obligatorisk tjenestepensjon fra første krone slik ansatte i offentlig sektor får, men kun for lønn over 1G (96.853 kroner). Dersom du har en brøkstilling på under 20 prosent, får du ingen opptjening overhodet, ei heller om du jobber i vikariat kortere enn 12 måneder eller er under 20 år.

Skjevheten rammer hardest de lavtlønte og oftest kvinner.

For helsefagarbeider Ina Steffensens del betyr det at hun mister opptjening til tjenestepensjon for mer enn en firedel av lønna på 377.000 kroner.

Charlott taper 2.000 kroner i pensjon hvert år

Trenger KrF for flertall

Opptjening fra første krone har vært et tariffkrav fra arbeidstakerorganisasjonene, som har blitt blankt avvist fra NHO.

Seks representanter fra Arbeiderpartiet og SV foreslo i høst en lovfestet rett for alle til å få opptjening til obligatorisk tjenestepensjon fra første tjente krone.

NHO raser mot forslaget. Regjeringen sier blankt nei, og mener det er for dyrt. I januar skal Stortinget avgjøre.

Utfallet avhenger av KrF og Senterpartiet. Vil de følge arbeidstakerorganisasjonene for en mer rettferdig pensjon, eller vil de spare næringsliv for kostnaden?

Pensjon fra første krone kan være tapt når KrF velger Erna Solberg, sier Ap-politiker

Har ikke bestemt seg

De ventet på KrF. Så kom partiets retningsvalg sist helg. Det skapte frykt for at slaget er tapt før det startet.

– Det brenner et blått lys for fellesforslaget fra Ap og SV om pensjon fra første tjente krone for alle, sa Arbeiderparti-politiker Arild Grande i Arbeids- og sosialkomiteen til Frifagbevegelse, like etter partiets avgjørelse.

Fagforbundets leder Mette Nord sier:

– Nå har KrF anledning til å vise at de har verdier for utjevning av forskjeller. De kan sikre en rettferdig pensjon for alle, en pensjon som særlig vil gi lavtlønte kvinner et pensjonsløft.

Fagbladet har forsøkt å få kommentar fra KrF. Seinorkommunikasjonsrådgiver Dag Andreas Fedøy opplyser at partiet ikke har bestemt seg og viser til at behandling av saken er utsatt til januar.

LO og NHO krangler om hvor mye det koster å innføre pensjon fra første krone

Allerede mistet mye lønn

– Jeg har alltid følt at jeg hadde god tid til å finne ut av pensjonstiden, men de siste åra har jeg skjønt at det haster, sier helsefagarbeider Ina Steffensen.

Fagbladet møter 41-åringen og hjelpepleier Anita Lund (48). De er begge omsorgsarbeidere for den samme oppdragsgiveren, Oslo kommune. Men forskjellen er stor, både på pensjonsavtalen og lønnsutvikling.

Taper på mange fronter

Slik forklarer Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag hva Ina i privat sektor mister sammenlignet med Anita som fortsatt er kommunalt ansatt:

Anita Lund (48)

Hjelpepleier i hjemmetjenesten i Oslo kommune

Opptjening: Anita får opptjening for alt hun tjener.

Øvrige rettigheter: Anita har særaldersgrense på 65 år med rett til å gå av med full pensjon ved fylte 62 år. Hvis hun blir ufør er hun sikret full uførepensjon. Hun får full tjenestepensjon uavhengig av levealder og bærer ingen risiko med hensyn til utvikling i pensjonsfondet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Werner Juvik

Ina Steffensen (41)

Helsefagarbeider på Lambertseter sykehjem (driftet av det private selskapet Aleris)

Opptjening: Ina får kun opptjening til tjenestepensjon for lønn over 1G (96.853 kroner). I hennes tilfelle vil det si at hun mister tjenestepensjon for mer enn en firedel av lønna. Kolleger med stillinger lavere enn 20 prosent, får ikke noe. Heller ikke dem som går i vikariater kortere enn 12 måneder.

Øvrige rettigheter: Ina har ikke særaldersgrense. Hun kan gå av tidligere med AFP, men vil da tape om lag 40.000 kroner i året fram til hun blir 67 åra. Hun må tegne uføreforsikring, dersom ikke arbeidsgiver har dette.

Werner Juvik

Opptjening til pensjon

• Ansatte i offentlig sektor får opptjening til pensjon fra første krone.

• Ansatte i privat sektor får kun opptjening for lønn over 1G (96.853 kroner).

• De som jobber i stillinger mindre enn 20 prosent, som ofte har en brøkstilling og fyller på med ekstravakter, får ikke opptjening til pensjon. Det gjør heller ikke de som jobber i engasjement kortere enn 12 måneder.

• Det rammer lavtlønte og kvinner hardest.

Warning
Annonse
Annonse

Opptjening til pensjon

• Ansatte i offentlig sektor får opptjening til pensjon fra første krone.

• Ansatte i privat sektor får kun opptjening for lønn over 1G (96.853 kroner).

• De som jobber i stillinger mindre enn 20 prosent, som ofte har en brøkstilling og fyller på med ekstravakter, får ikke opptjening til pensjon. Det gjør heller ikke de som jobber i engasjement kortere enn 12 måneder.

• Det rammer lavtlønte og kvinner hardest.