JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressens vedtak om Israel-boikott får konsekvenser

Israels ambassadør: – LO-lederne er ikke velkommen til Israel

LOs ledere kan ikke forvente å slippe inn i Israel før vedtaket om boikott av Israel oppheves, opplyser Israels ambassadør i Norge.
Israels ambassadør Raphael Schutz sier at innreiseforbudet  rammer LOs ledelse.

Israels ambassadør Raphael Schutz sier at innreiseforbudet rammer LOs ledelse.

TERJE BRINGEDAL/VG

yngvil@lomedia.no

Søndag forrige uke nektet israelske myndigheter en tillitsvalgt i LO-forbundet NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) å slippe inn i Israel da han ankom flyplassen i Tel Aviv. Tillitsvalgte Mohammed Malik kom seg dermed ikke videre til Palestina dit han skulle sammen med en gruppe i regi av Palestinakomiteens faglige utvalg.

LO i Oslo skrev kjapt en klage til Israels ambassade og krevde at landet opphever sin «diskriminerende praksis». NNN har også protestert mot dette. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier «forbundets protest har støtte fra et samlet LO».

– Det er helt på sin plass at fagbevegelsen protesterer på Israels utestengning av tillitsvalgte, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Israels ambassadør: – Kan ikke vente å slippe inn

Dagen etter LO i Oslo klagde, svarte Israels ambassadør til Norge.

«Da LO bestemte å boikotte den eneste jødiske staten i verden, begikk den en åpenbart diskriminerende handling. LO kunne ikke ha ventet, etter et slikt skritt, at lederne bak en slik avskyelig politikk, ville være velkomne til å besøke Israel», heter det i brevet fra ambassadør Raphael Schutz til LO i Oslo som FriFagbevegelse har fått tilgang til.

«Hvis ikke, og inntil, LO opphever det skammelige boikott-vedtaket og gjør en slutt på sin diskriminerende praksis overfor den eneste jødiske staten, kan ikke dets ledere forvente å få en business as usual behandling fra Israel», skriver Schutz.

Det er første gang israelske myndigheter offentlig uttaler at innreiseforbudet kan ramme LOs ledelse.

Dette ønsker ikke LO-leder Hans-Christian Gabrielsen å kommentere.

Få nyhetsbrevet vårt

LO-leder Gabrielsen gikk mot full boikott

LOs høyeste organ, kongressen, vedtok i mai fjor at «LO skal jobbe for internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel».

To måneder før dette, i mars, strammet israelske myndigheter ytterligere inn lovverket som regulerer innreise til Israel - og Palestina fordi Israel kontrollerer all innreise dit. Innstrammingen av loven var rettet mot organisasjoner og personer som tar til orde for enhver form for boikott av Israel, noe som er ensbetydende med å være anti-semitt, hevder regjeringspartiet Likud.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var imot en full boikott. Han gikk inn for en boikott som begrenset seg til forbud mot import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden. Men også de som fremmer et slikt syn rammes av innreiseforbudet.

– Israel har rett til å beskytte seg

Ambassadøren sammenligner LO-ledere med «negative elementer som fremmer (...) hat».

«Alle stater, Norge inkludert, hindrer i blant innreise for radikale og negative elementer som fremmer provokasjon og hat. LO-ledere, ved å vedta boikott, er ikke bedre», mener ambassadøren.

«Det er hver stats rett, Israel inkludert, å beskytte seg mot dem som ønsker å skade den», skriver Schultz.

Kommunikasjonssjef ved Israels ambassade, Beate Mikkelsen, bekrefter at innreiseforbudet i utgangspunktet gjelder alle med lederposisjoner i LO.

– Sikkerhetspersonellet gjør en individuell vurdering når man ankommer Ben Gurion-flyplassen, sier Mikkelsen til FriFagbevegelse.

Faksimile

LO i Oslo: – Brudd på menneskerettene

LO i Oslo-leder Roy Pedersen tar avstand fra innreiseforbudet.

«Dette er en alvorlig innskrenkning av ytrings- og organisasjonsfriheten og et brudd på menneskerettighetene», skrev Pedersen til Israels ambassade.

«LO i Oslo krever at Israels praksis (med innreiseforbud, journ.anm.) opphører slik at norske tillitsvalgte og andre får rett til å besøke palestinske fagorganiserte og øvrige samarbeidspartnere», skrev leder i LO i Oslo, Roy Pedersen, til Israels ambassade.

NNN protesterer

Også forbundet til Mohammed Malik, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, protesterer på at deres tillitsvalgte ble kastet ut. Forbundsleder Jan-Egil Pedersen har bedt Israelsk ambassade om «en forklaring på hvorfor Malik ble anhold, avhørt om sitt fagforeningsmedlemskap og sine syn, og deportert fra Israel».

– Jeg vil minne om at Israel kontrollerer all inn- og utreise, ikke bare til og fra Israel, men også til og fra de palestinske områdene. Mohammed Malik representerte ingen sikkerhetstrussel, og det fantes ikke noe saklig grunnlag for å avvise ham. Derfor er det helt på sin plass at fagbevegelsen protesterer på Israels utestengning av tillitsvalgte. Dette bidrar ikke til dialog, som er ønskelig fra vår side, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Fra LO sentralt har vi, i samråd med NNN, kommet til at denne saken best håndteres av Maliks forbund, men det kan ikke herske tvil om at forbundets protest har støtte fra et samlet LO, sier han.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Jan-Erik Østlie

Les også disse sakene:

Israel deporterte LO-tillitsvalgte Mohammed Malik

LO skal jobbe for full boikott av Israel

Israels nye boikottlov kan nekte LO-lederen og alle LO-ansatte innreise til Palestina

Fagforbundet støtter den palestinske boikotten av Israel

• Følg oss på Facebook

Warning
Annonse
Annonse