Her jubler hun. Sara Bell i Fagforbundet i Bergen har lenge jobbet for boikott av Israel.
Martin Guttormsen Slørdal
Nederlag for LO-ledelsen i stemmedrama: LO skal jobbe for full boikott av Israel
Et klart flertall av LO-kongressens delegater stemte i dag for at LO skal jobbe for internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.
yngvil@lomedia.no
193 delegater stemte for full boikott av Israel. 117 delegater stemte mot.
Det ble ikke enstemmig innstilling i Palestina-uttalelsen som redaksjonskomiteen la fram for delegatene på LO-kongressen i dag. Kongressens delegater stemte derfor over to forslag til Palestina-uttalelse.
Det sto mellom de som vil at LO jobber for en begrenset boikott av Israel og de som vil ha full boikott av Israel. I sin innstilling til uttalelse om Palestina, vil LO-sekretariatet bare ha boikott av varer fra israelsk bosettinger.
Kongressen stemte først med de røde stemmesedlene. Men det så ganske jevnt ut. Da ba Tor-Arne Solbakken om at delegatene stemte elektronisk for å være helt sikker. Da var det avgjort: Det må arbeides for en internasjonal boikott av Israel. Det internasjonale samfunnet må sette makt bak kravene til Israel, mente kongressen.
Ole Palmstrøm
• Alle sakene fra LO-kongressen
– Dialog og resolusjoner har hatt liten effekt
Flertallet i redaksjonskomiteen som behandlet uttalelsen var enige med sekretariatet i at det var nok med boikott som begrenser seg til koloniene på Vestbredden. Men tre ville at LO skal gå mye lengre. Det var Mette Henriksen Aas (Fagforbundet i Vestfold), Jan Olav Andersen (EL og IT Forbundet) og Tove Elise Frøland (Fagforbundet i Rogaland).
«Siden dialog og resolusjoner har hatt liten effekt, må det heretter arbeides for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel», heter det i deres forslag.
«LO krever at norske myndigheter fører en politikk som bidrar til at Israel avslutter okkupasjonen av Vestbredden og annekteringen av palestinsk land. Blokaden av Gaza må oppheves, muren rives, palestinske flyktningers rett til å vende hjem må respekteres og det må arbeides for en demokratisk statsløsning med like rettigheter for alle», skriver mindretallet i sitt forslag til tekst i uttalelsen.
Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet.
Martin Guttormsen Slørdal
Flertallet ville ha samme formulering som sist
Flertallet i redaksjonskomiteen ville ha den samme formuleringen som på forrige LO-kongress: «Okkupasjonen er med på å finansiere og dermed styrke Israels økonomi og politikk overfor palestinerne. Import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden må forbys. Norske myndigheter bør ta initiativ til en internasjonal boikott av slike varer».
• Les om forslagene om Israel-boikott fra andre forbund og LO-avdelinger her
– Boikott kan gjøre at vi blir nektet innreise
– Vi ble dessverre ikke enige i redaksjonskomiteen. Ikke fordi vi ikke deler engasjementet og sinnet når vi ser hvordan israelske myndigheter behandler det palestinske folket. Men flertallet i redaksjonskomiteen mener at forslaget om økonomisk, akademisk og kulturell boikott ikke bør vedtas, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og oppfordret delegatene til å stemme for flertallets innstilling.
Hans-Christian Gabrielsen på Vestbredden i fjor.
Yngvil Mortensen
Gabrielsen argumenterte med at veldig mange palestinere er avhengige av å jobbe i Israel for å tjene til livets opphold. Han mener en full boikott vil sette palestinske arbeidere og palestinsk fagbevegelse i en mye vanskeligere situasjon enn i dag. Han mener også at en boikott fremmet av LO vil sette samarbeidet med den palestinske fagbevegelsen i fare.
Den nye LO-lederen begrunnet dette blant annet slik:
– Boikott kan gjøre at vi blir nektet innreise. Da faller grunnlaget for samarbeid bort. Det er ikke våre palestinske venner og kolleger tjent med, sa Gabrielsen.
LO-ledelsen og ansatte kan imidlertid allerede nektes innreise. I utvidelsen av Israels innreiselov som ble vedtatt i mars i år framgår det at også personer som tar til orde for boikott av områder under israelsk kontroll skal nektes innreise til Israel og Palestina.
Det betyr de israelske koloniene til Israel på Vestbredden. Det er dette LO-kongressen vedtok på forrige kongress.
Israelske myndigheter kan dermed nekte hele LO-ledelsen og de ansatte i LO å besøke Palestina og Israel, begrunnet med dette vedtaket.
• Israels nye boikottlov kan nekte LO-ledelsen innreise til Palestina og Israel
DAGLIGLIV UNDER OKKUPASJON: Israelsk sjekkpunktterminal på Vestbredden. Palestinske arbeidere venter på at israelske soldater skal kontrollere dem før de reiser videre på jobb i Israel.
Roy Ervin Solstad
– Nok er nok
Jan Olav Andersen, en av dem i redaksjonskomiteen som tok dissens, begrunnet dissensen slik:
– Det er 50 år siden den folkerettsstridige okkupasjonen begynte. Det fins ingen nasjon i verden med så mange FN-resolusjoner mot seg som Israel. Men Israel forholder seg ikke til det, sa Andersen.
– Ikke noe av dette har gjort situasjonen bedre for våre brødre og søstre i Palestina, sa han.
Han viste til de to foregående kongressene.
– Begge gangene avsto vi fra boikott av Israel nettopp fordi vi ville ha dialog. Men nok er nok!
Det må arbeides for en internasjonal boikott av Israel. Det internasjonale samfunnet må sette makt bak kravene til Israel.
LES OGSÅ:
• Palestinsk LO-leder: – Vi kommer ikke til å gi opp vår kamp for rettferdighet
• Israels nye boikottlov kan nekte LO-ledelsen innreise til Palestina og Israel
• Fagforbundet fordømmer Israels nye boikottlov
• Palestinske fagforeningsfolk oppfordrer LO til å boikotte Israel
Sterke reaksjoner fra Arbeiderpartiet, Høyre, Frp, og Krf
Arbeiderpartiet er for handel med israelske varer produsert i Israel, sier utenrikspolitisk talskvinne Anniken Huitfeldt.
LOs vedtak om boikott av Israel er lite velkomment hos Arbeiderpartiet.
LO-kongressen vedtok fredag å gå inn for internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.
Utenrikspolitisk talskvinne Anniken Huitfeldt understreker at de ikke ønsker noen slik boikott.
– Vi er mot boikott av israelske varer. Vi er for handel med israelske varer produsert i Israel innenfor anerkjente grenser, men fraråder handel med varer produsert på okkupert palestinsk land, skriver hun i en tekstmelding til NTB.
Utenriksminister Brende er bekymret
Boikott av Israel slik LO vedtok fredag, er ikke veien å gå, mener utenriksminister Børge Brende (H).
På Twitter varsler Brende at regjeringen er imot boikott av Israel, og at han er bekymret over LOs vedtak.
«Boikott skaper avstand. Vi må ha nære forbindelser med både israelere og palestinere», skriver utenriksministeren.
Frp: – Skammelig
– Skammelig, sier Fremskrittspartiets Erlend Wiborg om LOs vedtak om å jobbe for en internasjonal boikott av Israel.
– Jeg har ikke registrert at LO går inn for boikott av andre land som begår grove brudd på menneskerettigheter, men de velger altså å boikotte Midtøstens eneste demokrati, sier Wiborg til NTB.
– LO har tre plasser i Aps sentralstyre. Dette bør være en vekker for alle som støtter Israels eksistens og rett til å forsvare seg, tilføyer han.
Arbeiderpartiet har tatt avstand fra LOs boikottvedtak.
KrF: – Demonisering av Israel
LO-vedtaket om å boikotte Israel vil ikke fremme fred og forsoning, men bidra til det motsatte, mener KrFs Hans Fredrik Grøvan.
– Dette er et forslag som bidrar til å demonisere den ene parten i konflikten. Å stigmatisere og isolere det eneste demokratiet i Midtøsten vil ikke tjene til noe annet enn å styrke hat og uforsonlighet, sier Grøvan.
Han mener LO-vedtaket avdekker en stor inkonsekvens.
– Det er mange andre land, ikke minst i Midtøsten, som scorer langt dårligere på menneskerettighetsindeksen enn Israel, sier han.
Israel: – Vil føre oss bort fra fredelig løsning
Den israelske ambassaden i Oslo reagerer sterkt på LOs vedtak om å jobbe for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.
– Den israelske ambassaden fordømmer på det sterkeste resolusjonen som ble vedtatt av LO-kongressen, om å boikotte Israel, heter det i en uttalelse NTB har fått.
– Å arbeide for en total boikott av den israelske staten vil utelukkende bidra til, og ytterligere øke, mistilliten og spenningen. Det vil føre oss videre bort fra en fredelig løsning, heter det.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie