JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trondheimskonferansen

LO-lederen i Trondheim forlangte at hele salen skulle kle seg i rødt på Trondheimskonferansen

Kraftpolitikk blir viktig for Trondheimskonferansen, og det satte også preg på forsamlingen.
Det var røde t-skjorter med teksten: "Si nei til EUs energiunion. Veto mot ACER" til hele forsamlingen da Trondheimskonferansen åpnet.

Det var røde t-skjorter med teksten: "Si nei til EUs energiunion. Veto mot ACER" til hele forsamlingen da Trondheimskonferansen åpnet.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Trondheimskonferansen var ikke rød nok for LO-lederen i Trondheim, John-Peder Denstad. Han forlangte at hele salen skulle kle seg i rødt, og det gjorde den.

Den brokete forsamling framsto på få minutter som en uniformert demonstrasjon og budskapet var: «Si nei til EUs energiunion - veto mot Acer».

Leder i LO i Trondheim John-Peder Denstad åpner Trondheimskonferansen 2018.

Leder i LO i Trondheim John-Peder Denstad åpner Trondheimskonferansen 2018.

Torgny Hasås

Kraftpolitikk kommer til å bli et dominerende tema på konferansen. Lørdag skal både Industri Energi og Naturvernforbundet holde innledning om en langsiktig kraftenergi. Denstad brukte anledningen til å fremme følgende forslag:

Stortinget må ikke avstå suverenitet ved overføre makt til EUs energibyrå og stans bygging av krafteksport.

– Den mørkeblå regjeringa foreslår at Stortinget i løpet av våren skal knytte Norge til EUs energiunion ACER. Vedtas dette, kan det få dramatiske konsekvenser ved økte strømpriser for forbrukere og industri i Norge, sa Denstad og slo fast at dette kan sette tusenvis av industriarbeidsplasser i fare.

• Les også: Stor protest mot innmelding i EUs energiunion

Tirsdag denne uka var det en demonstrasjon utenfor Stortinget som rettet seg nettopp mot norsk tilslutning til Acer. Initiativet kom fra LO i Oslo. Denstad appellerte til forsamlingen å følge opp dette arbeidet utover vinteren.

Denstad lanserte også BAMA-linja.

BAMA-linja dreier seg ikke om bananer. Det er en strategi for fagbevegelsen:

Bekjemp den mørkeblå politikken fra Høyre-Frp-Venstre-regjeringa.

Avvis NHO-linja

Motvirk høyredreiinga i arbeiderbevegelsens politiske partier

Aktiviser fagbevegelsen

Etter at Denstad hadde avsluttet sitt innlegg ble arbeidslivet tema.

• Les også: 170 av deltakerne på Trondheimskonferansen brukte fredagen til å diskutere norsk arbeidslivs tyngste problemstillinger

De Facto-forsker og tidligere konserntillitsvalgt Stein Stugu tok for seg moderne HR. Spørsmålet han stilte var «Hvordan hindre at framtidas arbeidsliv gjenskaper fortidas arbeidsliv?»

Leder av Rørleggernes Fagforening i Oslo, tok for seg kampen mot bemanningsbransjen.

Ny politisk streik mot bemanningsbransjen i mars

Kveldens siste innledning holdt leder i Fagforbundet i Bergen, Sara Bell. Hun oppsummerte sine erfaringer som fagforeningsleder og prøvde å svare på spørsmålet: «Hva begrenser fagbevegelsen fra å bruke faglige kampmidler?»

Sara Bell, leder av Fagforbundet i Bergen fortalte Trondheimskonferansen om Akasia-streiken i Bergen og mente det burde være mye lettere å bruke sympatistreik.

Sara Bell, leder av Fagforbundet i Bergen fortalte Trondheimskonferansen om Akasia-streiken i Bergen og mente det burde være mye lettere å bruke sympatistreik.

Torgny Hasås

Hun fortalte om erfaringene fra Akasia-streiken i Bergen og ga et sterkt bilde om hvordan ansatte i kirkekonsernet ble behandlet av den gudfryktige arbeidsgiveren.

Det er til sammen 620 deltagere på konferansen, og det blir også plass for LO-topper. LO-sekretær Are Tomasgard innleder om fagbevegelsen og venstresida lørdag kveld. Lørdag formiddag kommer leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum og skal diskutere industripolitikk. Det er også tema for 1. nestleder i NNN, Anne Berit Anker Hansen.

Konferansen varer til søndag. Den ble åpnet med at Sosialistisk kor i Trondheim sang Internasjonalen og blir avsluttet med allsang av Internasjonalen.

FriFagbevegelse kommer med flere saker fra Trondheimskonferansen utover helgen.

Trondheimskonferansen flytter fra Folkets hus etter 30 år

Dette blir de store sakene i 2018

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse