JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Løsning i pilotstreiken:

Streiken er SAS er over. Ny avtale tegnet for tre år

SAS-sjef Rickard Gustafson presenterte ny avtale med pilotene.
TROR PÅ LØSNING: Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, dukket opp hos Riksmekleren torsdag formiddag.

TROR PÅ LØSNING: Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, dukket opp hos Riksmekleren torsdag formiddag.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Etter ei uke streik, ble pilotene seint torsdag kveld enige med selskapet om en ny tariffavtale for de kommende tre år.

Her er saken om den nye avtalen:

Før avtalen ble presentert, var det lang mekling og veldig mye venting:

SAS-sjef Rickard Gustafson skulle møte pressen på hovedkontoret utenfor Stockholm 21.30. Også i Norge og Danmark er det varslet pressekonferanser.

Klokka 22.45 hadde SAS-sjefen fortsatt ikke kommet ut.

Det ble først oppgitt at pressekonferansene skulle starte klokken 20.30, men så ble det opplyst at de var utsatt til klokken 20.45.

Klokken 20.50 meldte TV 2 at pressekonferansen i Stockholm var utsatt til klokken 21.10. Et par minutter etter det tidspunktet ble det opplyst at pressekonferansene ble ytterligere utsatt til klokken 21.30.

Pressekonferansen har fortsatt ikke startet, klokka 22.45.

Temaet for pressetreffene er ikke kjent, men tidligere torsdag kveld har flere kilder i Norge oppgitt at partene i streiken skal ha kommet til enighet hos Riksmekleren i Oslo.

Siste runde av meklinga startet for 34 timer, og forhandlerne fikk pizza så seint som klokka 20.00 torsdag kveld.

Tidligere på dagen var det flere indikasjoner på at en løsning var mulig:

Blant annet var finansdirektør Thorbjørn Wist i SAS ankommet.

SAS valgte torsdag å ikke kansellere noen av fredagens avganger. Det ville de ha gjort hvis det ikke hadde blitt enighet.

Mot løsning

At lederen i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, ankom hos Riksmekleren tidligere på dagen, ble også tolket som at det var i ferd med å bli en løsning på den snart sju dager lange SAS-streiken.

p

Yngve Carlsen ankom Grensen 3, hvor Riksmekleren holder til, rundt 10.40, nesten et døgn etter at meklingen startet på 1. mai.

Da så han langt mer optimistisk på en løsning av konflikten. Han vil ikke si det direkte, men mener pressen får tolke det som de vil.

– Nå håper jeg på en løsning, og det har jeg gjort hele tiden, sier han til pressen.

– Jeg kan ikke si noe om avstanden mellom partene nå, eller hva det snakkes om. Jeg kommer heller ikke derfra. Det får Riksmekleren si når han kommer, sier Yngve Carlsen.

– Men jeg kan si at jeg er mer optimistisk nå enn jeg var i går, innrømmer han.

– Er det mer sannsynlig med en løsning nå?

– Det er det. Vi håper det beste. Vi har hele tiden hatt som fokus at dette skal vi løse. Vi har aldri ønsket denne konflikten. Vi har aldri ønsket denne streiken.

– Når kan SAS-flyene være i lufta igjen?

– Det må SAS svare for.

p

Merker støtte

Lederen av Norsk Flygerforbund har registrert at opinionen støtter streiken.

– Vi har betydelig støtte. Det merket vi også i 1. maitoget i går. Det var applaus rundt hele ruten. Og det var 350 som gikk bak parolen. Vi har både sympati og støtte til streiken, mener Carlsen.

– Hva tror du denne streiken har gjort med tilliten til SAS?

– Jeg skal ikke spekulere i det. Men enhver konflikt er skadelig for selskap. Og her er det jo også en tredjepart som blir rammet.

Etter det FriFagbevegelse erfarer arbeides det med en litt lengre avtale slik at man skal unngå en slik konflikt igjen i den nærmeste framtid. Det kan også være årsaken til at det tar så lang tid å bli enig.

Annonse
Annonse