JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariff

110 ansatte får etterbetalt 2,5 millioner i tapte bonuser

Handel og Kontor-medlemmer ansatt i Tess fikk ikke bonuser, men det fikk kollegene. Tariffstridig, mente HK og tok affære.
OMBESTEMTE SEG: De fagorganiserte i Tess Nord får likevel bonuser. (Illustrasjonsfoto)

OMBESTEMTE SEG: De fagorganiserte i Tess Nord får likevel bonuser. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

katharina@lomedia.no

De vant fram. Nå skal arbeidsgiver etterbetale bonuser til 110 fagorganiserte i Tess Nord.

– Vi er kjempefornøyde med at det har løst seg og at ledelsen ser ut til å forstå at de må spille på lag med de ansatte, sier Anita Bilstad, hovedtillitsvalgt i Tess Nord og kundeveileder i serviceavdelingen til Tess på Steinkjer. 

Høsten 2020 fikk Bilstad og HK-medlemmene ved flere avdelinger i Tess Nord tariffavtaler. Men det skjedde ikke uten støy. Ledelsen valgte å ta fra de fagorganiserte alle bonusene samt helseforsikring, ulykkesforsikring, ekstra kjøregodtgjørelse og støtte til tannlege. Dette mente Handel og Kontor i Norge (HK) var tariffstridig. E24 omtalte dette først.

Etter massiv kritikk snudde Tess-gründer Erik Jølberg og lovet bonus til alle ansatte, også de med tariffavtale. Men utbetalingene uteble, og for to uker siden truet HK med søksmål om pengene ikke ble refundert.

Tess er Norges største leverandør av industrislanger og har flere statseide selskaper som Equinor på kundelista.

2,5 millioner til 110 ansatte

Nå ser det ut som partene blir enige.

– Det er enighet om en løsning som innebærer at Tess Nord utbetaler all tapt bonus, skriver regionsekretær Frode Olsen i HK.

Anslagsvis utgjør etterbetalingene om lag 2,5 millioner fordelt på rundt 110 ansatte ved ni avdelinger i Tess Nord, ifølge Olsen. Det jobber 1.000 mennesker i konsernet, men bare ansatte i Tess Nord har tariffavtaler og ble fratatt de omtalte godene.

– Tess har også forpliktet seg til å tilbakeføre alle tidligere goder og ordninger man hadde før inngåelse av tariffavtalene som ble fjernet, skriver Olsen.

Mye delt: Steinar har ein av Norges dårlegast betalte jobbar. Her er dei 25 yrka med lågast lønn

Stille fra Tess-sjefen

Han legger til at protokollen fra møtet mellom de ansatte og ledelsen ikke er undertegnet ennå, men Olsen opplever likevel at partene kom til enighet.

Regionsekretæren roser ledelsen i Tess.

– Vi håper at dette kan bidra til at man får ro i bedriften. Fokuset framover nå vil være å arbeide for å få tilliten tilbake mellom partene, og at man jobber aktivt sammen for å avklare uenigheter, skriver Olsen.

I 2020 omsatte Tess for 3,3 milliarder kroner, ifølge DN.

HK-Nytt har tatt kontakt med Tess-sjef Erik Jølberg som ikke ønsker å kommentere saken.

Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse