JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Bingoverter er blant de dårligst betalte i Norge. June Merete er et unntak

June Merete Bakken er glad for at hun har tariffavtale. Det gir henne en langt høyere lønn enn gjennomsnittet.
Til tross for at yrket er lavt betalt er June Merete Bakken fornøyd med sin arbeidsplass.

Til tross for at yrket er lavt betalt er June Merete Bakken fornøyd med sin arbeidsplass.

Brian Cliff Olguin

brian.cliff.olguin@lomedia.no

– Dere kan godt komme inn, men dere vet at jeg ikke åpner maskinene før klokka 10, sier June Merete Bakken til de to faste kundene som smetter inn fra den bitende Brumunddalskulda.

Bakken jobber fast som bingovert i 80 prosent stilling, i tillegg til at hun de siste to årene har hatt et 20 prosent vikariat som avdelingsleder i Teknobingo Brumunddal.

Hun tilhører den yrkesgruppa som år etter år kommer ut blant de dårligst betalte yrkene i Norge.

Nylig publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) sin årlige liste over gjennomsnittslønna i de aller fleste yrker i 2022. SSB definerer månedslønna som avtalt månedslønn inklusive uregelmessige tillegg og bonuser før skatt. Overtidsgodtgjørelser er ikke inkludert.

I år finner vi igjen bingoverter og bookmakere blant de ti yrkene med lavest gjennomsnittslønn.

Oversikt: Dette er lønna i over 350 yrker

Faller

Den gjennomsnittlige bingoverten tjener ifølge SSB 32.850 kroner i måneden før skatt og havner på 353. plass.

Det gjør yrket til det sjuende dårligst betalte på denne lista.

I fjor var bingovertene på 352. plass og i 2020 på 348. plass. Bingovertene er nå blitt passert av bartenderne, kjøkkenassistentene og servitørene. Det går med andre ord dårligere for denne gruppa.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den statistikken, men det tror jeg henger sammen med at vi er en litt utypisk bingohall, sier Bakken og fyller på kaffekanna før hun går bort for å skru på automatene.

June Merete tilhører den yrkesgruppa som år etter år kommer ut blant de dårligst betalte yrkene i Norge.

June Merete tilhører den yrkesgruppa som år etter år kommer ut blant de dårligst betalte yrkene i Norge.

Brian Cliff Olguin

For HK-medlemmet og kollegene hennes har noe mange i denne bransjen ikke har: tariffavtale.

Det er det bare tre av Teknobingos avdelinger som har.

– Og akkurat det er grunnen til at vi har en jevn utvikling i lønnsvilkårene våre, legger hun til.

Tariffavtalen gir bingoverter som jobber skift en lønn på minst 263 kroner i timen på øverste lønnstrinn. Det tilsvarer en brutto månedslønn på 40.514 kroner – nesten 8.000 kroner mer i måneden enn SSB-statistikken viser.

Bingoverter som jobber skift har kortere arbeidstid enn vanlig, 35,5 timer i uka. De har også et skifttillegg på 12,5 prosent av timelønna, som er bakt inn i de 263 kronene i timen.

HK-Nytt opererte med feil tall i saken da den ble publisert 6. februar. Vi har blitt gjort oppmerksomme på feilen og presisert tarifflønna i teksten over. Tariffavtalen gir June Merete Bakken nesten 8.000 mer enn i SSBs statistikk, ikke nesten 10.000 mer.

Bakken tror at mengden uorganiserte bingoverter og bingohaller uten tariffavtaler drar gjennomsnittslønna til yrket ned på lista.

– Jeg vet om bingoverter i andre haller som tjener 200 kroner timen. Selv om de får 35 kroner ekstra på lørdager og 45 kroner i tillegg for søndagsjobbingen, når de fremdeles ikke opp til lønnsnivået vårt, sier hun

I disse dager med høyprisvekst og som tillitsvalgt i bedriften engasjerer hun seg ekstra i spørsmålet om lønn.

– Alle ser at alt blir dyrere. Både strøm, drivstoff og matvarer øker og øker. Og da syns jeg at lønningene burde følge prisutviklingen, sier HK-medlemmet og skynder seg ut for å rekke en halv røyk og en prat med en kunde før det neste bingospillet begynner.

Mye delt: Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene

Undervurderte

HK-Nytt blir i pausen stoppet av en av de faste kundene som ønsker å dele en betraktning.

– Media skriver ofte om det triste, men jeg håper at dere også kan fortelle om hvor viktig jobb de ansatte her har, sier hun og fortsetter.

– Det er så mange mennesker som kommer hit for å se og møte andre. June og kollegene hennes er kjempeviktige for de mest ensomme i samfunnet. De får noen å utveksle ord og smil med, og det er så undervurdert, sier kvinnen som selv ønsker å forbli anonym.

Så var spillet plutselig i gang igjen. June Merete Bakken har rukket å selge spillbonger, kaffe og er tilbake igjen på plassen sin med blikket festet på skjermene.

Aktuelt: Alle uføre på minstesats får ekstra penger på konto nå

Tariffavtale:

En tariffavtale regulerer lønns- og arbeidsvilkår og andre forhold, og inngås mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverorganisasjon.

I tillegg til lønn, regulerer tariffavtalene også bestemmelser om sosiale rettigheter, pensjon, arbeidstidsspørsmål, samt oppsigelsesfrister, medbestemmelse og permittering.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Tariffavtale:

En tariffavtale regulerer lønns- og arbeidsvilkår og andre forhold, og inngås mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverorganisasjon.

I tillegg til lønn, regulerer tariffavtalene også bestemmelser om sosiale rettigheter, pensjon, arbeidstidsspørsmål, samt oppsigelsesfrister, medbestemmelse og permittering.