JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.

HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.

André Kjernsli

Lønn under sykdom

De siste årene har Hege vært sykmeldt i lengre perioder. Det har straffet seg

Hege Sundsetvik (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt.09.05.2022
06:00
09.05.2022 10:23

andre.kjernsli@lomedia.no

I Trondheim har ikke mai blitt skjønn og mild ennå. Vind og regn fyker rundt husveggene på den store og innholdriske Byggmakker-butikken på Tiller litt sør for Trondheim sentrum. På innsiden er det mye varmere enn de sure fem gradene utenfor, og innerst i den store butikken treffer vi Hege Sundsetvik. Her har hun hatt sin arbeidsplass siden butikken åpnet i 2008. Hun har jobbet med tapet og maling i hele sitt aktive yrkesliv.

Sundsetvik er en av mange som virkelig har fått kjenne på hvilke økonomiske konsekvenser det kan få dersom man blir langvarig sykmeldt.

Å jobbe med tunge malingsspann kan være krevende, særlig om man gjør det over tid. For noen år siden begynte 54-åringen å kjenne på smerter i begge hendene. Aller verst var det i tomlene. Etter hvert ble det så plagsomt at hun gikk til legen, som ganske raskt kunne fortelle at det var snakk om artrose – eller slitasjegikt som det heter på folkemunne.

– Jeg har i perioder trosset smertene fordi jeg har måttet planlegge i forhold til fremtidige feriepengeutbetalinger, forteller hun.

For Nav betaler bare sykepenger for de 48 første sykedagene. I årets lønnsforhandlinger med Virke stilte Handel og Kontor krav om full lønn under sykdom, som blant annet innebærer at arbeidsgiverne må betale feriepenger på sykepenger utover de 48 dagene.

Forbundet kom ikke helt i mål: Resultatet sikrer medlemmene feriepenger for de første tre månedene med sykefravær.

Flere operasjoner

Sundsetviks smerter ble til slutt så sterke at det ikke var noen vei utenom operasjon, og våren 2018 var det høyre hånd som måtte under kniven.

– Legen har fjernet det innerste tommel-leddet mitt, så tomlene mine er litt kortere enn de var før, sier Sundsetvik og strekker fram hendene.

Etter en relativt langvarig periode som sykmeldt, var det tilbake på jobb. Men i februar 2019 var det venstrehånda sin tur. Samme operasjon måtte til, og Sundsetvik kom ikke tilbake på jobb før 30. november samme år.

Som om dette ikke var nok, ødela hun menisken da hun var på jobb i mai året etter.

– Jeg sto på en avlastningsmatte med et spann maling i hånda. Da jeg snudde meg til siden, låste kneet seg.

I samme periode mistet hun sin søster etter en tids sykdom.

Debattinnlegg: «Yngve Hågensen så neppe for seg at folk skulle jobbe nattskift i varehandelen da han var LO-leder»

Marginal feriepengeutbetaling

– Jeg hadde en følelse av at de på jobben tenkte «hva blir det neste som skjer med Hege».

Sånn var det heldigvis ikke. Kolleger og overordnet på jobben har vært snille og forståelsesfulle hele veien, forteller Sundsetvik.

Hun fikk beskjed om å komme tilbake når hun var frisk.

– Den støtten har vært god å ha. I tillegg har vi en fantastisk helseforsikring i Byggmakker, den har sikret meg god behandling. Det er lett å få hjelp til å bli frisk i Byggmakker, smiler Hege.

Økonomisk har ikke situasjonen vært like enkel å håndtere. Både i 2020 og 2021 fikk hun under 10.000 kroner utbetalt i feriepenger. Hun tør ikke å tenke på hvordan hun ville klart seg om hun var alene.

– Samboeren min har trådd til økonomisk. Dessuten gjorde koronapandemien at ferieplanene ble tonet ned kraftig.

Sundsetvik tenker også på småbarnsforeldre, og spesielt på de som er aleneforsørgere.

– Hva gjør de dersom de kommer til en lignende situasjon? Det går jo ikke.

2021 ble et bedre år for malings- og tapeteksperten. Hun jobbet hele året, noe som betyr en normal feriepengeutbetaling denne sommeren. Men helt frisk blir Sundsetvik ikke. Inngrepene i tomlene har tatt fra henne mye gripestyrke som ikke vil komme tilbake. Bare det å løfte en rull med malefilt er utfordrende. Det samme gjelder å rulle sammen en tapetrull.

– Spør hvor mange brusflasker de har åpnet for meg, ler hun og peker på et par kolleger som smiler tilbake.

Grensehandel under pandemien: De gjorde usedvanlig god butikk og fikk nye kolleger – så ble landet friskmeldt

STÅR I JOBB: Hege Sundsetvik er glad i jobben sin, og har til tross for helseplager de senere årene ingen planer om å bytte beite.

STÅR I JOBB: Hege Sundsetvik er glad i jobben sin, og har til tross for helseplager de senere årene ingen planer om å bytte beite.

André Kjernsli

Ikke råd til ferie

Smertene i venstre hånd er dessverre på vei tilbake. Det er egentlig ikke helt uventet, den hånda var i utgangspunktet mer skadet enn den høyre. Det går mot et nytt inngrep, Sundsetvik vet ikke når.

Hun kjenner andre som ikke tar seg råd til full ferie fordi tidligere sykdom har resultert i lite feriepenger. 54-åringen mener at sånn skal det ikke være i norsk arbeidsliv.

– Folk trenger ferie og skal ha råd til å ta fri fra jobben, understreker hun.

– Så hva tenker du om utfallet av årets lønnsforhandlinger?

– Jeg er forholdsvis godt fornøyd med resultatet. Kravet om ett år med full lønn under sykdom var det nok ikke mange som trodde på, men det er viktig at vi fikk noe. Dette er en begynnelse.

– Vi fortjener pengene

Handel og Kontor-medlemmet ser på dette som en god start man kan bygge på i oppgjørene som kommer. Forhåpentligvis kan ordningen med full lønn og feriepenger ved sykdom etter hvert forlenges. Hun er tydelig på at dersom dette resultatet hadde kommet noen år tidligere, hadde økonomien hennes sett annerledes ut.

– Vi fortjener et godt lønnsoppgjør. Vi har stått på gjennom hele pandemien og fulgt smittevernreglene nøye. Her i butikken fikk vi vårt første korona-relaterte sykefravær for kun to måneder siden. Bransjen vår har tjent gode penger i denne perioden. Da er rimelig at noen av dette tilfaller oss ansatte, understreker hun.

Hege Sundsetvik er engasjert som person og ble i sin tid spurt om hun kunne ta et verv som tillitsvalgt. Dette sa hun for om lag fem år siden ja til, og 54-åringen er nå en av tre tillitsvalgte i butikken. Hun forteller at et rettferdig arbeidsliv er viktig for henne.

– Det er givende å være tillitsvalgt, og jeg lærer mye av det, sier hun.

Byggmakker Tiller har cirka 80 personer på lønningslisten, om lag halvparten er organisert i HK. De organiserte finner man stort sett blant de som jobber fast og i hele stillinger.

Lønnsoppgjøret i varehandelen:

Dette ble Handel og Kontor (HK) og Virke ble enige om:

• Et generelt tillegg på 1,50 kroner. Minstelønnssatsene på trinn 1 til 6 heves tilsvarende.

• Full lønn under sykdom i tre måneder. Det betyr at bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger. Og: Bedriftene skal utbetale feriepenger av sykepenger og foreldrepermisjon i tre måneder, ikke bare de første 48 dagene som Nav dekker.

• Partene beholder garantilønnsordningen uendret.

Artrose (slitasjegikt)

Artrose kan gjøre leddene stive og smertefulle. Hverdagslige gjøremål, som å reise seg fra stolen eller knytte skolissene, kan bli vanskelige. Selv om det ikke finnes noen kur for artrose, finnes det behandling som kan lette artroseplagene og gjøre det lettere å bevege seg.

Kilde:www.helsenorge.no

09.05.2022
06:00
09.05.2022 10:23Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

NTB/Tormod Ytrehus

Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv


Flere saker