JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Felleskjøpet permitterer 18 ansatte. Tragisk at dette skjer nå, mener tillitsvalgt

Vi er inne i tøffere tider, og vi frykter det vil vare lenge, forteller konsernsjefen.
15 avdelinger over hele landet påvirkes av permitteringene i Felleskjøpet. Samtidig innføres en rekke andre tiltak for å sikre lønnsomheten. (Illustrasjonsfoto)

15 avdelinger over hele landet påvirkes av permitteringene i Felleskjøpet. Samtidig innføres en rekke andre tiltak for å sikre lønnsomheten. (Illustrasjonsfoto)

Erlend Angelo

katharina@lomedia.no

herman@lomedia.no

Felleskjøpet må spare penger. De tjener mindre enn forventa. Årsakene er store kostnadsøkninger, høyere rente og svak kronekurs, ifølge pressemeldingen.

permitterer bedriften 18 ansatte og innfører ansettelsesstopp.

– Hittil har fem HK-medlemmer fått permitteringsvarsel, men det kan bli flere, sier Nils Gunnar Berg, hovedtillitsvalgt for 170 HK-medlemmer i Felleskjøpet.

Felleskjøpet varslet mandag 12. oktober at 18 ansatte i butikkdriften er permittert. For disse 18 ansatte betyr det at etter 14 dager er de permittert og går over til å motta penger fra Nav istedenfor lønn fra arbeidsgiver.

– Permitteringene kom overraskende på medlemmene. De er lei seg. Det er en tragisk tid å bli permittert på, sier Berg.

Permitteringene kom overraskende på medlemmene, forteller Nils Gunnar Berg.

Permitteringene kom overraskende på medlemmene, forteller Nils Gunnar Berg.

Herman Bjørnson Hagen

Prioriterer kompetanse

– Jeg synes det er trasig at bedriften ser seg nødt til å gjøre dette. Men Felleskjøpet har en anstrengt økonomi. Permitteringene er et forsøk på å unngå oppsigelser, sier Berg.

På arbeidsplasser med tariffavtale skal utvelgelsen av overtallige ansatte ved oppsigelser alltid ta utgangspunkt i ansiennitet. De samme reglene gjelder ikke ved permitteringer.

Der har arbeidsgiver styringsrett, men de må drøfte permitteringene og betingelsene med tillitsvalgt, opplyser Berg. Han har diskutert dette med ledelsen i Felleskjøpet.

Resultatet ble at butikkansatte som jobber med salg av blant annet kraftfor, gjødsel og plantevern ikke er permittert.

Kolleger uten denne såkalte nødvendige kompetansen, men med lenger ansiennitet har fått varsel om permitteringer.

– Det kan virke frustrerende at medlemmer med lang ansiennitet er permittert, sier Berg.

Mye lest: Firma kjørte ut varer for Elkjøp og Power. Nå må sjefen i fengsel

– Vi er inne i tøffere tider

Permitteringene rammer følgende 15 avdelinger i Felleskjøpet:

Sarpsborg, Fornebu, Hamar, Fagernes, Dokka, Gausdal, Elnesvågen, Molde, Ålesund, Trondheim, Levanger, Klett, Steinkjer, Namsos og Tromsø.

– Vi er inne i tøffere tider, og vi frykter det vil vare lenge. Vi har over en periode tatt ned investeringene og lagernivåene. Nå justerer vi på bemanningen for å bedre lønnsomheten, skriver konsernsjef Svenn Ivar Fure i pressemeldingen.

Ingen av de varslede permitteringene går lenger enn ut februar 2024, ifølge konsernet.

– Vi vet dette er krevende, men det er noe som må til for at vi skal komme oss gjennom markedssituasjonen som gjelder, skriver Fure.

Mye delt: Bjørnar fikk sparken etter 49 år. Ble syndebukk for rederiets feil

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse