JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid

Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden

– Næringen utvikler seg. Nå kan vi kjøpe dagligvarer til klokka 24, og vi kan bestille varer hjem. Det utfordrer hva som er «nødvendig arbeid».
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

lene.svenning@lomedia.no

brian@lomedia.no

I juni 2022 vedtok Stortinget å sette ned et utvalg som skal utrede å styrke varehandelsansattes vern mot arbeid på kvelder, helger og natt.

Mandag var arbeidsminister Marte Mjøs Persen til stede på Handel og Kontors (HK) representantskap.

Der meldte hun om at mandatet for utvalget er ferdig, og at HK er en av organisasjonene som er invitert til å sitte i utvalget.

Uten vern mot nattarbeid

HK har i mange år kjempet for at ansatte i varehandelen skal få et sterkere vern mot nattarbeid.

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen.

– Næringen utvikler seg. Nå kan vi kjøpe dagligvarer til klokka 24, og vi kan bestille varer hjem. Det utfordrer hva som er «nødvendig arbeid». Det har vi behov for å avklare, sa Mjøs Persen.

«Utvalget skal kartlegge omfanget av og innholdet i nattarbeid, søndag- og helligdagsarbeid og alenearbeid i varehandelen. Det skal også se på arbeid som nært tilknyttet varehandelen, som plukking av varer og utkjøring til kunder.

På bakgrunn av dette skal utvalget vurdere om det er behov for endringer i regelverk eller andre tiltak for å styrke arbeidstakernes vern og legge fram forslag i samsvar med dette», heter det i pressemeldingen fra Arbeidsdepartementet.

Mye delt: Får ikke medlemmene økt kjøpekraft, blir det streik, varsler forbundsleder Beckham

Delt storting

Utvalget skal ledes av Ingrid Finboe Svendsen, tidligere direktør i Arbeidstilsynet. Utvalget skal etter planen levere sin rapport innen juni 2024.

Det var SV som foreslo å sette ned dette utvalget. Det fikk flertall i Stortinget. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre stemte imot.

Mye lest: Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse