JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Får ikke medlemmene økt kjøpekraft, blir det streik, varsler forbundsleder Beckham

Virke-sjefen maner til et moderat lønnsoppgjør. Handel og Kontor svarer med å finne fram den gule streikevesten.
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

katharina@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

Virke-sjef Bernt G. Apeland advarer foran årets lønnsoppgjør og ber egne medlemsbedrifter være moderate i oppgjøret.

– Dette er ikke året for en stor lønnsfest, sier Apeland til E24.

Den store variasjonen i de ulike bransjene gjør at Virke-sjefen tar til orde for at frontfagsmodellen blir satt litt til side.

– Som utgangspunkt legger vi i Virke alltid frontfaget til grunn. Men i år er det ikke nødvendigvis bærekraftig å følge frontfaget alle steder. Det kan bli for romslig for enkelte av våre bransjer, sier Apeland.

Frontfagsmodellen innebærer at hovedorganisasjonene i konkurranseutsatt industri forhandler først, og at resultatet får stor betydning for nivået på lønnstilleggene i det øvrige arbeidslivet.

Det er LO og NHO som forhandler først i årets tariffoppgjør. Det foregår i slutten av mars. Så møtes LO og Virke til forhandlinger.

Innsikt: Dette er LOs krav i lønnsoppgjøret

– Vi skal sikre økt kjøpekraft

Utspillet provoserer leder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK), et LO-forbund med mange medlemmer med lave lønninger.

– Det er helt uaktuelt og utidig med en reallønnsnedgang i dette oppgjøret. Hvis vi må det, tar vi på oss de gule streikevestene, sier Beckham.

For å vise at han mener alvor, kledde han på seg streikevesten på talerstolen til representantskapsmøtet i HK mandag formiddag.

Nedgang i reallønna betyr i praksis at prisene på for eksempel mat, drivstoff og strøm øker mer enn lønningene. HK-lederen minner om at forbundet har LO i ryggen. LO lover at de med lavest lønn skal løftes: – De har merka prisveksten mest

– Vi skal sikre økt kjøpekraft og at arbeidstakere får sin andel av verdiskapningen i samfunnet.

– I år er det vår oppgave som tillitsvalgte å sørge for en rettferdig lønnspolitikk, at likelønn prioriteres og at vi skal ha et høyt lavlønnstillegg for å utjevne forskjeller, sier Beckham.

Mye lest: Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

LO ivrer for frontfagsmodellen

Steinar Krogstad, LOs andre nestleder, understreker at LO alltid tar hensyn til helheten i økonomien når de utarbeider sine krav foran lønnsoppgjøret. Krogstad er ikke interessert i å gå bort fra frontfagsmodellen.

– Vi har ikke tradisjon for å endre måten vi forhandler på, på bakgrunn av et enkelt år, skriver Krogstad til HK-Nytt.

Eksportindustriens tåleevne legger rammene for lønnsoppgjøret, ifølge Krogstad.

– Måten vi forhandler på bidrar til å sikre rettferdig lønnsvekst for flertallet av norske arbeidstaker, samtidig som bedriftene ikke får høyere kostnader enn de kan tåle, skriver LOs nestleder.

Mye delt: Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Annonse

Flere saker

Annonse